Un raport al Curții de Conturi arată că în 2012 primăriile din Iași au creat un prejudiciu de 13 milioane de lei și abateri în datele contabile, de peste 1 miliard de lei. Au fost verificate două treimi din cele peste 90 de unități administrative din județ, iar în 10 cazuri comisarii Curții de Conturi au sesizat procurorii. Cele mai mari nereguli au fost descoperite în mediul rural.
În comuna Schitu Duca, prejudiciul adus bugetului este de peste un milion de lei. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru consolidarea unei şcoli. Comisarii Curții de Conturi au descoperit că lucrarea s-a transformat într-o sursă de îmbogăţire peste noapte pentru o singură firmă.
Comisarii au descoperit că autorităţile locale au demolat o şcoală care trebuia doar consolidată şi au reconstruit-o pentru a majora contractul cu 300.000 de lei. Marea surpriză a fost însă că ulterior aceluiaşi constructor i-au fost atribuite alte 8 contracte dintre care 4 în valoare de 320.000 de lei, semnate şi decontate într-o singură zi.
Primarul comunei Schitu Duca nu recunoaşte nimic însă. „O şcoală a contruit-o Inspectoratul Şcolar şi a încheiat un contract cu Inspectoratul Şcolar şi, la o altă şcoală, un alt contract spune şcoala Schitu Duca şi Consiliul Local. Deci nu Primăria Schitu Duca. Primăria nu a încheiat niciun contract”, spune Mihai Mihalache citat de Digi24.
O situaţie mai gravă este în comuna Popricani, caz în care comisarii Curții de Conturi au sesizat procurorii.
„S-a dus spre activitatea fostului primar. Acolo se ridică o sumă foarte mare”, spune pentru aceeași sursă primarul Valeriu Pârlog. Și nu se înșeală deloc. Este vorba despre o sumă foarte mare: autorităţile locale au atribuit aceluiași constructor şapte contracte, a căror valoare este de 522 de mii de lei. Fostul primar a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene.
Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi aidoma primăriilor
Primarii nu sunt singurii aflați în vizorul comisarilor. „Situţia este similară şi la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, unde nu s-au organizat controale în vederea monitorizării utilizării sumelor alocate atât pentru cele utilizate în mod direct de ea, cât şi pentru cele distribuite fie unităţilor de învăţământ, fie unităţilor administrative-teritoriale,” se arată în raportul Curții de Conturi.
Camelia Gavrilă, șefa învăţământului preuniversitar din Iași, însă, nu ştie încă de existenţa unui raport întocmit de Curtea de Conturi: „O să verific. Aţi cercetat un document pe care eu nu-l cunosc. O să verific şi o să vă spunem un punct de vedere. Pe de altă parte, atât timp cât eu ca instituţie nu-l am nu am cum să văd, să verific. Trebuie să cercetez undeva.”
Raportul Curţii de Conturi arată că din 2006 până în 2012, din bugetul de stat s-au alocat peste 20 de milioane de lei pentru obiective de investiţii. Din totalul sumei au fost identificate plăţi nejustificate pentru lucrări, bunuri livrate sau servicii prestate în valoare de 5,2 milioane de lei.
(Sursa: digi24.ro)