Mai puţin de 10 la sută dintre firme comunică agenţiilor de ocupare a forţei de muncă posturile vacante pe care le au, a declarat, miercuri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu anunţând că va demara o campanie naţională în acest sens.
„Sub zece la sută dintre firme îşi comunică nevoile privind forţa de muncă. Este un univers uriaş de oportunităţi de locuri de muncă”, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical la lansarea, de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a două proiecte-pilot pentru tineri.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că va iniţia o campanie naţională în acest sens, dorind ca fiecare companie în parte să fie contactată şi convinsă să înregistreze la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă posturile vacante pe care le are.
„Am făcut apel către angajatori să ne comunice nu neapărat locuri de muncă vacante, dar şi ce le este necesar, pentru ca în funcţie de nevoile lor să putem face planul de formare profesională. Am cerut să ne transmită care ar fi necesarul de posturi pentru următorii ani”, a declarat Mariana Câmpeanu.
Ministerul Muncii a lansat, miercuri, două proiecte-pilot, cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care urmăresc ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani, care şi-au pierdut locul de muncă sau care nu au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor, să primească, în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret, o ofertă de bună calitate de angajare, de continuare a educaţiei, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu.
Proiectele-pilot „Garanţii pentru TINEri!” şi „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” se derulează până în 30 iunie 2015 şi se adresează exclusiv tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
Prin implementarea celor două proiecte, peste 5.000 de persoane vor beneficia de un plan de acţiune personalizat, corespunzător nevoilor identificate, constând în acces la servicii integrate de informare, consiliere şi orientare, formare profesională, ucenicie, prospectare şi mediere, în vederea ocupării unui loc de muncă şi asistenţă în iniţierea de afaceri independente.
Sursa: mediafax.ro