Caz tulburător: SCLAVIE ÎN HALAT ALB: Terapia, farmacia ca un lagăr. Umilință și teroare la locul de muncă

0
1186

O tânără farmacistă s-a internat la Socola din cauza terorii de la locul de muncă. Câte sute de angajaţi se recunosc în povestea Mihaelei? Patroana Cornelia Buliga o supunea la umilinţe continue şi i-a fixat un target de vânzări imposibil de atins. Ulterior, a ajuns să-i dea doar o treime din salariu, fără nicio explicaţie. „Se răstea la mine de faţă cu clienţii şi, din 30 în 30 de minute, mă întreba câţi bani s-au făcut”, mărturiseşte Mihaela. Tânăra cere 80.000 de lei în instanţă pentru teroarea la care a fost supusă.

 

O tânără a sucombat la locul de muncă, îmbolnăvindu-se de nervi şi acuzând teroarea la care a fost supusă de patronii farmaciei în care lucra. Farmacista a căzut în depresie, s-a internat, a luat tratament şi cere în instanţă 80.000 de lei drept daune morale pentru tot ce-a suferit. Este unul dintre rarele procese din Iaşi în care un angajat acuză regimul umilitor de la serviciu.
Pentru a-i proteja intimitatea, 7EST a schimbat numele angajatei, folosind un pseudonim.

 

Farmacia Terapia se află în apropierea Spitalului de Recuperare din Iași

Obligată să vândă fără reţetă

Mihaela spune că viaţa i-a fost dată peste cap în anul în care a lucrat pentru Farmacia Terapia, de lângă Spitalul de Recuperare. Tânăra de 30 de ani a încheiat un contract de muncă pe 10 octombrie 2011, patroanele fiind Cornelia şi Luciana Buliga. Tânăra tocmai absolvise Facultatea de Farmacie, dar primul lucru pe care l-a avut de făcut la Terapia a fost să spele pe jos. „Nu voiau să angajeze femeie de serviciu şi făceam asta de mai multe ori pe zi”, povesteşte Mihaela.
Cel mai greu de suportat era teroarea continuă, criticile permanente ale şefei farmaciei, Cornelia Buliga. „Mă urmărea non-stop şi îmi reproşa că fugăresc clienţii din farmacie, era veşnic nemulţumită. Mă obliga să vând la liber medicamentele interzise, cele care se dau numai pe reţetă, ca să-mi fac planul. Presiunea targetului era un calvar, nu mai ştiai ce să faci ca să se adune banii în casa de marcat. Crease un regim de teroare, la fiecare 30 de minute mă întreba câţi bani am mai făcut”, continuă tânăra farmacistă.

 

Teroare de dimineaţă până seara

Pe lângă presiunea financiară sufocantă, Cornelia Buliga avea un limbaj necenzurat, tratându-şi angajata ca pe o slujnică. Mihaela povesteşte: „Îmi adresa cuvinte insultătoare cu voce tare, mă denigra chiar şi de faţă cu clienţii. Amândouă îmi puneau pumnul în gură, dacă încercam să le aduc ceva la cunoştinţă mă întrerupeau: <Despre ce vorbim, măi, fată! Nu eşti pricepută deloc?>”.
În atmosfera cazonă de la farmacie, Mihaela mai avea o spaimă: să nu-i dispară banii din casa de marcat: “Nu instalau camere de supraveghere, spuneau că nu-şi permit, iar gestiunea mea era în pericol. Uşa de la intrare era deschisă, iar eu mă duceam mereul la depozitul din spate să aduc medicamente, ori spălam în baie şi aveam tot timpul angoasa că cineva poate fugi cu banii”.
În timp, tânăra farmacistă a clacat psihic. „Stresul continuu mă făcea să plâng mereu, iar dacă numai dacă le vedeam că apar în farmacie începeam să tremur şi mi se încleşta gura. Doctorii care m-au consultat mi-au spus apoi că făceam atacuri de panică”, mărturiseşte Mihaela. 

 

Farmacista a fost diagnosticată cu sindrom depresiv recurent din cauza terorii de la serviciu. „Cauza bolii mele o reprezintă hărţuirea morală permanentă la care am fost supusă. Plângeam încontinuu, toţi m-au părăsit din cauza asta.” Mihaela, farmacistă la Terapia

