VIDEO. Fenomen straniu: „tornade vulcanice”

0
223
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/tzbIdE51jcg?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Vulcanul indonezian Sinabung a fost în stare de hibernare până în 2010. Totuşi, luna trecută, acesta a erupt, expulzând cantităţi enorme de cenuşă şi lavă.

Pe 1 februarie, s-a format un nor piroclastic – un val rapid de gaz fierbinte şi rocă care s-a năvălit spre poalele vulcanului. Acest fenomen a ucis 15 persoane şi a dat naştere unor vârtejuri similare cu tornadele.

Acestea au fost surprinse de un cameraman aflat la faţa locului. Vârtejurile nu sunt exact tornade. Tornadele sunt alcătuite dintr-un nor de tip pâlnie lipit de sol şi un nor cumulonimbus la vârf. Ele iau naştere de sus în jos.

În acest caz, vârtejurile din imagini se formează de la sol. Căldura norului piroclastic încălzeşte aerul de deasupra solului, făcându-l să se ridice. Apoi, aerul de pe margini vine cu viteză în pentru a umple vidul format, lucru care duce la formarea vârtejurile respective.

Erupţia vulcanului Sinabung a dus la evacuarea a peste 30.000 de localnici.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments