Judecătorii Tribunalului Iaşi au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul interlopilor Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon şi Gheorghe Corduneanu cu măsura controlului judiciar.
Decizia magistraţilor ieşeni nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa superioară de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă nu va fi respinsă contestaţia, cei trei interlopi cunoscuţi din Iaşi ar putea părăsi penitenciarul. Ei se află în arest preventiv din luna iulie 2013.
Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon şi Gheorghe Rusu au pretins de la Mihaela Moisă, o persoană condamnată la şapte ani de închisoare pentru proxenetism, suma de 40.300 de euro, din care au primit 40.000 de euro. Interlopii i-au promis acesteia că îi vor determina pe judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi să îi înjumătăţească pedeapsa şi să o suspende. Medierea ar fi fost făcută de Gheorghe Rusu, care a cerut pentru serviciu său 1.000 de euro primind 400.
„În contul medierii realizate, inculpatul Rusu Gheorghe a pretins, la rândul său, de la persoana denunţătoare, suma de 1.000 euro, din care a primit la data de 19 iunie 2013 suma de 400 lei. La data de 18 iunie 2013, inculpatul Clapon Gheorghe a schimbat în lei 4.150 euro, reprezentând o parte din suma ce a făcut obiectul traficului de influenţă şi a depus în numerar în contul firmei la care este asociat unic şi administrator, SC”AMBRA LINE PRODUCTION”SRL IASI, suma de 17.200 lei (provenită din schimbul valutar) cu titlu de “creditare firmă”. Banii au fost ulterior folosiţi pentru achitarea debitului către un furnizor al firmei”, au precizat anchetatorii citați de Adevărul.
Pe 19 iulie, înaintea unei şedinţe de judecată, procurorii spun că Gheorghe Clapon ar fi avut o reacţie vehementă la adresa forţelor de ordine care îl escortau, ameninţându-l pe unul dintre aceştia. Pentru această faptă, Clapon a fost acuzat şi de ultraj. De asemenea, imediat după arestarea fratelui său, Vasile Călin, fost Corduneanu, ar fi încercat să o determine pe Mihaela Moisă să îşi retragă denunţul.
„Audiaţi în calitate de martori la data de 11 iulie 2013 în acest dosar penal, inculpaţii Clapon Tatiana-Rodica şi Gâtlan Silviu-Iulian au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. În cursul investigaţiilor, în autoturismul aparţinând inculpatului Rusu Gheorghe au fost identificate 17 cartuşe fără glonţ cu bile de cauciuc, obiecte ce fac parte din categoria armelor şi muniţiilor neletale supuse autorizării”, au mai arătat procurorii DNA.
(Sursa: adevarul.ro)