I-au tăiat salariul

Fragilul echilibru psihic s-a rupt complet când patroanele Cornela şi Luciana Buliga i-au tăiat din salariu. De la un salariu iniţial de 1.625 lei, Mihaela ajunsese să primească 500 de lei în mână şi spune că „nu mi se dădea nicio explicaţie logică”.
Până la urmă, regimul de teroare a băgat-o pe tânără în spital, fiind diagnosticată cu o stare avansată de depresie. Şi-acum, după câteva luni de la demisie, ia pastile cu pumnul: Cipralex, Rivotril, Mirtazapină sau Timonil. Medicii i-au recomandat un mediu socio-familial psihoprotectiv cu evitarea suprasolicitărilor. De nouă ori i-a fost schimbat tratamentul, pentru că nu reuşea să-şi revină.
Mihaela arată în cererea de chemare în judecată a Corneliei Buliga: ”Am fost internată în spital cu diagnosticul de tulburare depresivă recurentă. Cauza bolii mele o reprezintă hărţuirea morală permanentă la care am fost supusă, stresul şi stările conflictuale create de către Buliga Cornelia. În final, toate acestea au dus la îmbolnăvirea mea psihică. În timpul internării mele a venit la spital, influenţând personalul medical să nu mă trateze spunând că mă prefac, şi m-au pus să semnez acte administrative inclusiv state de plată pe care nu le-am înţeles, dat fiind felul bolii mele”.

 

Încă o umilinţă

Tânăra povesteşte că încercau să scape de ea, fixându-i un target pe tură de 20.000 de lei, prag imposibil de atins într-o farmacie de cartier. Asta presupunea că, la două ture, în 24 de zile lucrătoare, Farmacia Terapia ar fi avut vânzări totale lunare de 960.000 de lei (circa 215.000 de euro), ceea ce ar fi transformat-o în cea mai profitabilă din oraş.
Plângându-se prietenelor de această situaţie, Mihaela spune că unele i-au sărit în ajutor, venind la farmacia la care lucra să cumpere medicamente. „O prietenă avea mama la pat şi a venit la Terapia. Eu eram în spate, iar la raft se afla Luciana Buliga. A întrebat de mine, iar şefa s-a răstit la ea, întrebând-o ce treabă are cu mine în timpul serviciului. Luciana m-a certat imediat, spunându-mi să îmi văd prietenele în afara serviciului, dar i-am spus că a venit să cumpere, însă nu m-a crezut. A fost un moment umilitor”, îşi aminteşte farmacista calvarul prin care a trecut. Peste câteva zile avea să se interneze la Socola, cu depresie severă.

 

Note explicative la spital

Intrând în concediu medical, administratorul Cornelia Buliga a ameninţat-o cu concedierea. „Permanent m-au ameninţat cu desfacerea contractului de muncă, spunându-mi că nu au nevoie de o angajată bolnavă. În repetate rânduri mi-au trimis notificări pentru a mă prezenta să dau note explicative, îmi făceau planificări la serviciu şi au declanşat cercetarea disciplinară, totul pentru a mă putea concedia”, acuză farmacista Mihaela.
După luni de zile de tratamente, în cele din urmă tânăra a demisionat. „Ajunsesem să plâng încontinuu”, spune ea acum. Mărturiseşte că, din cauza depresiei, şi iubitul a părăsit-o.

 

Revenirea

Încetul cu încetul şi-a revenit, lucrează tot într-o farmacie, unde este tratată mult mai bine, şi are un nou prieten. Viaţa a revenit la normal, dar Mihaela e hotărâtă să lupte în instanţă pentru recuperarea salariilor restante, cerând şi daune morale.
Patroana Cornelia Buliga s-a arătat surprinsă de acţiunea în justiţie demarată de fosta sa angajată. „Nu ştiu ce a urmărit, ea şi-a dat demisia. A fost o perioadă lungă în concediu me
dical, iar societatea noastră şi-a respectat obligaţiile. Salariile au fost plătite la timp, mă surprind acuzaţiile ei. Dacă este cazul, ne vom judeca”.

 

Cornelia Buliga, în relaxare la mare, provoca atacuri de panică angajatei sale

 

Psihologii: „Victimele nu trebuie să ezite”

Psihologii spun că în cazul unei hărţuiri, posibila victimă nu trebuie să se lase intimidată. ”Recomandarea este foarte clară. Nu trebuie să cazi pradă acestor acţiuni de intimidare. În aceste situaţii trebuie pusă mâna pe lege. Persoana în cauză trebuie să aibă curaj şi să nu ezite. Astfel de situaţii sunt destul de frecvente când vorbim de patroni. O expertiză de specialitate poate ajuta în cadrul unui proces ”, spune medicul psiholog Tudor Rotaru.

 

Asistente ameninţate cu pistolul

Acum un an, în Bucureşti şase asistente medicale şi administratorul unui laborator de analize au fost implicaţi într-un dosar penal legat de o afacere cu reţete false. O angajataă a laboratorului a spus atunci magistraţilor că a fost ameninţată de şef cu pistolul. Lucra de o lună în laborator şi când a reclamat că e ceva în neregulă, şeful laboratorului a ameninţat-o.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments