Armata SUA dezvoltă tunul cu energie electromagnetică şi laserul capabil să doboare drone

0
91

 

 

Statele Unite încep să se simtă ameninţate de avansul tehnologic militar al Rusiei şi Chinei, aşa că Pentagonul reduce numărul militarilor activi şi casează avioane vechi ca să rămână cu bani pentru dezvoltarea unor arme revoluţionare.
 

Chiar dacă nici China şi nici Rusia nu au construit vreo super-armă în ultimul deceniu, noile avioane şi rachete ale acestor ţări se apropie tot mai mult de performanţele armelor americane, motiv pentru care Pentagonul încearcă să fie din nou cu un pas mare înaintea tuturor.

 

Omenirea a intrat într-o eră în care armele trebuie să fie moderne şi precise, iar Statele Unite au avut dintotdeauna armata cu cele mai performante tehnologii militare. Acum, armata chineză şi cea rusă au început să aibă însă şi ele în dotare rachete inteligente şi avioane invizibile pe radar.

 

 

Prin urmare, Pentagonul încearcă să dezvolte armele războaielor de mâine. Înainte de toate, trebuie să trimită la casat vechiul armament. După mai bine de cinci decenii în care a fost ochiul din cer al Pentagonului, avionul de spionaj U-2 va fi pensionat. Banii cheltuiţi pentru întreţinerea lui vor fi redirecţionaţi către un alt aparat de zbor dedicat. Global Hawk este o dronă şi, la fel ca U-2, este un avion de spionaj. Marele său avantaj stă în lipsa echipajului.

 

Un alt avion scos la pensie este A-10, poreclit „vânătorul de tancuri” pentru capacitatea sa de a distruge blindajele. Relevanţa sa în războiul modern este din ce în ce mai mică, aşa că, după ce va fi retras în hangar, banii folosiţi pentru întreţinerea sa – 3,5 miliarde de dolari, vor fi redirecţionaţi către programul avionului multirol F-35, cea mai scumpă şi mai performantă din istorie.

 


 

Însa armata americană şi contractorii ei privaţi nu dezvoltă doar avioane de ultimă generaţie, ci testeaza şi arme revoluţionare precum tunul din care proiectilele sunt propulsate cu energie electromagnetică sau laserul capabil să doboare drone. Spre deosebire de producerea noilor avioane, aceste arme inspirate de poveştile ştiinţifico-fantastice sunt destul de ieftin de testat şi conceput. Laserul a costat până acum doar 40 de milioane de dolari, de 10.000 de ori mai ieftin decât programul F-35. Tocmai de aceea Pentagonul pastrează finanţarea acestor proiecte futuriste.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments