Ce se poate face din penele de găină? Mult mai multe lucruri decât crezi – iar unele sunt foarte surprinzătoare

0
101

 

 

În lume este crescut, sacrificat şi consumat un număr enorm de găini; numai în SUA se consumă 8 miliarde de pui anual. Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească întrebuinţări cât mai eficiente pentru enormele cantităţi de fulgi şi pene rezultate ca subprodus al activităţii fermelor avicole. Ideile lor ingenioase ar putea face din penele de găină, în viitor, una dintre materiile prime de bază în numeroase industrii.
 

Unul dintre cercetătorii cel mai mult implicaţi în acest domeniu este Walter Schmidt, din cadrul USDA (Departmentul pentru Agricultură al Statelor Unite), care încă din 1993 experimentează diferite procese tehnologice ce au la bază penele de găină, urmărind să le transforme în produse utile, cu mare valoare economică.

După încercări de a le transforma în ceva comestibil şi într-un produs de tipul hârtiei, noile sale proiecte au în vedere utilizarea penelor de găină în industria materialelor plastice.

Penele şi fulgii de găină sunt alcătuiţi, în cea mai mare parte, din keratină, proteina rezistentă din care sunt formate şi unghiile şi părul oamenilor.

Încălzite şi amestecate cu alte materiale, penele dau naştere unui material plastic ce poate fi turnat la fel ca şi plasticul obţinut din produse petroliere. Materialul astfel fabricat ar putea fi utilizat pentru fabricarea a mii de tipurii de produse, de la încălţăminte la mobilă, de la plăci pentru circuite integrate la panouri izolatoare pentru construcţii.

Dar oamenii de ştiinţă întrevăd şi alte utilizări ale penelor şi fulgilor de găină:

  • acestea pot fi măcinate într-o pulbere foarte fină (ca pudra de talc), care ar putea fi utilizată în prepararea unor produse cosmetice.
  • tot un material obţinut din pene ar putea folosit pentru fabricarea stratului absorbant al scutecelor de unică folosinţă, înlocuind materialul actual, pe bază de celuloză obţinută din lemn.
  • din ele s-ar putea obţine produse speciale folosite pentru curăţarea substanţelor poluante, în cazul deversărilor de petrol.

Walter Schmidt prevede că, odată cu punerea la punct a unor procese tehnologice adecvate, ar putea veni o zi când penele de găină să fie atât de importante ca materie primă, încât carnea să fie cea care ar deveni un subprodus al activităţii crescătoriilor de păsări.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments