La fel ca şi în anii precedenţi, unii dintre elevi nu au luat în serios simularea de bacalaureat, aşa că şi acum lucrările au fost pline de „interpretări” personale ale subiectelor.
Vă prezentăm în continuare câteva astfel de „creaţii” originale ale unor elevi.
„Ion se iubea cu Florica noaptea pentru că ziua era prea cald„, iar „Ana era o femeie plictisitoare, nu ştia să-l atragă pe Ion şi se lua mereu de el. Dar şi el era prea obsedat să lucreze pământul, pentru că era un ţăran în adevăratul sens al cuvântului şi în plus avea şi amanta” e de părere un elev de clasa a XII-a.
Un alt elev crede că a descoperit motivul comportamentului celor doi: „Dacă aveau şi ei un club în sat, un restaurant, ceva, să se mai distreze poate că nu se mai certau aşa des şi Ion nu îi mai făcea felul.”
Nici personajele lui Caragiale n-au fost înţelese de toţi liceenii. Unii îl văd pe Domnul Goe ca pe „un copil fitzos cum sunt smecherasii de Dorobanti”. Alţii îl consideră un model. „Mie mi-a plăcut de dl Goe pentru că era beton, frate, toate femeile alea din jurul lui stăteau drepţi când deschidea el gura. Nu ca mama, să mă certe mereu”
„Eu cred că personajele nu erau atât de proaste, dar autorul a vrut să ne distreze pe noi când îi citim lucrarea”, scrie un elev despre eroii din piesă „O scrisoare pierduta”.
Locuitorii din Maramureş sunt caracterizaţi într-un mod cu totul deosebit: „Trăsăturile lor sunt meşterimea şi şmecheria. Adică sunt secretoşi cu ce fac în ateliere, să nu facă şi restul ca ei că n-ar mai avea ce să vândă la turişti„.
Genurile în literatură au dat şi ele de furcă: „Genul liric poate fi ca un îndrăgostit care cade-n genunchi în faţa iubitei şi ca o fată care se oftică de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are rânduri.”
Din fericire pentru elevi, notele obţinute la aceste evaluări nu vor fi trecute în cataloage, aşa că până la adevăratul examen, ei mai au timp să se pregătească.
(Sursa: apropo.ro)