Românii stau prost cu banii şi pentru că mulţi nu au o măcar o educaţie financiară elementară, spun specialiştii în economie. Doar unul din doi romani ştie ce este un card de debit sau ce înseamnă perioada de graţie în cazul unui card de credit. Şi problemele cu plata ratelor la credite au rădăcinile tot în slaba cultură financiară a românilor. Nici măcar tinerii nu sunt mai bine informaţi.
Ce este un card de debit? Iată o întrebare la care puţini români ştiu răspunsul, cu toate că mai toţi au o astfel de bucată de plastic în portofel. Iar dacă întrebarea ajunge şi la ce este termenul de graţie în cazul unui card de credit, răspunsurile corecte sunt şi mai puţine:
Interlocutor 1: „Ce este cardul de debit? Aaaaa, nu ştiu…”
Interlocutor 2: „ Aveţi carduri? Am. (în fața bancomatului:) Şi acum mă gândeam… Nu ştiţi? Nu ştiu”.
Interlocutor 3: „Cardul de debit, cardul pe care depui bani şi îl foloseşti de exemplu daca ai extras o anumită sumă de bani este o anumită perioadă de timp în care poți să înapoiezi banii respectivi fără să plătești dobânda. Asta este perioada de grație”.
Interlocutor 4: „Deci card de debit este cardul cu care se poate obține un credit de la bancă, iar cardul de debit este cardul cu care se pot extrage banii dintr-un cont. Perioada de grație? Nu știu să vă spun”.
„Studenţii, inclusiv de la facultăti de profil economic, întrebaţi ce înseamnă termen de graţie pe un card de credit, cum se calculează dobânda şi plăţile obligatorii nu au reuşit să susţină ideea până la capăt”, spune Cătălin Creţu, director la Visa România.
Aproape jumătate dintre români nu au cunoştinţe financiare minime, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu-şi țin cheltuielile sub control și au probleme în relația cu băncile.
Pentru că în perioada de boom economic s-au bucurat la creditele cu buletinul şi nici nu s-au deranjat să arunce un ochi peste contract, mulţi au acum probleme cu returnarea ratelor la bănci. Persoanele fizice şi firmele aveau, la sfârșitul lunii ianuarie, rate neplătite în valoare de peste 33 de miliarde de lei. Creditele restante în ianuarie 2014 erau în creştere cu 13,8% față de ianuarie 2013 (29,2 mld. Lei).
Slaba cultură financiară este o problemă pe care o recunoaşte şi guvernatorul Băncii Naţionale.
„Populaţia nu deţine încă suficiente cunoştinţe care să o ajute să înţeleagă serviciile şi produsele financiare pentru a lua decizii corecte”, a declarat Mugur Isărescu.
Potrivit unui studiu, 47% dintre români admit că au cunoştinţe reduse în materie de termeni financiari şi consideră că o mai bună înţelegere i-ar ajuta să-şi îmbunătăţească bugetul şi gradul de economisire. Dar mai puţini de o treime reuşesc să pună deoparte bani pentru zile negre.
Românii nu au cunoștințe legate de bani
46,8% admit ca au cunoștințe financiare reduse
28% economisesc constant bani
65% au datorii
(Sursa: digi24.ro)