VIDEO LIVE. Care sunt provocările aderării la Uniunea Europeană? Despre rolul Parlamentului European în politica de extindere a UE. Dezbatere la Iași

0
70
[iframe width=”480″ scrolling=”no” height=”302″ frameborder=”0″ style=”border: 0px none transparent;” src=”http://www.ustream.tv/embed/17149561?v=3&wmode=direct” ]
Live streaming video by Ustream

Încotro se îndreaptă Europa? / Care este viitorul Europei? Întrebări deloc simple, care necesită dezbateri complexe. În urmă cu 7 ani, România devenea stat membru al Uniunii Europene şi parte a procesului decizional. Euro-parlamentarii Marian-Jean Marinescu (PPE), Cătălin Ivan (S&D), autorităţi locale şi jurnalişti, dezbat la Iaşi tema extinderii UE, în contextul apropiatelor euro-alegeri (25 mai 2014, în România). În plus, vor exista înregistrări audio-video cu alţi invitaţi relevanţi. Cele mai interesante întrebări online, de la cititori, vor fi adresate invitaţilor în cadrul dezbaterii.

 

E un proiect foarte important pentru România deoarece vom conecta elevii de la sate la învăţământul modern european.

 

Mădălina Beatrice MIHALACHE: Parlamentul European considera că aceste alegeri sunt diferite faţă de celelalte. În primul rând, puterile Parlamentului au crescut prin prevederile Tratatului de la Lisabona… 

 

Cătălin IVAN, despre cum afectează evenimentele din Ucraian drumul european al ţării şi al Republicii Moldova: Toate forţele politice din România au făcut mereu eforturi pentru a ajuta Republica Moldova. Nu cred că se mai poate pune vreo problemă în ceea ce priveşte drumul european al Moldovei care e un drum cu un singur sens. În ceea ce priveşte Ucraina, ea părea că are un drum comun cu Republica Moldova, dar în aceste momente s-a îndepărtat de parcursul european. Rămâne de văzut dacă liderii europeni vor câştiga această bătălie geopolitică cu Moscova

 

Alexandru LĂZESCU: Liderii euopeni nu au luat în calcul corect forţa Rusiei de embargou economic… Rusia nu va sta pasivă faţă de integrarea Moldovei

Conferinţa este în desfăşurare 

 

 

 Declaraţii:

Mădălina Beatrice MIHALACHE, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European la Bucureşti:

Parlamentul European considera că aceste alegeri sunt diferite faţă de celelalte. În primul rând, puterile Parlamentului au crescut prin prevederile Tratatului de la Lisabona. Mulţi trăim cu impresia că Parlamentul este o instituţie de mâna a doua. Nu e adevărat. PE e codecident în peste 90% din decizii.

 

Parlamentul European va fi cel care îl va alege pe preşedintele Comisiei Europene

Alexandru Lăzescu:

 

Parlamantul European dispune de o platformă multimedia foarte bună şi transparentă. E o sursă extraordinară pentru presă.

 

Mihai Chirica:

Vor fi nişte alegeri deosebit de importante şi pentru viitorul european al României

Speram să avem nişte lideri importanţi în viitorul Parlament

 

Structura viitorului Parlament nu poate fi decisă decât dacă înţelegem cu toţii rolul său şi vom ieşi cu toţii la vot.

 

Cătălin Ivan:

Trebuie să acordăm o importanţă mai mare comunităţilor izolate din România şi să implementăm programele europene care permit o conectare la internet a acestor zone. programe similare s-au implementat în Norvegia, Grecia etc. Slovenia sta mai bine la acest capitol.

E un proiect foarte important pentru România deoarece vom conecta elevii de la sate la învăţământul modern european.

 

Despre proiectul „Capitală europeană”. Pentru noi toţi este important ce se întâmplă şi după ce oraşul în cauză nu mai e „capitală europeană”, cu ce rămâne comunitatea

 

Despre drepturile romanilor în străinătate: Romanii au fost jigniţi adesea în Italia, Spania sau Anglia. E cumplit să vezi cum o naţiune întreagă o ia razna pe baza unor zvonuri. A fost nevoie de o acţiune hotărât în PE. Noi le-am pus la dispoziţie numeroase studii în care arătăm realitatea în ceea ce priveşte migrata şi anume că erau puţini romani care vroiau s amearga la muncă în Anglia.

 

Întrebare: Cum afectează evenimentele din Ucraina parcursul european al Republicii Moldova?

 

Cătălin Ivan: Toate forţele politice din România au făcut mereu eforturi pentru a ajuta Republica Moldova. Nu cred că se mai poate pune vreo problemă în ceea ce priveşte drumul european al Moldovei care e un drum cu un singur sens. În ceea ce priveşte Ucraina, ea părea că are un drum comun cu Republica Moldova, dar în aceste momente s-a îndepărtat de drumul european. Rămâne de văzut dacă liderii europeni vor câştiga această bătălie geopolitică cu Moscova.

 

A. Lăzescu: Liderii europeni nu au luat în calcul corect forţa Rusiei de embargou economic

E foarte important ca toţi europarlamentarii romani să ajute Republica Moldova deoarece este vorba de interesul nostru naţional

 

Componenta noastră naţională în PE nu e dată numai de europarlamentari ci şi de toţi angajaţii în anumite poziţii cheie, consilieri, tehnicieni etc.

Rusia nu va sta pasivă faţă de integrarea Moldovei.

 

Întrebare: Despre strategia PE de a ridica nivelul de interes al tinerilor pentru Uniunea Europeană

Madalina Beatrice MIHALACHE: Există o întreagă strategie la nivel european în acest sens din care şi România face parte. Se lucrează pe mai multe planuri, de la conferinţe ca cea de azi până la acţiuni în social media unde tinerii au o prezenţă mai activă. Vă pot spune că biroul nostru din România are cei mai mulţi fani pe facebook.

 

Politicienii trebuie să fie principalii actori în aceste alegeri.

Momente-cheie în evoluţiile recente ale extinderii Uniunii Europene: 

 

29 noiembrie 2013, Vilnius: Republica Moldova şi Georgia parafează Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, demarând procedura pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, preconizata pentru toamna acestui an.

 

28-29 noiembrie 2013, Vilnius: Eşecul Parafării de către Ucraina a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în schimbul relansării relaţiilor economice cu Rusia, a dus în ultimele trei luni la proteste de stradă violente, care nu contenesc. Imediat după eşecul parafării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană de către Ucraina, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat: „Este o dezamăgire, nu doar pentru UE, ci şi pentru poporul din Ucraina”.

ianuarie 2014: Serbia a început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

1 iulie 2013: Croaţia a devenit cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. 

1999: Turcia a devenit candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, dar procesul de negociere este lent: demarat în 2005, continua în prezent cu deschiderea unor capitole de negociere. 

 

În perspectiva apropiatelor alegeri euro-parlamentare din 25 mai 2014, ce miza a extinderii urmează să fie avută în vedere? 

 

Care este rolul Parlamentului European în extinderea Uniunii Europene? 

Cum se va configura graniţa de Est a Uniunii Europene şi cum pot euro-parlamentarii să influenţeze acest proces? 

 

Ce rol pot juca euro-parlamentarii romani în demersurile extinderii? Cum vor putea euro-parlamentarii romani influenta decizia la nivel european în privinţa R. Moldova?

 

Euro-parlamentar
ii romani Marian-Jean MARINESCU (PPE),  Cătălin IVAN (S&D)  dezbat „Rolul Parlamentului European în extinderea Uniunii Europene”, la Iaşi, vineri, 21 februarie. La eveniment participa printr-o intervenţie înregistrată Norica Nicolai (ALDE).

 

Evenimentul continuă seriei dezbaterilor interactive organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, menite să atragă atenţia asupra alegerilor euro-parlamentare 2014, care vor avea loc în intervalul 22-25 măi, în statele membre ale Uniunii Europene.

Participă la dezbatere şi susţin prezentări:

 

– Mădălina Beatrice MIHALACHE, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European la Bucureşti, Cuvânt înainte, deschiderea dezbaterii: „Parlamentul European şi rolul acestuia în adoptarea legislaţiei europene. Alegerile europene din 2014: acum este diferit”

 

– Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, vicepreşedinte, Grupul Partidului Popular European (PPE): „Viitorul = Statele Unite ale Europei”

– Cătălin IVAN, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, şef al Delegaţiei Romane (PSD): Parlamentul European, platforma de promovare a României

 

– Norica NICOLAI, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), şef al Delegaţiei romane (PNL) – intervenţie înregistrată. Subiect: „Parlamentul European – pentru mai multă determinare în promovarea valorilor UE şi mai multă flexibilitate în relaţia cu statele terţe.”

 

Importanta alegerilor euro-parlamentare va fi tratată, în cadrul dezbaterii, şi din perspectiva autorităţilor locale, prin cuvântul de întâmpinare adresat atât de Cristian ADOMNITEI, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, cât şi de viceprimarul Mihai CHIRICA. Au fost invitaţi să participe la dezbatere reprezentanţi ai Primăriei Iaşi, ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, ai mass-media. 

 

Înregistrări video din partea unor personalităţi invitate: 

 

Vladimir FILAT, fost premier al Republicii Moldova (2009 – 2013), fost preşedinte interimar al Republicii Moldova (2010), distins cu „Ordinul Republicii”, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice, pentru contribuţie substanţială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

 

(Sursa: hotnews.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments