Cel mai tânăr profesor universitar din Iaşi şi printre cei mai tineri din ţară. ŞANDRU, profesor plin la 38 de ani!

0
806

Ieşeanul Daniel Şandru a obţinut prestigiosul grad didactic în urmă cu câteva zile. Rectorii de la Agronomie şi Cuza recunosc că în universităţile pe care le conduc nu au întâlnit un asemenea caz.

 

Unul dintre cei mai tineri profesori universitari ieşeni este politologul Daniel Şandru. Cadru didactic la Universitatea Petre Andrei, Şandru a beneficiat de prevederile „Legii Funeriu” care promovează meritocraţia şi a obţinut acest titlu la o vârstă la care majoritatea colegilor săi sunt lectori sau conferenţiari.

 

Dublă calitate: filosof şi politolog

Născut în septembrie 1975 la Fălticeni, Daniel Şandru aproape a devenit profesor universitar, fiind printre cei mai tineri ieşeni care obţine acest titlu didactic. „Până pe 17 martie este perioada de contestaţii, urmează apoi o şedinţă a Biroului Senat şi apoi decizia Rectorului. Aşadar, încă nu sunt profesor, ci doar conferenţiar. Dacă toate vor merge bine, voi deveni profesor în scurt timp”, a spus Daniel Şandru.

Şandru a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, specializându-se ulterior şi în domeniul Ştiinţelor politice. În 2009 a devenit doctor în Filosofie. A participat la zeci de cursuri şi seminarii, a beneficiat de burse internaţionale şi a publicat atât articole şi volume proprii, cât şi în calitate de coautor.

 

Daniel Şandru a ars etapele, devenind unul dintre intelectualii cunoscuţi din lumea universitară

Işan: „Atât de tineri n-avem”

Ascensiunea lui Daniel Şandru este privită cu simpatie de şefii universităţilor de stat din Iaşi. „Nu ştiam, este o plăcere să aud acest lucru. Noi nu avem profesori atât de tineri. În momentul în care comisia abilitată i-a acordat titlul de profesor, trebuie să recunoaştem valoarea. Sistemul superior de învăţământ trebuie să fie unul bazat pe performanţă şi pe meritocraţie şi mă bucură că apar tineri care îndeplinesc criteriile riguroase impuse pentru a obţine titlul de profesor universitar”, a declarat Vasile Vântu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Şi şeful de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este mândru de fostul absolvent al instituţiei. „Din câte ştiu, noi nu avem profesori atât de tineri. Este o realizare. Vechiul sistem permitea accederea la acest titlu la o vârstă, dacă nu venerabilă, măcar înaintată. Nu contează vârsta, ci îndeplinirea criteriilor”, a afirmat Vasile Işan, rectorul universităţii absolvite de Şandru.

 

Funeriu: „Vârsta este o stare, nu o calitate”

Promovarea tânărului profesor de la Universitatea „Petre Andrei” a fost posibilă datorită aşa-numitei „Legi Funeriu”, lege promovată de fostul ministru al Educaţiei. „Iaşul are foarte mult potenţial, iar ceea ce s-a întâmplat este un element meritoriu din «Legea Funeriu». Această lege are foarte multe lucruri meritorii, de altfel. Meritocraţia este un ideal”, a spus Daniel Şandru.

De partea cealaltă, şi fostul ministru îl felicită pe Şandru. „Vârsta este o stare, nu o calitate. Pe mine mă interesa să cresc calitatea. În România, în majoritatea universităţilor de calitate sunt tineri blocaţi de găştile dinozaurilor universitari. Am eliminat criteriul de vechime pentru că nu mi se părea normal să fii obligat să stai 10 ani cu un titlu, deşi performanţele ţi-ar fi permis să ocupi o poziţie superioară. Nu-l cunosc pe domnul Şandru, dar dacă a reuşit să îndeplinească criteriile, merită felicitat”, a declarat Daniel Funeriu.

 

„Din câte ştiu, noi nu avem profesori atât de tineri. Este o realizare”, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. Vasile Işan

 

Dezavantajul rutinei de la stat

Proaspătul profesor universitar consideră că, în mare, ascensiunea se datorază şi susţinerii de care a beneficiat ca angajat al unei universităţi private. „La stat se manifestă un fel de rutină academică. Am avut o şansă să lucrez la o universitate privată, tânără, dinamică. Universitatea «Petre Andrei» a încurajat cercetarea şi, astfel, am reuşit să îndeplinesc criteriile impuse”, a explicat proaspătul profesor.

Afirmaţia sa este susţinută şi de Daniel Funeriu. „Unul dintre efectele legii pe care am dat-o a fost spargerea găştilor universitare care blocau promovarea oamenilor de valoare şi mă bucur să constat că, măcar parţial, s-a păstrat acest lucru, în pofida agresiunii mediocrităţii.Această abordare nu mi-a adus mulţi prieteni, dar a fidelizat oamenii de valoare”, a spus Funeriu.

 

Statistică universitară

Sistemul superior de învăţământ numără, în prezent, 4.837 profesori universitari, 4.836 conferenţiari şi circa 6.000 de lectori. Eliminarea criteriului de vechime din legislaţie a avut rolul de a promova lectorii şi conferenţiarii care, în mare parte, sunt tineri.

 

CV Daniel Şandru

Născut la Fălticeni, a absolvit în 1994 a absolvit Colegiului Naţional „Nicu Gane” din localitate. În 1999 a absolvit Filosofia la UAIC şi, în acelaşi an, a primit o bursă Erasmus în Ştiinţe politice în Olanda. În 2000 a primit diploma de Studii Aprofundate în Filosofie Politică, iar în 2001 a absolvit specializarea de Ştiinţe Politice de la UAIC. În ianuarie 2009 devine doctor magna cum laude în Filosofie, iar între 2010 şi 2013 este bursier postdoctoral al Academiei Române. A efectuat trei stagii de cercetare postdoctorală în Germania. Preşedinte al Senatului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Ca un fapt inedit, a scris o carte pentru copii – „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, volum apărut la Editura Institutul European.

 

Mihai Răzvan Ungureanu, un alt ieşean cu o prestigioasă carieră universitară

Alţi profesori precoce

Nicolae Iorga – 23 de ani

Spiru Haret – 27 de ani

Ionel Haiduc – 36 de ani

Mihai Răzvan Ungureanu – 39 de ani

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments