PĂRUIALĂ TEATRALĂ: s-a născut la Iaşi urmaşul lui Caragiale. Avocatul Volovăţ cere îndurare de la critici pentru piesa pe care a scris-o

0
1076

Unul dintre cei mai reputaţi critici de teatru din Iaşi desfiinţează piesa scrisă de avocatul Neculai Volovăţ, a cărei premieră a avut loc săptămâna trecută. Scriitorul neagă zvonul conform căruia piesa ar fi fost montată pentru că ar fi „cotizat” unde trebuie sau pentru că ar fi avocatul directorului de la „Naţional”.

 

O piesă montată recent la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi agită spiritele în lumea culturală. Un critic reputat susţine că montarea este scandaloasă, în timp ce şefii din teatru spun că ne aflăm în faţa unui experiment. La rândul său, autorul piesei afirmă că a picat la mijloc, într-un război care nu-i aparţine. Scandalul ridică totuşi întrebarea dacă nu cumva traseul unui text până pe scena Teatrului Naţional este prea facil.

 

 

 Politicieni, lipitori de afişe, prostituate, toată fauna României e înghesuită în piesa lui Volovăţ

„Am scris despre România mea”

Premiera piesei „Onorabili în direct” a avut loc pe 24 ianuarie, iar punerea în scenă are la bază textul avocatului ieşean Nicolae Volovăţ. Acesta susţine că a fost inspirat de „Anul Caragiale” (2012) iar creaţia sa are puncte comune cu cea a marelui dramaturg.
„Am scris despre România mea, care s-a mutat în televizor, cu tot cu tragedia poporului, travestită într-o comedie zilnică în direct. Suntem în acelaşi trist loc geometric desenat de Caragiale, între grotesc şi absurd, între şantajistul profesionist şi micul profitor, între aranjament şi deranjament, un popor aflat mereu între improvizaţie şi inspiraţie, fără opţiuni compatibile cu fiinţa lui profundă. Aşa că am rămas în continuare datori râsului şi plânsului”, declara Neculai Volovăţ despre demersul său.

 

Desfiinţat de critică

Regizorul piesei este experimentatul Sorin Militaru, care a lucrat cu scenograful Cristian Marin şi cu aproape 20 de actori de valoare, dintre care numele lui Teo Corban este cel mai sonor. „Nu este vina lor. Valoarea trebuie să primeze. Nu ştiu cine a ales acest text dar, ca mecanism, oricine poate trimite un text la orice teatru din ţară. Există un secretariat literar care trebuie să facă un referat”, spune criticul Oltiţa Cîntec.
De altfel, criticul ieşean este şi unul dintre cei mai aprigi contestatari ai piesei. În cronica făcută pentru „Suplimentul de Cultură”, Cîntec cataloghează reprezentaţia ca fiind „un spectacol prost şi lung”. „Intitulată iniţial Scrisori sau Prizonierii lui Caragiale, piesa se vrea, zice semnatarul, o «pseudoparodie în patru tablouri». Onorabili în direct, titlul pentru care s-a optat finalmente, e o pseudo-piesă cu pretenţii de pamflet, care nu întruneşte niciuna dintre condiţiile elementare ale unui text dramatic împlinit. O grămadă de personaje, 19, prea multe pentru situaţia teatrală prezentată, toate schematice, multe dintre ele inutile, câteva pierdute pe parcurs, roiesc haotic într-un subiect decupat din realitatea românească a momentului, tratat confuz, amestecând politicieni, actriţe, amante, lipitori de afişe, avocaţi (ca să vezi!), oameni de afaceri, oameni de presă, manelişti. Toţi corupţi, defecţi social şi uman, un puroi comunitar încondeiat cu un umor facil, ce nu depăşeste nivelul glumiţelor de bere servită la terasă!”, este opinia Oltiţei Cîntec care, în 2013, a fost nominalizată la Premiile UNITER pentru critică teatrală.

 

Teo Corban (în mijloc) este cel mai cunoscut dintre actorii care apar în acest „experiment”

Director de teatru: „Este un experiment”

Contestarea din partea criticilor de teatru nu va scoate, însă, „Onorabili în direct” de pe scena Teatrului Naţional. „Este un spaţiu pentru experimente, este o încercare. Nu putem pune în scenă doar Hamlet, am încercat şi altceva. Să lăsăm publicul să decidă şi, din câte văd, publicul vine”, susţine directorul adjunct artistic, Adi Carauleanu.

Autorul piesei, avocatul Neculai Volovăţ, spune că va continua să scrie piese de teatru. „Am văzut ce a scris doamna Oltiţa Cîntec, dar dumneaei nu face efectiv o cronică de teatru, ci îşi exprimă opinia cu privire la piesă şi la mine personal. Este o pasiune mai veche de-a mea, încă din facultate, dar nu am avut timp să scriu. Există câteva persoane care, de câţiva ani, scriu doar negativ la adresa teatrului. Eu am sentimentul că am picat la mijloc în acest război. Voi continua să scriu, nu neapărat în aceeaşi cheie”, afirmă Nicolae Volovăţ.

 

 Avocatul Volovăţ a încercat şi politica, acum e dramaturg, inspirat de Caragiale, mărturiseşte el

Volovăţ nu renunţă

Modul în care piesa lui Volovăţ a ajuns să fie jucată pe scena Teatrului Naţional este pus în discuţie în mediul artistic ieşean. Oltiţa Cîntec spune că Secretariatul literar este cel care se ocupă de acest lucru şi, în unele cazuri, se poate refuza un text foarte bun doar pentru că nu se pliază pe strategia instituţiei teatrale.

Directorul Adi Carauleanu afirmă că „Onorabili în direct” a urmat paşii normali. „A intrat ca orice altă piesă. A fost acceptată în Consiliul de Administraţie, toţi au citit textul, l-a citit şi regizorul. Repet, este o încercare”, susţine Cărăuleanu.

Şi autorul susţine că s-au respectat toate etapele procedurale. „Se dă un text la un teatru şi, dacă este acceptat, se cere o părere şi de la regizor. Aşa se procedează. Zvonurile cum că aş fi plătit bani pentru a mi se juca piesa sau că a fost acceptată pentru că aş fi avocatul directorului îmi repugnă, efectiv. Nu este nimic adevărat”, adaugă Volovăţ.

 

Alte două reprezentaţii

În plin scandal cultural, piesa lui Neculai Volovăţ va continua să se joace la Teatrul Naţional. Următoarele reprezentaţii sunt programate pentru 16 şi 20 februarie, la Sala Cub. Preţul unui bilet este de 32 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCând femeia pune mâna pe sticla de băutură
Articolul următorA scăpat doar pe jumătate. Președintele CJ Prahova, în AREST LA DOMICILIU
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments