Se surpă pământul la Hârlău, în județul Iași. Zeci de locuinţe sunt ameninţate de alunecările de teren, iar cetăţenii abia dacă mai pot dormi în case din cauza zgomotului puternic care se aude, dar şi de frică să nu se dărâme locuinţa peste ei. Autorităţile locale analizează situaţia pentru a lua măsuri de stabilizare a terenului.
La ieşirea din orașul Hârlău spre Pârcovaci, pe strada Dâmbului, câteva familii abia dacă mai pot dormi de spaimă că locuinţa se va prăbuşi peste ei. Au făcut tot ce le-a stat în putinţă, însă, fuge pământul cu tot cu casa. Crăpăturile din peretele locuinţelor ajungă şi la 10 centimetri, arată newspascani.ro.
Zona respectivă este cunoscută ca fiind cu risc major de alunecare de teren, mai ales primăvara, când se topesc zăpezile. În mod normal, acolo nu ar trebui să fie construcţii. Edilul oraşului, Constantin Cernescu susţine că locuinţele care se afla în pericol, ar fi fost ridicate fără autorizaţiile necesare de la Primărie.
Foto: newspascani.ro
Familia Popândac a plantat şi o lizieră de salcâmi în urmă cu câţiva ani, însă pământul a înghiţit tot în mod inexplicabil şi se apropie ameninţător de locuinţă. Mai mult, anul trecut au făcut o consolidare a gospodăriei cu nişte piloni de beton, însă fără succes.
Oamenii mai spun că situaţia s-a agravat şi din cauza săpăturilor pentru canalizare, făcute anul trecut.
La doi paşi, o altă gospodărie este în pericol. Doamna Minodora povesteşte că îi este frică să doarmă în casa făcută în urmă cu câţiva ani, din cauza zgomotului ciudat pe care îl aude. Şi ea şi-a consolidat gospodăria cu piatră de râu şi saci de nisip, dar parcă nimic nu stă în cale pământului, povesteşte pentru newspascani.ro femeia cu lacrimi în ochi.
În aceeaşi situaţie se află şi o familie cu 5 copii. Toţi locuiesc într-o casă de câţiva metri pătraţi, iar veniturile sunt foarte mici. E disperată că alunecările de pământ le vor lua casa şi vor rămâne fără adăpost.
Foto: newspascani.ro
Locuitorii cer sprijinul autorităţilor locale şi a experţilor pentru a găsi o soluţie în rezolvarea acestei probleme.
Primarul Constantin Cernescu a spus că va merge la faţa locului pentru a vedea cum îi poate ajuta pe oameni. În zona Hârlău au mai avut loc alunecări de teren, în 1997, la Pârcovaci. Atunci a rămas fără case mai bine de jumătate din sat, adică 97 de locuinţe din 186.
(Sursa: newspascani.ro)