Oraşele din câmpie (1998) încheie aşa-numita „Trilogie a Frontierei”, din care mai fac parte romanele Căluţii mei, căluţi frumoşi (1992, distins cu Naţional Book Award) şi Marea trecere (1994). Acţiunea, plasată în anul 1952, urmăreşte prietenia ce se leagă între cei doi protagonişti ai romanelor anterioare, John Grady Cole şi Billy Parham, la un ranch texan din apropierea graniței cu Mexicul. Viitorul lor pare din ce în ce mai nesigur într-o lume care se schimbă radical. Billy Parham se lasa atras în visul nebunesc al lui John Grady, care s-a îndrăgostit de o prostituată mexicană din Ciudad Juárez şi s-a hotărât să o elibereze din mâinile proxenetului ei şi s-o ia de nevastă. Dragostea lor se dovedeşte însă pe cât de inevitabilă, pe atât de periculoasă.
Volumul este editat de Editura POLIROM şi poate fi cumpărat din librăriile SEDCOM LIBRIS și online, de pe site-ul www.sedcom.ro.
„Prin comparaţie cu lirismul viril din Căluţii mei, căluţi frumoşi şi cu frumuseţea devastatoare din Marea trecere, Oraşele din câmpie pare o carte simplă, dar având acea simplitate a dramelor zguduitoare. Cu aceste romane feroce, pustiitoare, nespus de frumoase, Cormac McCarthy a creat o capodoperă.” (The Sunday Times)
„Pentru forţa sa evocativă şi stilul prozei sale, pentru tristeţea sfâşietoare şi frumuseţea aspră, Oraşele din câmpie este o carte care trebuie citită pe îndelete, savurată. Romanul lui McCarthy reprezintă finalul autentic al unei capodopere din literatura americană.” (Time Ouţ)