Cât câştigă piraţii software anual

0
67
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Pierderile de date datorate pirateriei software costă companiile din întreaga lume peste 315 miliarde de dolari annual, conform unui studiu al companiei Microsoft.
 

Aproximativ două treimi din pierderile companiilor (315 mld. dolari) ajung în mâinile reţelelor care activează în domeniul pirateriei software, conform unui studiu al gigantului software.

Se estimează că marii jucători la nivel global vor plăti aproape 500 de mld. dolari în 2014 pentru a rezolva problemele cauzate de malware asociat software-urilor piratate – 127 mld. dolari pentru probleme de securitate şi 364 mld. dolari pentru pierderile de date. Pe de alta parte, consumatorii vor cheltui 25 de mld. dolari şi vor pierde 1,2 mld. ore, doar în acest an, din cauza ameninţărilor de securitate şi a reparaţiilor costisitoare pentru computere ce ruleaza softare piratat,afectate de malware.

 

În cadrul studiul intitulat „Legătura dintre software-ul piratat și breșele de securitate”, realizat de IDC și National University of Singapore, 60% dintre consumatorii chestionaţi susțin că cea mai mare temere a lor legată de software-ul infectat este pierderea datelor, a fişierelor sau a informaţiilor personale, urmate de tranzacţii online neautorizate (51%) şi dehacking-ul contului de e-mail, a conturilor de pe reţelele sociale şi a conturilor bancare (50%). Cu toate acestea, 43% dintre aceiaşi respondenţi nu instalează actualizări de securitate, lăsând computerele vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.

Aproximativ 20% dintre software-urile piratate din companii sunt instalate de către angajaţi, iar 28% dintre companiile incluse în sondaj au raportat breşe de securitate care au provocat întreruperi ale reţelelor, computerelor sau website-urilor o dată la câteva luni sau chiar mai des; 65% dintre aceste întreruperi au avut drept cauză malware instalat pe computere personale.

„Utilizarea de software piratat se aseamănă cu mersul pe un câmp minat: nu ştii când vei da peste ceva periculos, dar dacă se întâmplă, consecinţele pot fi foarte grave.”, a spus John Gantz, cercetător şef la IDC. „Daunele financiare sunt semnificative, iar pierderile potenţiale pot lăsa o afacere profitabilă în instabilitate. Pe termen lung, este mai puţin costisitor să cumperi software legal.”

 

Studiul „Legătura dintre software-ul piratat și breșele de securitate” a fost derulat la nivel mondial peun eşantion de 1.700 de consumatori, experţi IT, CIO şi reprezentanţi ai guvernelor din Brazilia, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Polonia, Rusia, Singapore, Ucraina, Marea Britanie şi SUA, şi a analizat 203 calculatoare achiziţionate în Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Rusia, Coreea de Sud, Tailanda, Turcia, Ucraina şi SUA.

Este încurajată achiziţionarea de calculatoare noi din surse de încredere, fie că este vorba de utilizatori individuali, companii mici sau mari sau chiar instituţii publice, pentru a garanta că aceştia primesc software original. Microsoft şi-a asumat angajamentul de a-şi proteja consumatorii împotriva descărcării sau achiziţionării de software non-original, care expune consumatorii la malware ce poate conduce la furt de identitate, pierderi de date sau erori de sistem.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments