Marea gogoașă numită „ÎNJUMĂTĂȚIREA RATELOR”. Premierul Victor Ponta, contrazis de propriul ministru Liviu Voinea

0
77

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a explicat că reducerea costurilor lunare cu creditele pentru persoanele care au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie se aplică doar principalului (suma împrumutată) nu și dobânzilor. Aceasta înseamnă că, în cazul creditelor cu scadențe lungi cum sunt cele ipotecare, reducerea ratei este departe de „înjumătățire” având în vedere că rata este formată mai ales din dobânzi și comisioane. Premierul Ponta este astfel contrazis chiar de către propriul ministru al Bugetului.

 

Premierul Victor Ponta a anunțat, ieri, cu surle și trâmbițe că titularii de credite care nu au restanțe   și care obțin venituri mai mici sau egale cu salariul mediu pe economie vor beneficia, prin lege, de  “ o înjumătățire” a ratelor pe o periodă de doi ani. Procentul avansat de premier este însă departe de adevăr în cazul creditelor de locuință adică tocmai acele credite care presupun un efort lunar substanțial pentru client. Premierul este contrazis chiar de către   ministrul Bugetului, Liviu Voinea. “Doar principalul se înjumătăţesc, nu şi dobânda, pentru că rata e sursa de profit a băncii şi ea trebuie plătită integral”, a precizat Voinea citat de Mediafax. Capital a calculat ce înseamnă această presupusă înjumătățire, în condițiile expuse de Voinea.

 

Doar 120 de lei reducere la o rată de 700 de lei

Orice client bancar poate face același calcul consultând graficul de rambursare a creditului care arată cum este format rata lunară. Pe un exemplu concret, la un credit  ipotecar de 130.000 de lei(apropiat de valoarea medie a creditelor de locuință) și luat pe 25 de ani(de asemenea perioada medie), rata lunară a junge, în cazul CEC Bank, la 702 lei, potrivit calculatorului Conso.ro. Din cei 702 lei plătibili lunar, principalul(partea din suma împrumutată , fără dobânzi) este de 244 de lei în timp ce dobânda este de 458 de lei. Aceasta înseamnă că reducerea costurilor va fi de 122 de lei (jumătate din principal), în niciun caz de 350 de lei, suma care ar însemna “înjumătățirea” anunțată de premier. Cu alte cuvinte, 50% înseamnă, în fapt, doar 17%. Mai mult, calculul este realizat în actualele condiții de piață care presupun dobânzi cu  mult mai mici decât în anii 2007-2008 când au fost contractate majoritatea creditelor iupotecare aflate în soldul băncilor. Pentru acele credite, reducerea este chiar mai mică.

 

 

(Sursa: capital.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments