Locuitorii Venezuelei au ieşit în stradă, în ultimele zile, protestele ducând la ciocniri violente între aceştia şi poliţie. Cererile lor economice şi sociale, motivele izbucnirii violentelor, dar şi alte întrebări îşi găsesc răspunsul în următoarele rânduri.
Studenţii au început să protesteze la începutul acestei luni, pe 12 februarie, când trei dintre ei au fost omorâţi în ciocnirile cu poliţia.
Demonstranţii cer un sistem de protecţie socială mai bun, protejarea libertăţii de exprimare şi măsuri împotriva sărăciei.
Foto: mashable.com
Oficialii venezueleni au dat vina pe SUA, care ar fi încercat să destabilizeze Guvernul, dar unii dintre ei îl învinovăţesc pe preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, pentru instabilitatea economică şi socială a ţării.
Majoritatea protestatarilor din întreaga ţară sunt studenţi, dar unele dintre demonstraţii au fost conduse de politicieni din Opoziţie.
Liderul opoziţiei este Leopoldo Lopez, care a devenit o figură marcantă a demonstraţiilor împotriva guvernului. El a fost arestat în această săptămână aducandu-i-se acuzaţii de terorism şi crimă, precizează CNN.
Lopez este acuzat de terorism şi implicare în moartea a patru protestatari anti-guvernamentali şi un susţinător al guvernului în ciocnirile din întreaga ţară. Deşi a negat acuzaţiile, acesta rămâne închis într-o închisoare militară, iar audierea să programată pentru joi a fost amânată.
Foto: prosebeforehos.com
Complot american?
Preşedintele Maduro are parte de cele mai răsunătoare proteste din ultimele 11 luni de când a devenit preşedinte, numindu-i „fascişti” pe membrii opoziţiei şi comparându-i cu o infecţie care trebuie vindecată.
Importanţi oficiali venezueleni au acuzat SUA că încearcă să răstoarne Guvernul şi le-au dat unor diplomaţi americani un ultimatum de 48 de ore să părăsească ţara, acuzându-i de conspiraţie.
Preşedintele american Barack Obama a răspuns acestor acuzaţii: „Venezuela ar trebui mai degrabă să se concentreze pe nemulţumirile oamenilor decât să facă false acuzaţii împotriva diplomaţilor SUA, încercând astfel să distragă atenţia de la propriile eşecuri.”
Foto: theblaze.com
Proteste asemănătoare au mai avut loc în Venezuela în ultimul deceniu. În 2002, fostul preşedinte Hugo Chavez a fost înlăturat de la putere pentru scurt timp, în urma unei lovituri de stat, dar a rezistat protestelor şi a fost apoi reales preşedintele ţării. Chavez a condus ţara timp de 14 ani, până anul trecut, când a murit de cancer.
Maduro, care era în acea vreme vicepreşedinte a câştigat alegerile, fiind acum preşedintele ţării.
Venezuela este situate pe coasta de nord a Americii de Sud şi are graniţe cu Columbia, Brazilia şi Guyana. Are o populaţie de 30 de milioane de locuitori şi se afla pe locul 10 în lume la exportul de petrol.
(Sursa: ziare.rom)