Caz fără precedent în lumea academică: o universitate încearcă să recupereze în instanţă banii cheltuiţi aiurea de un angajat, manager al unui proiect finanţat din celebrele fonduri europene POSDRU.
Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași se confruntă cu mai multe probleme legate de proiectele ce beneficiază de susţinerea fondurilor europene. Uneori, cadrele didactice implicate în implementarea proiectelor îşi pierd capul, poate şi din cauza sumelor ameţitoare cheltuite în cadrul unor astfel de proiecte.
Atac la propriul angajat
Lipsa datelor corecte, a facturilor, nerespectarea condiţiilor din contract, toate pot reprezenta indicii de cheltuire greşită a fondurilor, motiv pentru care, la primele suspiciuni, Uniunea Europeană nu mai operează decontări către beneficiar. Într-o astfel de situaţie, la Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI) a decis să nu scoată bani din propriul buget, ci s-a îndreptat împotriva celor care au cheltuit greşit banii.
Într-un astfel de scandal este implicată şi Elena Tiron, cadru didactic în cadrul Politehnicii ieşene, magistraţii de la Tribunalul Iaşi urmând să stabilească dacă este vinovată şi cum va fi recuperat prejudiciul.
Fondurile POSDRU sunt generoase, dar UTI le controlează la sânge pentru a nu pierde alte finanţări. Elena Tiron a avut 1,8 milioane de lei pe mână
Proiect de consiliere a profesorilor
Tiron este conferenţiar doctor în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul UTI. În această calitate a devenit manager de proiect în cadrul proiectului finanţat prin POSDRU „Edu tehnic forma plus -Carieră în educaţie şi formare.” Proiectul s-a derulat în perioada 1 aprilie 2010 – 31 martie 2012, bugetul total fiind de 1,8 milioane lei, din care contribuţia UE – 1,4 milioane lei, al Guvernului României – 335.338 lei, în timp ce Universitatea a contribuit cu 40.000 de lei. Cu participarea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a filialei Iaşi a Academiei Române, s-a urmărit consilierea personalului didactic din învăţământul tehnic prin dezvoltarea unui centru pilot de asistenţă pentru cariera didactică din învăţământul preuniversitar şi universitar.
Deplasare defazată
În cadrul proiectului, managerul Tiron trebuia să facă şi o serie de deplasări în străinătate. Mai precis, în Franţa, la Amiens. Scopul: documentare didactică. În această călătorie, care a avut loc în septembrie 2010, au fost cheltuiţi 31.099 lei, pentru cazare şi transport. Ulterior, surpriză: aceste cheltuieli nu au putut fi decontate, deoarece, conform graficului de activităţi, deplasarea trebuia făcută cu o lună mai târziu!
Conducerea Universităţii a precizat clar că nu va suporta acest prejudiciu. ”D-na Tiron Elena precizează că nu este de acord cu sumele de bani ce se solicită a fi recuperate de la dumneaei, nefiind de acord cu concluziile Consiliului de Administraţie”, se arată în acţiunea depusă recent, la Tribunal, de juriştii instituţiei. 7EST a încercat să obţină un punct de vedere din partea Elenei Tiron, însă aceasta nu a putut fi contactată.
Primul caz în instanţă
Reprezentanţii UTI spun că nu este primul caz în care astfel de fonduri sunt cheltuite eronat, numai că este singura situaţie în care a fost nevoie de intervenţia justiţiei. Se pare că în celelalte proiecte managerii au plătit prejudiciul fără să facă alte comentarii. ”S-au derulat activităţi care nu au fost declarate eligibile. Ca manager de proiect nu a avut în vedere că aceste deplasări trebuiau făcute într-o anumită perioadă. Banii trebuie recuperaţi, vom vedea ce va decide instanţa”, a declarat Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea de relaţii internaţionale şi imagine universitară.