CRIMEEA – BUTOIUL CU PULBERE AL EUROPEI. Manifestații de forță ale armatei ruse. Putin ordonă mobilizarea

0
103

Vladimir Putin a declarat stare de alertă pentru trupele armate ruse, într-o mişcare considerată o demonstraţie de forţă în contextul tendinţelor separatiste din peninsula ucraineană Crimeea. Criza din regiune a escaladat peste noapte, iar acum se pare că sediul parlamentului şi cel al guvernului din Crimeea au fost ocupate de mai mulţi bărbaţi înarmaţi.

Autorităţile de la Kiev au decis să declare stare de alertă pentru poliţie pentru a gestiona situaţia din Crimeea.

La intrarea în capitala regională Simferopol se află tancuri încă neindentificate. Aceasta după ce, miercuri, Rusia a anunţat că-şi va consolida prezenţa militară în peninsulă ca urmare a tendinţelor separatiste din regiunea care, până în 1954, a aparţinut Moscovei.

 

Ucraina a avertizat joi Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei „agresiuni militare”, relatează AFP.

„Mă adresez comandanţilor militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toţi militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mişcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat Turcinov în Parlament, citat de Mediafax.

Ministrul ucrainean interimar de Interne Arsen Avakov a anunţat joi că întreaga poliţie a fost pusă în stare de alertă, inclusiv forţele speciale, după ce mai multe persoane înarmate au preluat controlul asupra Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, pe care au arborat steagul Rusiei, relatează AFP.

 

 

Această măsură, alături de încercuirea cartierului Parlamentului, la Simferopol, de către forţele de ordine, este menită să evite „o baie de sânge în rândul populaţiei civile„ şi „evoluţia situaţiei către confruntări armate„, a declarat Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ministrul interimar al Internelor de la Kiev a confirmat că Parlamentul din Crimeea a fost ocupat. Deocamdată nu au fost transmise informaţii oficiale în legătură cu situaţia de la guvernul din Simferopol.

 

Nu este încă foarte clar de care parte a baricadei se află bărbaţii care au ocupat sediile celor două instituţii regionale, transmite cotidianul britanic „The Guardian”, dar corespondentul Reuters spune că în ambele clădiri au fost arborate steaguri ruse după ce au fost ocupate.

 

Steagul rus arborat desupra clădirilor guvernamentale

În jur de 30 de bărbaţi au tras în uşile celor două clădiri pentru a intra cu forţa, potrivit Russia Today, care citează agenţia de ştiri rusă Interfax.

Sticle, pietre şi steaguri au zburat miercuri în faţa sediului parlamentului din oraşul Simferopol, unde pro-ruşii şi cei care sunt împotriva acestora au venit pentru a protesta – unii în semn de nemulţumire, ceilalţi în semn de sprijin pentru noile autorităţi de la Kiev. Două manifestaţii separate, ambele cu câţiva mii de participanţi, s-au înfruntat în faţa parlamentului. Pro-ruşii strigă „Rusia, Rusia!” şi „Berkut”, numele forţelor speciale folosite de regimul Ianukovici pentru dispersarea mulţimii din Euromaidan.  Comunitatea musulmană strigă „Ucraina, Ucraina” şi „Crimeea nu este Rusia”. Pro-ruşii arborează drapele ruse, în timp ce tătarii au steaguri ucrainene, transmite corespondentul Russia Today.

 

 

După ce ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, autorităţile din portul Sevastopol din Crimeea au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici. Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă.

 

Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”.

 

Crimeea a făcut parte din Rusia până când Hruşciov a dăruit peninsula Republicii Sovietice Ucraina. Două decenii după destrămarea URSS, mulţi ruşi încă mai consideră peninsula pământ rusesc.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments