Un român pe nume Simon Călin, 37 de ani, a umplut un cărucior de cumpărături cu sticle de whisky, după care s-a făcut nevăzut. Scena s-a petrecut în orăşelul englez Barrow-in-Furness. Prins de poliţie, românul a cerut să fie iertat, întrucât a fost prima lui greşeală pe pământ britanic.
Ediţia online a publicaţiei britanice „Daily Mail” readuce în lumină consecinţele nefaste ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români. Simon Călin, un român în vârstă de 37 de ani – arată jurnaliştii englezi – a furat, luna trecută, 54 de sticle de whisky „Famous Grouse” dintr-un supermarket Tesco situat în orăşelul Barrow-in-Furness.
Acesta a umplut un cărucior de cumpărături cu sticle de whisky în valoarea de 1.108 lire, după care s-a strecurat în parcarea supermarketului şi, liniştit, le-a aşezat în portbagajul maşinii cu care venise. Agenţii de pază ai magazinului au văzut totul pe camerele de supraveghere şi au alertat poliţia. Românul a fost prins în scurt timp cu sticlele asupra sa. Şi-a recunoscut fapta şi nu a opus rezistenţă. În faţa judecătorilor Simon Călin şi-a cerut scuze spunând că e prima sa greşeală făcut în Anglia. Judecătorii l-au ascultat şi i-au dat o amendă de 145 de lire. A contat faptul că românul nu apucase să desfacă niciuna dintre sticle, acestea putând fi repuse pe rafturile supermarketului. Mai mult, românul a scăpat de obligaţia de a face muncă în folosul comunităţii întrucât s-a constatat că nu cunoaşte limba engleză suficient de bine pentru a înţelege normele de protecţie a muncii.
Conform „Daily Mail”, Simon Călin a ajuns în Anglia pe 2 ianuarie 2014, la o zi după ce au fost riditate restricţiile de muncă pentru românii din Marea Britanie. Nu avea un loc de muncă, însă, la fel ca celebrul Victor Spirescu (primul român venit la muncă în Anglia în 2014), Simon Călin venise în Marea Britanie cu speranţa de a lucra într-o spălătorie auto.
Recent, BBC News a realizat un scurt reportaj pe tema dificultăţilor pe care le întâmpină românii fără loc de muncă pe teritoriul Marii Britanii. De la 1 martie, aceştia vor fi nevoiţi să dovedească faptul că au câştigat cel puţin 150 de lire pe săptămână, timp de trei luni, înainte de a cere ajutor de şomaj.
(Sursa: adevarul.ro)