La patru zile după intrarea sa în vigoare, Senatul a abrogat deja primul articol din noul Cod Penal. Mai exact, este vorba despre articolul 276, intitulat „presiuni asupra justiţiei”, care prevedea că “fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Propunerea legislativă adoptată marţi de Senat a fost iniţiată de PNL în luna octombrie, iar Crin Antonescu apare în calitate de “prim-semnatar”. Potrivit acesteia, se prevede abrogarea din Codul Penal a articolului care instituia sancţiuni pentru criticile aduse magistraţilor pe durata unei proceduri judiciare. Semnatarii propunerii legislative susţin că articolul 276 din Codul Penal a trebuit abrogat pentru a se elimina „orice suspiciune de îngrădire a libertăţii presei”. Pentru abrogarea acestui articol s-a pronunţat şi premierul Victor Ponta. Senatul este prima cameră sesizată.
„Dată fiind formularea acestui articol, declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală. Acest fapt nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Liberalii susţin că nu se justifică aplicarea sancţiunii închisorii pentru un delict de opinie.
Opoziţia, prin vocea senatorului Nicolae Vlad Popa, a declarat că aceste modificări se vor regăsi în viitorul raport MCV, ca ingerinţă a Parlamentului în justiţie.
“Scopul este pentru intimidarea procurorilor, se poate spune procurorul a luat mită doar cu scopu de a-l intimida, ameninţa, cred că nu dezincriminare avem nevoie, ci de o îmbunătăţire a textului”, a spus Popa.
Senatorul PSD, Georgică Severin, a făcut o pledoarie pentru abrogarea acestui articol de lege, pe care îl consideră „anti-constituţional”.
„Acest articol protejează unele persoane care încep să se simtă deasupra celorlalte puteri din stat. Acest articol este anti-constituţional, dar nu cred că poate spune cineva că acest articol îi avea ca ţintă pe parlamentari De fiecare dată când cineva din CSM se simte deranjat sesisează Inspecţia judiciară, inspecţia judiciară se referă la magistraţi nu la civili, reprezentanţii altor puteri, nu la primul-ministru”, a adăugat Severin.
Social-democratul a precizat că s-a săturat de „magistraţii magnetofon”.
„Am un respect pentru magistraţii care mai caută şi probe altceva decât , m-am săturat de magistraţii magnetofon, ei sunt protejaţi de MCV, CSM, inamovabilitate, şi de preşedinte, haideţi să ne protejăm cetăţenii”, a subliniat Severin.
Liderul PNL nu a fost prezent la şedinţa în care s-a discutat abrogarea articolului 276 din Codul Penal, conducând la ora şedinţei Senatului lucrările comisiei de revizuire a Constituţiei.
Sursa: gandul.info