Șoferii prinși fără rovinietă și amendați de mai multe ori câștigă în instanță

0
54

 

Compania Naţională de Autostrăzi și drumuri recuperează anual doar un sfert din amenzile acordate pentru neplata rovinietei. Sute de soferi au dat statul în judecată pentru situaţii absurde, în care au primit zeci de sancţiuni, în aceeaşi zi, pentru același lucru: lipsa rovinietei. Au fost prinşi în decurs de câteva ore, pe mai multe drumuri naționale fără aceasta.
 

E și cazul unui bucureștean, Rene Braunstein care în 2011 nu și-a platit rovinieta. Mare i-a fost surpriza când s-a trezit cu un teanc de amenzi.

„Am fost suprins de camerele celor de la Drumuri, cred că de vreo 12 ori. Și la dus, și la intors si in aceeasi zi, de câte două. Două le-am luat în judetul Ialomița, când am mers în Delta, una la dus și una la întors și vreo zece bucăți le-am luat în Prahova”, povestește Rene Braunstein.

A plătit o parte din amenzi, crezând că lucrurile se vor rezolva. Pentru că n-a fost așa, a dat statul în judecată.

„Mai sunt o parte din ele în proces, o parte le-am câștigat și astept să se termine toate si să încerc să-mi recuperez banii de la CNADNR”, adică în jur de 15 milioane de lei.

Din cauza acestor amenzi, Compania de Autostrăzi pierde în instanţă procese pe bandă rulantă.

Între timp, drumurile au fost împânzite cu camere fixe de verificare a rovinietei.

Pe Drumul Național 1, la intrarea în București, sunt amplasate trei camere de verificare a valabilității rovinietei. Alte trei camere sunt amplasate tot pe DN1, la ieșirea din Capitală.

Amenda pentru neplata rovinietei ajunge la 500 de lei pentru autoturisme, iar pentru vehiculele de marfă – până la 4.500 de lei.

Iar amenzile nu sunt puține. Anual, CNADNR trimite aproximativ 457.000 de procese verbale.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în 2012, doar un sfert din numărul total al amenzilor a fost încasat. Încă din vara anului trecut, ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, în subordinea căruia se află Compania de Drumuri, promitea un proiect prin care încasările din amenzile pentru rovinietă sa meargă la bugetul de stat, iar colectarea lor să revină Fiscului.

Acum, banii se adună la CNADNR, iar amenzile sunt greu de recuperat.

 

(Sursa: digi24.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments