Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci au început oficial la ora 18:14, ora României, (ora 20:14, ora Rusiei), după 2.410 zile de când staţiunea a fost desemnată destinaţia competiţiei, scrie Russia Today. Spectacolul impresionant construit pentru a aminti lumii de cultura rusă a început, însă, cu o mică problemă: unul dintre cele cinci inele olimpice, reprezentând cele cinci continente, nu s-a deschis, eroare care a umplut imediat Internetul de fotografii. Publicaţia americană Huffington Post a mers chiar cu un joc de cuvinte în articolul de deschidere, sugerând că cercului i-a fost frică să iasă în faţa lumii – o aluzie la controversa drepturilor minorităţilor sexuale în Rusia.
La aproximativ două ore de la începerea ceremoniei, preşedintele Vladimir Putin a declarat, în limba rusă, deschise Jocurile Olimpice de Iarnă, cea de-a XXII-a ediţie a Olimpiadei şi cea mai scumpă din istorie (37 de miliarde de euro).
Anunţul lui Putin a fost precedat de un scurt discurs al preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, care a salutat publicul în limba rusă, după care a continuat în engleză: „Nu sunteţi doar cei mai buni, sunteţi sportivi olimpici. Ne veţi inspira. Voi daţi viaţă valorilor olimpice. Sportul olimpic uneşte oamenii. Este posibil să trăiţi împreună, fără nicio formă de discriminare, să daţi un exemplu de pace”, a mai spus Bach.
Mascotele JO de Iarnă 2014
Defilarea celor 88 de delegaţii participante la Jocurile Olimpice de iarnă s-a încheiat după circa o oră. Ceremonia de deschidere se desfăşoară pe Stadionul Fişt.
România a defilat a 61-a, având-o ca portdrapel pe biatlonista Eva Tofalvi. Ultima a fost delegaţia Rusiei, cu Alexander Zubkov (bob) ca portdrapel, defilare acompaniată de melodia Nas Ne Dogoniat a formaţiei t.A.T.u.
Delegaţia României la Jocurile Olimpice
Premierul Victor Ponta se află la Soci
Delegaţia Republicii Moldova
Pe stadionul olimpic au început să intre reprezentanţii statelor participante la jocurile de iarnă. Conform tradiţiei, prima naţiune care a defilat a fost Grecia. În imagine, sportivii din Austria:
Înalţi oficiali din Rusia, alături de preşedintele Vladimir Putin au participat la ceremonia de inaugurare. În timpul festivităţilor de deschidere, unul dintre cele cinci inele olimpice nu s-a deschis.
Jocurile Olimpice de la Soci (7-23 februarie) vor îmbina gloria norvegianului Bjorndalen, în vârstă de 40 de ani, aflat pe punctul de a deveni cel mai medaliat sportiv la JO de iarnă, cu viitorul, şi anume noile discipline, se arară într-un material realizat de AFP.
Îi separă o lume. Pe de-o parte înotătorul American Michael Phelps, deţinătorul recordului absolute de număr de medalii olimpice (22), celebru şi multimilionar. Pe de altă parte, biatlonistul norvegian Ole Einar Bjorndalen (40 de ani, 11 medalii din 1994 până acum). Nu extrem de cunoscut marelui public în afara Scandinaviei, acest sportiv trebuie să mai urce doar o dată pe podium pentru a i se alătura compatriotului său, fondistul Bjorn Daehlie (12 medalii în perioada 1992 – 1998) în panteonul sporturilor de iarnă.
Comparaţia dintre Phelps şi Bjorndalen, a cărui reputaţie nu a depăşit cu mult cercul închis al sporturilor de iarnă, arată diferenţa dintre JO de vară şi Olimpiada de iarnă, care generează de două ori mai puţine venituri. La Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au participat 10.500 de sportivi. La competiţia din acest an vor fi prezenţi aproximativ 3.000 de concurenţi, împărţiţi în două zone – cei din sporturile pe gheaţă în parcul olimpic din Soci, pe malul Mării Negre, ceilalţi în staţiunea Roza Hutor, în munţi.
JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ. Noi probe introduse
Pentru a atrage mai mult atenţia către această competiţie de iarnă, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a întrodus noi probe, în şapte discipline. Printre acestea, săriturile cu schiurile la feminin, proba pe echipe la patinaj artistic, dar şi slopestyle şi half-pipe în schiul acrobatic. Două din probele care au adus celebritatea X Games, competiţia sporturilor extreme în SUA, o combinaţie de spectacol ritmat, culori şi decibeli, reprezentată de americanul Shaun White (Flying Tomato), imortalizat pe consolele de jocuri.
Între ţinutele colorate ale „free-stylerilor” şi combinezoanele fanilor schiului alpin, disciplină aflată în programul olimpic încă de la ediţia din 1924, JO vor oferi o călătorie în timp.
Ca un simbol al acestei confruntări între modern şi vechi, probele de freestyle şi snowboard vor începe chiar înainte de ceremonia de deschidere, programată vineri, 7 februarie, iar coborârea, programată duminică, 9 februarie, va reprezenta primul punct important al competiţiei de la Soci. Un mare favorit este norvegianul Aksel Lund Svindal, care de la începutul sezonului s-a impus în două probe de coborâre şi în două Super-G. Cine ar putea să pună capăt dominaţiei sale? Poate americanul Bode Miller, în vârstă de 36 de ani, cvintuplu medaliat olimpic (3 medalii câştigate în 2010).
În disciplinele tehnice (slalom, slalom uriaş), lupta se anunţă deosebit de strânsă, între austriacul Marcel Hirscher, americanul Ted Ligety şi francezii Alexis Pinturault, Thomas Fanara şi Jean-Baptiste Grange.
La feminin, în absenţa superstarului Lindsey Vonn, accidentată la un genunchi, germanca Maria Hofl-Riesch (29 de ani) se va afla singură în faţa valului de tinere sportive: americanca Mikaela Shiffrin (18 ani), regina slalomului, elveţianca Lara Gut şi schioarea din Liechtenstein Tina Weirather, a cărei mamă, Hanni Wenzel, a câştigat trei medalii (două de aur) în 1980, la Lake Placid.
Duelul dintre tinerii ambiţioşi şi vechea gardă va pigmenta şi probele de patinaj artistic. La masculin, canadianul Patrick Chan, deja triplu campion mondial la 23 de ani, va trebui să facă faţă asaltului unor tineri promiţători, între care şi kazahul Denis Ten (20 de ani). La feminin, sportiva rusă Julia Lipniţkaia, în vârstă de 15 ani, noua campioană a Europei, ar putea reprezenta o concurenţă serioasă pentru patinatoarea coreeană Kim Yu-Na şi japoneza Mao Asada, care la JO de la Vancouver s-au clasat pe primele două locuri.
Amintirea ediţiei din 2010 va marca şi turneul de hochei pe gheaţă, la patru ani după finala câştigată de Canada în faţa SUA.
În cele din urmă, în regatul oamenilor zburători, elveţianul Simon Ammann, cvadruplu campion olimpic (2002, 2010) ar putea obţine noi titluri. Săriturile cu schiurile vor oferi şi o noutate, concursul feminin, în care favorită este japoneza Sara Takanashi. În vârstă de doar 17 ani, această tânără sportivă a înregistrat opt succese de Cupă Mondială, de la începutul iernii. Cu Takanashi, încă la vârsta adolescenţei, şi Ammann, 32 de ani, săriturile cu schiurile arată de asemenea spiritual acestei ediţii a JO, o punte între trecut şi viitor.
(Sursa: gandul.info)