Retrageţi-i titlul lui ADRIAN NĂSTASE! Cu două condamnări cu executare, Năstase „4 Case” este încă CETĂȚEAN DE ONOARE al Iaşului

0
123

El a primit distincţia în 2001, de la primarul Constantin Simirad. Conform regulamentului, o condamnare penală definitivă conduce spre retragerea titlului de cetăţean de onoare. Cei din Primărie nici nu ştiau că i-a fost acordat titlul.

 

Aflat la a doua condamnare definitivă cu închisoarea, fostul premier Adrian Năstase este în continuare cetăţean de onoare al Iaşului. Şi aceasta deşi regulamentul de acordare a titlului prevede clar că orice condamnare penală conduce spre retragerea lui.

 

„Nici nu ştiu dacă a fost vreodată”

Acesta este răspunsul oficialilor Primăriei Iaşi atunci când vine vorba despre faptul că Adrian Năstase este cetăţean de onoare al Iaşului. Fostul prim-ministru al României şi preşedinte PSD la acea vreme, Adrian Năstase a devenit cetăţean al Iaşului pe 27 iulie 2001, prin Hotărârea 179 a Consiliului Local.

„Nici nu ştiu dacă a fost vreodată cetăţean de onoare al Iaşului”, este acum răspunsul pe care îl dă Executivul Local, Primăria, atunci când vine vorba despre titlul acordat fostului prim-ministru. „Aveţi perfectă dreptate. Nu ştiam că este cetăţean de onoare, nu eram consilier când i s-a acordat titlul, dar sunt acum şi vom cere retragerea”, ne-a spus Constantin Axinia, consilier local PDL.

 

Prăbuşirea grandorii: Adrian Năstase la a doua condamnare

 

Titlul trebuie retras

Acelaşi regulament care stabileşte cui şi de ce i se poate acorda titlul de cetăţean de onoare al Iaşului stabileşte şi de ce i se poate retrage. Sunt două motive pentru care acesta poate fi luat. Ori denigrează Iaşul în declaraţii, ori este condamnat penal definitiv pentru infracţiuni contra statului sau orice altă faptă penală. Adrian Năstase este deja la a doua condamnare definitivă cu închisoarea şi nici măcar după prima Consiliul Local sau Primăria Iaşi nu au luat decizia de a-i retrage titlul.
„Nu i-a fost acordat acest titlu în timpul mandatului meu, deci nu ştiam. Nu cunosc ce spune regulamentul, dar, dacă scrie că nu are dreptul, probabil că-i va fi retras acest titlu”, ne-a spus Marius Ostaficiuc, consilier local PSD. „Trebuie întrebat primarul care i-a dat titlul. Mi se pare că unde-i lege nu-i tocmeală. Dacă scrie că se retrage, să se retragă”, ne-a spus senatorul ieşean Dumitru Oprea.

 

Drepturile şi obligaţiile cetăţenilor de onoare

Orice cetăţean de onoare al Iaşului are şi câteva beneficii materiale. Astfel, Adrian Năstase poate călători gratuit cu toate mijloacele în comun din Iaşi, are dreptul la asistenţă medicală gratuită în toate spitalele administrate de Consiliul Local sau poate fi cazat gratuit în imobile administrate de Primărie.
În schimbul titlului primit trebuie să nu aducă prejudicii de imagine Iaşului, să nu compromită cu rea-voinţă interesele comunităţii care i-a acordat acest titlu sau să participe la activităţile la care este invitat.

 

Condamnările lui Năstase

Adrian Năstase a fost condamnat în dosarele cunoscute drept „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”. În primul dosar a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare. A fost închis de pe 26 iunie 2012 până pe 18 martie 2013. Titlul de cetăţean de onoare trebuia retras în prima şedinţă de Consiliu Local de după pronunţarea condamnării definitive. În al doilea dosar a fost condamnat definitiv pe 6 ianuarie, la patru ani de închisoare cu executare.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments