Haosul din asociaţii: raportaţi la Dalkia furturile la căldură! Orice factură peste 340 de lei este furt

0
61

Costurile încălzirii în apartamente sunt repartizate fără nicio noimă de către preşedinţii de asociaţii. Locatarii racordaţi la sistemul centralizat suportă costuri suplimentare din cauza vecinilor cu centrale de apartament. „Doar 7 Gcal este un consum normal la o scară de bloc. 20 Gcal este furt!”, spun oficialii Dalkia.

 

Pentru că foarte mulţi ieşeni s-au plâns în ultima perioadă de facturile foarte mari la energie termică, în contradicţie cu declaraţiile oficialilor Dalkia, care anunţau preţuri modice, firma a anunţat verificări. În urma acestora, au fost descoperite foarte multe cazuri în care facturile unor locatari erau scăzute de preşedinţii de asociaţii în detrimentul vecinilor lor, în funcţie de relaţiile personale. În plus, este pentru prima dată când a fost constatat furtul de agent termic. Au fost găsite persoane debranşate, cu centrale termice de apartament montate, care se reconbectaseră la sistemul centralizat de încălzire.

 

Consum normal: 1,3 gigacalorii

Consumul normal pentru un apartament de 3 camere, calculat de Dalkia, pentru luna ianurie, este de maxim 1,3 gigacalorii pentru un apartament de 3 camere, inclusiv consumul pentru spaţiile comune. „Am calculat în felul următor. Într-o scară în care mai avem cinci apartamente racordate, consumul este de o gigacalorie pe apartament, la care se adaugă încă maxim o treime pentru spaţiile comune, de fiecare locuinţă. Rezultă că într-un bloc cu 5 apartamente avem maxim 6,5 gigacalorii consum total. Ei bine, sunt şi scări de bloc în care s-au raportat consumuri de 20 de gigacalorii. Acolo este furt şi nimic altceva, în detrimentul celor care consumă şi plătesc cinstit”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.

Concret, angajaţii Dalkia au descoperit că, în multe scări de bloc au fost raportate consumuri de trei ori mai mari decât iarna trecută, ceea ce este absurd, pentru că temperatura medie a fost mai mare decât în sezonul 2012-2013. „Pentru cinci apartamente luăm de referinţă 6,5 gigacalorii, 7 în cazul cel mai rău. Dar când avem facturi de 20 de gicacalorii, acolo este clară situaţia”, a mai spus Ana Maria Icătoiu.

 

 

 Exemplu de repartizare ilegală a consumurilor descoperit de Dalkia. Unii administratori îşi vor pierde licenţa

Cum se fură?

În primul rând, cei care împart preţul gigacaloriilor calculate de Dalkia scad de la unii locatari şi adaugă la alţii. Aceştia sunt preşedinţii asociaţiilor de proprietari care, de multe ori, calculează facturile individuale după bunul plac.

De altfel, în urma reclamaţiilor, 90 de preşedinţi de asociaţii au fost găsiţi că puneau consum din burtă în contul unor apartamente şi scădeau de la altele. „În baza reclamaţiilor noastre către Primărie şi ANRSC, vor fi în curând retrase şi primele atestate de administratori”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu.

A doua modalitate de furt este cea directă. Practic, locatari care erau debranşaţi de ani de zile şi aveau centrale de apartament s-au rebranşat la sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic. „Am descoperit inclusiv astfel de situaţii. Aveau centrale termice pe care le ţineau închise şi prin calorifere trecea agent termic de la noi. Sunt în continuare multe cazuri nedescoperite. Acolo unde avem suspiciuni încercăm să-i convingem pe preşedinţii de asociaţii să verifice în interiorul apartamentelor, dar se tem de scandal. Ei spun că nu au dreptul să intre în case, dar au acest drept, pentru că unii fură de la consumatorii de bună credinţă”, ne-a mai spus Ana Maria Icătoiu.

 

Ieşenii trebuie să anunţe abuzurile la 0 800 800 123

Clienţii Dalkia sunt încurajaţi să reclame facturi umflate la numărul de telefon pus la dispoziţie de firmă sau la adresa de email [email protected]. „Trei atestate de administratori vor fi retrase în urma controalelor. Ţin să-i asigur pe ieşeni că numele reclamantului îl păstrăm secret, tocmai pentru a nu fi şicanat de administrator sau de vecini. În urma sesizării, trimitem la faţa locului echipe care încep verificările. Primul semnal este lista de plată, care este fotografiată. S-a întâmplat inclusiv ca listele să dispară după ce au fost fotografiate. Apoi cerem Primăriei verificări în teren. Ulterior, după constatarea abaterilor, facturile pe toată iarna sunt recalculate şi banii sunt daţi înapoi oamenilor”, ne-a mai spus Ana Maria Icătoiu.

 

Preţul total al căldurii

Pentru luna ianuarie factura totală emisă de Dalkia Iaşi pentru agentul termic şi încălzirea ieşenilor sunt de 28.200 de gigacalorii la preţul de 265 de lei (24.000 pentru încălzire şi 4.200 pentru apă caldă). Preţul total este, astfel, de 7,473 milioane de lei pentru tot oraşul.

Dalkia mai alimentează cu agent termic şi apă caldă aproximativ 3.000 de scări de bloc, deci rezultă un cost mediu de 2.491 de lei pentru încălzirea fiecărei scări. Cum media numărului de apartamente racordate la sistemul centralizat este de 10 pe fiecare scară (sunt scări cu 30 de apartamente racordate din 50 de locuinţe, dar sunt şi scări cu 5 apartamente prinse în sistemul centralizat) rezultă un preţ mediu pe apartament, cu tot cu spaţiile comune, de 249 de lei. Calculele au fost făcute la o suprafaţă medie a tuturor apartamentelor, dar facturile sunt mai mici sau mai mari în funcţie de spaţiul locativ.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. Cocalari de Pașcani. S-au luat la bătaie din senin și doar poliția i-a putut liniști
Articolul următorRusofonii din Crimeea cer autonomie totală, arborând drapelul Rusiei pe clădirea Parlamentului regional
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments