De trei luni, în Copou s-a mutat o bucăţică din Țara Soarelui-Răsare, Japonia. Aici poate fi savurat celebrul sushi, mândria bucătăriei din acest colț de lume.
Singurul restaurant japonez din Iaşi este o afacere de familie pe care Daniel Chiriac o conduce alături de soţie şi de cumnata sa, Maria Negai, cea care a petrecut aproape jumătate din viaţă Ţara Soarelui Răsare. Daniel şi Maria sunt singurii români care au absolvit Tokyo Sushi Academy, un curs de specializare extrem de pretenţios şi costisitor în arta preparării acestui produs-etalon al bucătăriei japoneze.
„Familia Oedosushi”, cu Daniel Chiriac (în mijloc), încadrat de soţia sa (dreapta) şi Maria Negai (stânga)
Spaţiu mic şi simplu
Oedosushi, restaurantul situat în spatele “Berăriei Vechi” de pe Strada Sărăriei, s-a deschis în urmă cu trei luni. Pentru cineva care nu a mai intrat într-un local cu specific japonez şi se aşteaptă să păşească într-o lume ultrasofisticată, în care plăcerea de a mânca este sufocată de respectarea a fel de fel de reguli scrise şi nescrise, poate fi o surpriză faptul că Oedosushi se dezvăluie ca un loc neaşteptat de simplu şi modest.
Amenajat la parterul unei vile, cu o micuţă curte amenajată cu elemente ce îi subliniază specificul japonez, restaurantul stârneşte mirarea, în primul rând, prin dimensiunile neaşteptat de reduse. Doar trei mese, înconjurate de scaune cu spătare joase si alte câteva scaune amplasate “la tejghea” sunt locurile unde poţi servi mâncarea. Mult lemn, de nuanţe calde şi finisaje asemănătoare, câteva obiecte şi imagini agăţate pe pereţi, o domnişoară îmbrăcată într-un soi de kimono şi un blues din Ţara Soarelui Răsare compun atmosfera japoneză a restaurantului.
”E adevărat că mulţi clienţi, după ce ne calcă pragul, se uită un pic miraţi de faptul că spaţiul este mic. Noi am încercat să redăm aici, aproape 100%, interiorul unui restaurant din Tokyo la care obişnuiam să mergem. Nu a fost deloc uşor, pentru că ei au un extraordinar rafinament al simplităţii, aparent uşor de pus în practică. Aşa sunt foarte multe restaurante în Japonia, micuţe, intime, conduse în general de familii de bucătari”, explică Daniel Chiriac, un ieşean de 31 de ani care a deprins câte ceva din măiestria bucătăriei japoneze în cei patru ani în care a locuit şi învăţat acolo.
Clienţii, de la politicieni şi vedete, până la bătrâni şi studenţi
Arta preparării de sushi: 20.000 de euro
Daniel şi Maria sunt singurii români care au absolvit Tokyo Sushi Academy. ”Este o şcoală cu durata de un an, foarte solicitantă şi piperată la preţ. M-a costat aproximativ 20.000 de euro, dar e o specializare care îţi deschide foarte multe uşi, pe care o urmezi doar dacă eşti într-adevăr pasionat de această artă. Ca multe alte lucruri, şi prepararea mâncării este considerată o artă în Japonia. Am întâlnit avocaţi sau oameni de afaceri care renunţau la ceea ce făceau în viaţa de zi cu zi pentru a o învăţa. Acolo întâlneşti oameni dispuşi să meargă două ore cu trenul şi să mai aştepte alte două în faţa unui restaurant micuţ, pentru că doresc să mănânce un anumit preparat despre care s-a dus vestea în zonă”, explică Daniel.
Începuturile sushi-ului
În ceea ce priveşte ideea deschiderii unui restaurant cu specific japonez în Iaşi, proprietarii spun că este una mai veche. ”Am tot discutat despre acest lucru şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să o punem, în sfârşit, în practică. Am avut ceva emoţii la început, dar lucrurile au început să meargă. Avem clienţi din categorii foarte diferite. Ne calcă pragul şi foarte buni cunoscători ai bucătăriei japoneze, care ştiu exact ce să comande şi ce aşteptări au de la un produs, şi oameni care încearcă pentru prima dată preparatele japoneze, şi politicieni sau vedete, şi bătrâni sau studenţi. După reacţiile lor şi după faptul că mulţi dintre ei revin, noi credem că reuşim să le împlinim aşteptările. În fond, ceea ce ne dorim cel mai mult este să facem cunoscută bucătăria japoneză, prospeţimea, rafinamentul şi modul ei sănătos de a mânca printre ieşeni. Pentru noi, asta exprimă şi denumirea de oedosushi – începuturile sushiului la Iaşi”, spune Maria Negai.
Festival de culori şi ingrediente la Oedosushi
Peşte crud, scoici, alge, sake şi bere japoneză
O reţetă clasică de sushi servită la restaurantul din Iaşi conţine un orez special, file de somon, crud sau afumat, hrean, ginger murat şi sos de soia. Se mai pot găsi aici supe cu scoici, tofu sau legume, despre care japonezii spun că sunt un adevărat pansament pentru stomac, rulouri, platouri reci sau calde, diferite feluri de peşte şi fructe de mare, carne de pui sau porc înăbuşită în sosuri. Ca băuturi: ceaiul verde sau celebrul sake, bere ori lichioruri japoneze.
”O parte din produse le importăm din Japonia, altele, precum peştele, le cumpărăm de aici, pentru a nu-şi pierde din prospeţime. Preţurile sunt decente, mai ales dacă ne raportăm la costul ingredientelor, pentru că nu am dorit să deschidem un restaurant de fiţe, ci un restaurant prin care să facem cunoscută bucătăria japoneză”, spune Daniel.
Costul mediu al unei mese la Oedosushi, în care se serveşte, de exemplu, preparatul de bază al casei, sushi, şi un mix de legume cu fructe de mare, plus o băutură, costă cam 50 de lei.