ATENTAT la sănătatea românilor! Mari producători de carne din țară, implicați într-o rețea internațională de evaziune fiscală

0
42

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au avut loc, miercuri, în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată.

 

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de govern de miercuri, că nu cunoaşte dacă era sau nu stricată carnea comercializată de către reţeaua vizată de procurori, dar ştie sigur că documentele erau false, arată Adevărul.

 

„Nu ştiu dacă era stricată sau nu carnea, dar sigur înţeleg că era vorba de documente false, deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă, iar combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar trebuie să meargă în două direcţii: reducerea TVA, dar şi combaterea celor care fraudează, că altfel facem TVA mai mic şi frauda e aceeaşi şi n-am realizat absolut nimic”, le-a spus Ponta miniştilor.

DIICOT a anunţat că efectuază 102 percheziţii în 18 judeţe din ţară, fiind vizate două grupări infracţionale formate din 80 de persoane.

 

„În această cauză există suspiciuni că membrii acestei grupări, structurate pe mai multe paliere, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, achiziţionau în principal carne şi ouă din state membre UE, respectiv Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania fără plata TVA, ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA”, se arată în comunicatul procurorilor preluat de Adevărul.

 

Cum acţiona gruparea

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state europene, coordonate de către membrii grupării din acele state, neidentificaţi, până în prezent.

 

Marfa din România era livrată doar în acte în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută la negru pe piaţa românească fără a fi înregistrată în documentele contabile. Totodată, anchetatorii susţin că există suspiciunea că reţeaua ar cumpăra marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania direct prin firme „fantomă” ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă „la negru” la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale.

 

Producători mari de pe piaţa românească, implicaţi în reţea

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către firme din ţări vecine, Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile.

 

Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză. În derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilegal, cantităţile şi preţul marfa tranzacţionată, întocmeau sau cereau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.

 

„Din cercetări a reieşit că, persoane din mai multe ţări (precum Republica Moldova, Ucraina, Kenya, România), erau racolate şi convinse, în schimbul unor sume modice, să înfiinţeze societăţi comerciale sau să achiziţioneze, pe numele acestora, astfel de entităţi, care funcţionau o scurtă perioadă de timp (două – trei luni). Un alt membru al grupării efectua operaţiuni în conturile bancare şi în numele societăţilor comerciale”, mai arată anchetatorii citați de Adevărul.

 

Carne stricată, trimisă la abatoare pentru a fi amestecată cu alte produse şi apoi vândută

 

De asemenea, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

Conform surselor citate, gruparea infracţională ar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCopil din Iași, internat în spital după ce un coleg i-a spart capul la școală
Articolul următorVIDEO. Ca în filmele de groază. O pisică a sechestrat o întreagă familie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments