Ruptura USL, care a dus la demisiile miniştrilor liberali din Guvern, nu are aceleaşi efecte şi în teritoriu. Astfel, conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal nu a transmis directive în sensul părăsirii posturilor de conducere din administraţia locală. Prin urmare, la Iaşi de exemplu, niciunul dintre şefii liberali ai instituţiilor deconcentrate nu intenţionează să demisioneze.
În timp ce miniştrii liberali şi-au înaintat demisiile din Guvern, la Iaşi şefii instituţiilor deconcentrate nici măcar nu s-au gândit la acest lucru. Viceprimarul Iaşului din partea PNL, Marius Dangă, recent ales şi liderul filialei municipale a PNL susţine că protocolul de la centru nu se referă şi la teritoriu.
„La nivel local, delegaţia permanentă a lăsat la latitudinea forurilor locale să ia o decizie. Noi astăzi nu avem această decizie luată, nu avem decât câteva declaraţii, le-a dat domnul Nichita şi câteva declaraţii pe care le-am dat noi. Evident avem zone în care ne despărţim, dar şi zone în care avem acelaşi punct de vedere”, a declarat la Digi 24 Marius Dangă, membru PNL şi viceprimar al municipiului Iaşi.
Liberalii se află la conducerea Vămii, a Finanţelor, dar şi la vârful Registrului Auto Român şi al ARR. Camelia Gavrilă, de la Inspectoratul Şcolar, Robert Dâncă, de la Casa de Asigurări de Sănătate şi Marian Grigoraş, de la Comisariatul Judeţean pentru protecţia Consumatorului – sunt alţi directori susţinuţi politic de Partidul Naţional Liberal. Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Iaşi spune că nu-şi va da demisia nici dacă i se va cere acest lucru.
„Nu, eu nu am de gând să demisionez. Legislaţia aplicabilă funcţiei pe care o am este cea a funcţionarilor publici. Am ocupat această funcţie prin concurs şi aştept reglementări care să rezulte o eventuală destituire”, a declarat pentru Digi 24 Marian Grigoraş, inspector şef la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Iaşi.
Directorul Ateneului Iaşi se gândeşte însă la plecare, mai ales că îi expiră mandatul în luna mai a acestui an.
„Forma prin care eu lucrez la Ateneul Tătăraşi este o detaşare prin care Primăria Iaşi a cerut-o în toamna lui 2010 de la societatea la care lucram pe o chestiune de resurse umane şi management şi aşteptăm decizia pe care o va lua Primăria”, este declaraţia lui Liviu Brătescu, directorul Ateneului Iaşi.
Ruperea USL le dă emoţii şi liberalilor Anghel Ficu, de la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Cătălin Beleca – de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, sau Gabrielei Vasilache, de la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă. În total, 17 instituţii publice din Iaşi sunt administrate de PNL. Cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni liberalii ieşeni vor decide ce au de făcut în viitor. Până atunci, niciun şef din instituţiile deconcentrate nu va demisiona.
(Sursa: digi24.ro)