Regina POSDRU a ajuns la bară: BANII ÎNAPOI! Ţepara Carmen Barbălată a ajuns în faţa judecătorilor, după numerele de magie cu proiecte europene

0
510

Nu se ştie pe unde va scoate cămaşa preşedinta Fundaţiei „Pro Women”, care are poprire de la bănci pe sute de mii de euro, iar statul îi cere alte sute de mii în urma falsurilor din proiectele derulate.

 

Judecată pentru infracţiuni de corupţie, Irina Carmen Barbălată, preşedintele Asociaţiei ”Pro Women” a primit o gură de oxigen. Graţie intrării în vigoare a noului Cod Penal, pe 3 februarie, magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis că dosarul va fi judecat de Tribunalul Iaşi. La termen a fost prezentă şi inculpata Barbălată. În proces s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În sala de judecată a asistat şi Maria Zamă, cea care s-a judecat cu Barbălată pentru un imobil de sute de mii de euro din zona Copou.

 

Ţeapă cu fonduri europene

Carmen Barbălată a reuşit să combine fondurile europene prin diverse proiecte aflate sub umbrela Asociaţiei ”Pro Women”, patronată de aceasta. Astfel, anul trecut, procurorii DNA au intrat pe fir şi au identificat o serie de nerguli pe proiectele accesate de Irina Barbălată prin Autoritatea de Management pentru POSDRU. Scandalul a început după ce Ministerul Dezvoltării a observat nereguli în derularea proiectelor europene, aplicant fiind Fundaţia  ”Pro Women”. Atunci, prejudiciul ar fi fost de aproximativ 500.000 de euro.
Văzându-se strânsă cu uşa, Barbălată, la finalul anului 2010, a cerut de la Ministerul Muncii fonduri pentru un proiect de resurse umane. Numai că atunci a comis mai multe falsuri. A declarat pe propria răspundere că asociaţia nu nu are vreo obligaţie fiscală. Finanţarea a fost de aproximativ 400.000 de euro. În schimb, funcţionarii de la autoritatea de management care i-au verificat dosarul nu au fost urmăriţi penal, ci doar amendaţi.

 

Zamă o urmăreşte

Legătura dintre Irina Barbălată şi Maria Zamă este dată de un imobil aflat pe aleea Copou nr.3. Imobilul cu o importanţă arhitecturală recunoscută a devenit obiectul proceselor dintre cele două. Mai precis, Zamă a fost chiriaş  timp de 30 de ani în respectiva casă până în anul 2004. Atunci au apărut moştenitorii imobilului.
În acel moment, Maria Zamă mai avea drept de habitaţie încă cinci ani. Numai că apare în scenă Carmen Barbălată, care a negociat cu moştenitorii. A reuşit să cumpere casa pentru 300.000 de euro, transformând-o în sediu pentru Asociaţia ”Pro Women”. Investiţia a fost făcute din fonduri europene şi dintr-un credit bancar.

 

Dosarul se mută la Tribunal

Evacuată după doi ani

Zamă a contestat contractul de vânzare-cumpărare pentru că se bucura de preempţiune. ”Ca să cumpere casa a plătit moştenitorilor şi un ciubuc de 20.000 de euro. Eu am notificat că am drept de preempţiune. Aveam dreptul să cumpăr eu prima pentru că am fost chiriaş atâţia ani. M-am judecat doi ani şi am câştigat. Ea a accesat fonduri europene ca să renoveze imobilul. Pur şi simplu m-a sfidat. Eu am plătit casa, am făcut credite împreună cu fiica mea. Până la urmă am reuşit să o evacuez, deşi pusese lacăt şi sechestru pe mobilă. I-am plătit până la ultimul leu”, a declarat Maria Zamă.
Abia din 2009, Maria Zamă poate spune că este cu adevărat proprietarul imobilului. În acest moment, vrea să recupereze aproape 35.000 de euro, însemnând doi ani de chirie, cît a funcţionat asociaţia, plus cheltuieli de judecată.


Magia lui Barbălată: cum se evaporă 100.000 de euro

Anul trecut, 7EST a descris în mai multe anchete proiectele derulate de Carmen Barbălată, mare parte din cheltuieli fiind imposibil de justificat. La Horleşti şi Popricani, fundaţia lui Barbălată a implementat un proiect denumit „”Clubul Abilităţilor de Viaţă Independentă”, în valoare de 100.000 de euro. Circa 40 de copii au fost aduşi la un fel de şcoală de vară, cumpărându-se câteva scaune, mese, un video-proiector şi un aparat foto. Două învăţătoare au fost plătite cu câte 800 de lei lunar. 80% din bani nu se ştie cum s-au evaporat. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments