Câteva zeci de mii de profesori și cadre din domeniul sanitar sau alte categorii de bugetari care aveau ziua de salarizare înainte de 10 ianuarie nu și-au primit lefurile și nici nu au fost anunțați că acestea vor întârzia. Totul se întâmplă din cauza unei hotărâri de Guvern prin care s-au modificat ordinele de plată.
Ministerul Finanțelor a făcut aceste modificări în noiembrie 2013, iar hotărârea de guvern intra în vigoare la 1 ianuarie 2014. Toate conturile au fost blocate și pentru că între 1 și 6 ianuarie bugetarii nu au lucrat, funcționarii Ministerului de Finanțe nu au avut timp să facă modificările de rigoare pentru deblocarea conturilor. Astfel, bugetarii care aveau de luat salariul până în 10 ianuarie, își vor primi banii cu întârziere de circa o săptămână.
Cu toate că se știa despre modificarea respectivă din noiembrie 2013, oamenii nu au fost anunțați despre posibilitatea unei întârzieri a salariilor. Bugetarii care au alte termene de plată nu vor fi afectați.
Constantin Rada: Hotărârea Guvernului a fost ținută la naftalină
Constantin Rada, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat la Digi24 că a sesizat Ministerul Finanțelor încă din decembrie asupra faptului că nu se pot lua salariile în primele zile ale lunii ianuarie. „Ministerul Finanțelor nu a luat nicio măsură, pentru că se putea devansa plata salariilor la sfârșitul lunii decembrie pentru cei care primeau pe 5 (ianuarie – n.r.) salariul”, a spus Constantin Rada. „A doua necunoscută care apare e acea hotărâre de guvern care, probabil, a fost ținută pe la naftalină. Probabil au vrut să ne facă o surpriză nouă, celor din învățământ, și bugetarilor”, a acuzat liderul sindical.
„Pe noi ne-au sunat începând de marţi colegii să ne spună că nu se pot lua salariile. De ce? Pentru că la Trezorerie nu sunt primiţi cu vechile OP-uri şi trebuie noi OP-uri. Am înţeles de la colegele noastre secretare şi contabile că, practic, trebuie să facă zeci de OP-uri acum, conform acestei hotărâri de guvern, de care noi nu am avut cunoştinţă. Nu am fost consultaţi, nu s-a discutat într-o comisie de dialog social”, a mai declarat Constantin Rada.
„Ministerul de Finanţe, ca de obicei, ne spune cum că aşa vrea FMI. N-am înțeles ce vrea FMI, n-am înţeles de ce trebuie să completeze o secretară, în loc de un ordin de plată, acum trebuie să facă cinci-șase pentru fiecare salariat”, a completat liderul sindical.
(Sursa: digi24.ro)