UPDATE. VIDEO. Ucraina, în pragul RĂZBOIULUI CIVIL. Kievul, în flăcări. Bilanț provizoriu 25 de morți

0
54
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/Y_LFrMcoEm4?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Update: 8.50

 

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţă că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Russia Today. Poliţiştii ucraineni au luat cu asalt protestatarii care miercuri dimineaţă încă ocupau Piaţa Independenţei din Kiev, după cea mai sângeroasă zi de când fosta republică sovietică, prinsă într-o luptă geopolitică între Rusia şi Occident, şi-a câştigat independenţa.

(Sursa: adevarul.ro)

 
Kievul s-a transformat într-un adevărat teatru de război. Cel puţin 22 de oameni au murit în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, potrivit Reuters. La ora 6.00, în dimineaţa zilei de miercuri, oamenii sunt încă pe baricade. Imaginile transmise în direct redau flăcările întreţinute de protestatari, care la anumite intervale cântă şi se roagă în cor.

 

Prima reacție a lui Viktor Ianukovici după violențele din Ucraina: „Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (…) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele. Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei!”.

 

Foto: REUTERS

Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC News Online.

Violenţele s-au extins şi în provincie. La Liov, protestatarii au luat cu asalt o unitate militară, i-au alungat pe soldați şi au preluat controlul asupra unui depozit de armament şi muniţie. Chiar dacă situaţia se agravează de la o oră la alta, preşedintele Viktor Ianukovici refuză să anuleze intervenţia forţelor de ordine la Kiev şi cere protestatarilor să plece din Piaţa Independenţei. Opoziţia îl acuză că a declanşat un război împotriva propriului popor. Kievul este un oraş sub asediu, şcolile sunt închise astăzi, metroul nu circulă, iar intrările în oraş au fost restricţionate.

Casa Sindicatelor, cartier general al manifestanţilor din centrul Kievului, a fost cuprinsă de flăcări. În piaţă, în aşteptarea asaltului temutelor forţe speciale Berkut, oamenii au ridicat o uriaşă baricadă din cauciucuri, lemnărie şi corturi, cărora le-au dat foc. În spatele peretelui de flăcări, manifestanţii s-au înarmat cu bâte, căşti şi scuturi, gata să se apere.

 

Foto: REUTERS

Întâlnirea de noaptea trecută dintre liderii opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici s-a soldat cu un eşec, a anunţat Vitali Klitschko, liderul opoziţiei. „Preşedintele nu vrea să asculte. A spus că există o singură opţiune: demonstranţii să înceteze manifestaţiile şi să plece acasă”, a declarat Klitschko.

După ce în timpul zilei au ocupat sediul Partidului Regiunilor, formaţiunea de la guvernare, protestatarii au luat cu asalt Palatul de Justiţie, unde au dat foc dosarelor judiciare. La Liov, al doilea mare oraş al ţării, situat în vestul pro-european, manifestanţii au pus stăpânire pe sediul Administraţiei Regionale şi al Poliţiei.

 

Foto: REUTERS

Marţi, într-o încercare de a opri violenţele, liderul opoziţiei Vitali Klitschko a mers la sediul preşedinţiei pentru a discuta cu Viktor Ianukovici. În capitala Ucrainei a fost instituită stare de asediu, pentru ca jandarmii să poată interveni pentru evacuarea oamenilor din Piaţa Independenţei. La orele nopţii, protestatarii ocupaseră sediul Ministerului de Interne.

După lăsarea serii, trupele ucrainene au înconjurat Piaţa Independenţei, unde se află zeci de mii de oameni. Locul s-a transformat într-un adevărat teatru de război. Ascunşi în spatele unor baricade care pe alocuri sunt înalte de doi metri, manifestanţii aruncă cu petarde şi artificii. Jandarmii răspund cu tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc. Mai multe baricade şi corturi au luat foc, iar cerul este luminat de petarde şi cocktailuri Molotov.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentȘeful de la Drumuri Naţionale, lăsat fără rovinietă dintr-o eroare. Au confundat Passatul lui Laicu, cu un Logan
Articolul următorPreședintele României, apel către Viktor Ianukovici: „Violenţa nu este o soluţie, iar opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments