VIDEO LIVE. Zi de doliu naţional în Ucraina. 26 de morţi şi peste o mie de răniţi. Trupele speciale au intrat în acţiune. Protestele continuă

0
62
Foto: Reuters
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/Y_LFrMcoEm4?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Foto: Reuters

Capitala Ucrainei este sub asediu, după o zi şi o noapte de violenţe în care 26 de oameni au fost ucişi şi peste o mie, răniţi. Au fost cele mai sângeroase confruntări din istoria recentă a Ucrainei şi nicio tabără nu pare să renunţe: protestatarii s-au adunat din nou cu miile în Piaţa Independenţei, iar forţele de ordine sunt pe poziţii în spatele baricadelor.

 

Preşedintele Viktor Ianukovici a decretat zi de doliu naţional joi, în Ucraina, pentru cei care au murit în timpul bătăilor de stradă, dar refuză să anuleze intervenţia forţelor de ordine. Presa rusă scrie că armata este gata să intervină la Kiev.

 

Ministrul ucrainean al Apărării ar fi trimis în capitală a 25-a brigadă aeropurtată, care numără 500 de soldaţi. Mai mult, autorităţile au anunţat că vor deschide o anchetă pentru tentativă de lovitură de stat. Din Kiev, protestele s-au extins şi în alte localităţi. La Liov şi Odessa mai multe clădiri guvernamentale au fost ocupate de protestatari.

 

A fost o noapte de război pentru protestatarii şi poliţiştii din centrul Kievului. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi grenade, în ceea ce au numit „o operaţiune antiteroristă”. Manifestanţii au ripostat cu pietre, sticle incendiare şi artificii.

 

De la primele ciocniri şi până la scenele de luptă, nu a mai fost decat un pas. Filmarea unui amator arată cum un om este împuşcat în plină stradă.

El este secerat de gloanţe şi cade la pământ. Mai mulţi protestatari sfidează gloanţele care vin din toate părţile şi sar în ajutorul său. Îl ridică din mijlocul străzii şi îl poartă pe braţe, până la cel mai apropiat loc de prim ajutor.

 

Serviciile ucrainene de securitate SBU lansează o operaţiune „antiteroristă” în ţară. Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni „antiteroriste” la nivel naţional, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violenţelor care s-au soldat cu 26 de morţi la Kiev, relatează AFP.

„Grupările extremiste şi radicale ameninţă, prin acţiunile lor, viaţa a milioane de ucraineni”, a apreciat SBU într-un comunicat. „În acest context, Serviciul de Securitate şi Centrul antiterorist din Ucraina au decis astăzi (miercuri) să lanseze pe teritoriul ucrainean o operaţiune antiteroristă”, adaugă SBU.

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentMartin Schulz va susţine liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni
Articolul următorNoi reguli pentru imigranţii din Marea Britanie. Ce trebuie să facă pentru a primi ajutoare sociale
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments