Medicul Sorin Ianceu despre afirmaţiile STS: „În acele momente nu ne-am gândit că trebuie să înregistrăm şi noi convorbirile pentru a ne putea justifica”

0
138

 

Medicul Sorin Ianceu, de la Spitalul Judeţean Beiuş, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a contrazis declaraţiile făcute de reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), potrivit cărora nu s-au dat coordonatele şi că medicul din Beiuş nu ar fi sunat la 112.
 

„Chiar eu le-am spus că suntem la jumătatea distanţei Horea şi Beliş, undeva pe partea dreaptă. Ne cereau coordonatele GPS. Eu, personal, nu ştiu să ofer coordonate GPS. Am încercat să le scoatem cu ajutorul Google Maps informaţiile pe care ni le cereau. Ni s-a spus că vom primi un mesaj de la operatorul de telefonie mobile care va conţine şase cifre şi cu ajutorul cărora ne vor putea locazia. Eu personal nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj de la compania de telefonie mobilă”, a precizat dr. Ianceu, care a fost externat astăzi, la două săptămâni de la tragedie.

 

În cadrul unui interviu acordat pentru Digi 24, acesta a spus că a vorbit cu un dispecer de la 112, dar nu de pe telefonul lui, ci de pe unul dintre telefoanele medicului Radu Zamfir.

 

„Imediat după impact, telefoanele mele erau distruse. Aşa sunt şi în ziua de azi. Atunci aveam funcţionale 3 telefoane mobile: 1 al doctorului Calu, care s-a descărcat la 25-30 de minute după impact, pentru că a fost sunat de diferite persoane, şi două ale medicului Zamfir: un Nokia simplu şi un Samsung Galaxy. Norocul nostru este că smartphone-ul avea baterie externă. La ora 17 mai avea un singur telefon. Eu şi medicul Zamfir îl foloseam prin rotaţie. Inclusiv eu am vorbit cu dispecerul de la 112. Cu siguranţă există înregistrări. În acele momente nu ne-am gândit că trebuie să înregistrăm şi noi convorbirile pentru a ne putea justifica”, a precizat dr. Ianceu.

Medicul a spus că mulţumită celor trei moţi el, împreună cu ceilalţi colegi şi cu copilotul Răzvan Petrescu sunt în viaţă. „Altfel, aveam 7 cruci pe munte, nu 5”.

 

Dr. Sorin Ianceu a precizat că, la un moment dat, au fost sunaţi de fostul primar al comunei Horea. „Ne-a spus atât: ‘Nu vă reţin decât 2 minute. La ce oră v-aţi prăbuşit. O localnică a auzit două bufnituri puternice’. I-am spus unde ne aflăm, iar omul şi-a anunţat localnicii: pădurarii, cei care cunosc pădurea mai bine decât orice serviciu din ţara asta”, a spus medicul.

 

Imediat după impact dr. Calu şi Pivniceru erau inconştienţi

Acesta a rememorat momentele cumplite prin care a trecut. „Eram în spatele lui Adrian Iovan. Vedeam toate instumentele de bord. Lucrurile s-au precipitat în momentul în care am intrat într-o zonă cu ceaţă. În acel moment avionul a început să piardă altitudine. Adrian Iovan a început să tureze motoarele ca să scape de gheaţă. Se auzeau bucăţi de gheaţă cum zburau de pe alice. În momentul în care am ieşit din ceaţă se vedea culmea muntelui care era acoperită de zăpadă. Am pierdut din nou altitudine. Am văzut vârfurile brazilor. Adrian Iovan a încercat în zadar să redreseze avionul. Atunci a fost momentul când am ştiut că o să ne prăbuşit”, şi-a amintit medicul momentul impactului.

 

Acesta a dat detalii şi primele momente imediat după impact. „Eu stăteam în spatele lui Adrian Iovan. Aura Ion stătea în coada avionului. În momentul în care lucrurile s-au precipitat, nu am avut timp nici să ne uităm unul la altul. Fiecare dintre noi a încercat să caute o poziţie pentru momentul impactului. Eu eram încarcerat în avion. Adrian Iovan era prins sub bordul aeronavei. Dr. Valentin Calu şi dr. Cătălin Pivniceru erau inconştienţi în spatele meu. Aura Ion a ajuns din spatele avionului până în faţa aeronavei, în spatele meu. Nu îşi putea mişca mâinile şi nici picioarele. Pe medicul Radu Zamfir l-am văzut printr-o gaură a fuselajului”, a mai spus medicul.

La scurt timp de la impact medicii care erau inconştienţi şi-au revenit. Pentru că era foarte frig, supravieţuitorii au făcut un foc şi au încercat să se încălzească. „Am învelit-o pe Aura cu hainele noastre. Aveam o pătură pe care am folosit-o pentru a o înveli pe Aura. Am auzit că unii au spus că trebuia să o punem în mijlocul nostru şi să o încălzim, dar nu puteam face acest lucru, deoarece Aura nu putea sta în picioare. Nu îşi simţea mâinile şi nici picioarele. Era imposibil. Aura a fost conştientă timp de 4-5 ore, apoi a intrat în stop cardio-respirator. Dr. Zamfir i-a făcut masaj cardio. Când au venit salvatorii am ales ca unul să rămână cu noi, iar doi să plece cu dr. Zamfir şi cu Aura. Am luptat pentru acest copil. Am vrut să îi dăm prioritate, să îi dăm şansa să trăiască. Din păcate nu s-a putut”, a mai spus dr. Ianceu.

 

Medicul din Beiuş a spus că, din păcate, în cazul lui Adrian Iovan nu au putut să facă mai nimic pentru a-l salva. „Era încarcerat sub bordul avionului. Omul acesta a făcut tot posibilul să ne salveze. Acesta şi-a pierdut cunoştinţa după o oră şi jnumătate de la impact. Dr. Zamfir vorbea în acel moment la telefon şi i-a anunţat că unul dintre pasageri nu mai este conştient”, a precizat supravieţuitorul.

Deşi a fost externat la două săptămâni de la tragicul accident, medicul Ianceu este în proces de recuperare. „Cel mai probabil va mai dura vreo 4 săptămâni. Apoi, am de gând să revin în sala de operaţie, să particip la misiuni de prelevare de organe şi chiar să mă urc în avion pentru a pleca în ţară la prelevare de organe”, a spus medicul.

Acesta a mai menţionat că cei doi copii ai săi erau foarte bucuroşi de revenirea sa acasa. „M-au aşteptat uitându-se după mine pe geam. Ei sunt mici. Au trei ani şi jumătate, respectiv doi ani şi jumătate. Tot ce ştiu ei acum e că tati a căzut la fotbal şi a făcut buba. Dar vor creşte şi vor afla”, a mai spus dr. Ianceu.

 

Luni, 20 ianuarie, o aeronavă de tip BN2 pilotată de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Munţii Apuseni. La bordul aeronavei se aflau 7 persoane: 2 membrii ai echipajului de zbor – Adrian Iovan şi Răzvan Petrescu, 4 cadre medicale – dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, şi o studentă – Aura Ion.

Aceştia aveau misiunea de a ajunge la Spitalul Judeţean Oradea pentru a preleva un ficat de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Din păcate, echipa de medici nu a mai ajuns. Avionul care îi transporta la destinaţie s-a prăbuşit, iar în urma accidentului două persoane şi-au pierdut viaţa.

 

Sursa: gandul.info

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments