RATP îşi spală obrazul cu 800.000 de lei. O firmă de apartament, înființată de doar două luni, se ocupă de curățenia din autobuze și tramvaie

0
446

Licitaţia fusese adjudecată de o firmă din Bacău care nu a avut personal suficient. Locul ei a fost luat de CFI Solution, firmă de apartament din Iaşi, prin încredinţare directă, contractul fiind prelungit prin acte adiţionale.

 

Nebunia încredinţărilor directe, prin contracte împărţite în mai multe felii de bani ai instituţiilor publice, pentru evitarea licitaţiilor, este noul trend în achiziţiile din sistemul public românesc. Un exemplu grăitor este cel al contractului de curăţare a mijloacelor de transport în comun, dat prin încredinţare directă de către RATP unei firme din Iaşi înfiinţată cu două luni înainte de primul contract. Practic, RATP plăteşte, lunar, 66.375 de lei pentru ca mijloacele de transport în comun să fie curate.

Contract anulat

Contractul pentru igienizarea a 80 de autobuze, 70 de tramvaie şi 17 microbuze a fost adjudecat, în toamna anului trecut, de către firma băcăuană Invest Milenium, abonată la contracte cu statul. Numai că, la începutul contractului de 769.738 de lei fără TVA, valabil pentru 12 luni, Invest Milenium s-a retras de la Iaşi. „Nu au făcut faţă volumului de muncă. Nu au avut suficient personal. După o perioadă scurtă în care au încercat să acopere curăţenia la noi, au anunţat că renunţă şi au reziliat contractul”, ne-a spus Adrian Mihai, purtător de cuvânt al RATP Iaşi. Concret, conform contractului, firma băcăuană trebuia să spele podeaua mijloacelor de transport în comun, seara, şi să asigure personalul care să strângă gunoiul din tramvaie, la capetele de linii.

 

Autobuzele sunt murdare din cauza vremii, motivează şefii RATP

Încredinţare directă

Imediat după rezilierea contractului cu Invest Milenium, RATP Iaşi nu a mai organizat licitaţie pentru acest serviciu, ci a încredinţat direct contractul. Valoarea acestuia este de 66.375 de lei lunar şi i-a fost dat firmei CFI Solution din Iaşi. Suprinzător este că firma a fost înfiinţată cu două luni înainte de a-i fi oferit primul contract cu RATP. Conform Ministerului Finanţelor, CFI Solution, al cărui proprietar este Florin Cojocaru, a fost înfiinţată pe 29 iulie 2013 şi are sediul într-un apartament de pe strada Sucidava nr 9. La mijlocul lunii octombrie, negocia contractul cu RATP şi, în ultimele două luni din 2013, s-a ocupat de curăţenia în autobuze şi tramvaie. Contractul a fost prelungit cu încă două luni, la începutul anului, pentru ianuarie şi februarie.

Licitaţie, peste două luni

Contactat, Florin Cojocaru, administratorul CFI Solution, fost angajat al unei firme de curăţenie din Bacău, a refuzat orice dialog cu 7EST. A refuzat să spună câţi oameni lucrează pentru curăţenie la RATP sau ce atribuţii au aceştia şi, deşi a solicitat întrebări pe mail, nu a răspuns la acestea. Singurii care au oferit răspunsuri au fost reprezentanţii RATP. „Lucrează de la 6 seara la două dimineaţa, în depou, şi la capăt de linie. Cred că are suficienţi angajaţi să acopere nevoile noastre. Contractul se referă doar la curăţenia din interiorul mijloacelor de transport. Pentru autobuze, avem spălătorie în Tudor Vladimirescu. În două luni va fi organizată licitaţie pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului. Cât despre faptul că este mizerie în autobuze sau tramvaie, trebuie să ţinem cont de faptul că acum este mizerie pe jos, în oraş”, ne-a spus Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.
Practic, în patru luni de contract aproape încheiate, la care se vor adăuga alte două până la licitaţie, CFI Solution va încasa, de la RATP, 398.250 de lei. Aproape 800.000 de lei pe an.

CFI Solution, în programul START

Firma ieşeană care a înhăţat contractul de curăţenie cu RATP este prezentă pe lista programului naţional START al Ministerului Economiei. Practic, firmele care sunt incluse în acest program sunt mici, la început, şi nu au nici disponibilităţi materiale, nici personal şi nici dotare. Cu toate acestea, firma CFI Solution Iaşi, deşi foarte mică şi abia înfiinţată, a primit imediat un contract de curăţenie de la RATP.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedent"Băieţii deştepţi" îi aduc în pragul disperării pe oamenii din Bosnia-Herţegovina
Articolul următorEpigrame cu tentă sexuală la Consiliul Județean Iași. Vicepreședintele Victor Chirilă, interesat mai mult de Kamasutra, decât de administrație
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments