Pe 9 martie, conform tradiţiei populare toate gospodinele pregătesc 40 de mucenici de post, din aluat dospit, pe care îi împart apoi celor dragi.
Ingrediente pentru mucenici de post:
400 g mucenici,
300 g zahăr,
2 pliculeţe zahăr vanilat,
1 linguriţă sare,
2-3 linguriţe scorţişoară,
2 linguriţe esenţă rom,
coaja rasă de la o lămâie,
coaja rasă de la o portocală,
400 g nucă,
3-4 litri apă.
Preparare:
Se pune apa la fiert.
Dacă doriţi mai multă zeamă puneţi 4 litri.
Adăugăm în apă zahărul, sarea şi zahărul vanilat.
Amestecăm bine până se dizolvă.
Când apa a dat în clocot adăugăm mucenicii şi lăsăm la foc mic pentru 10 minute, amestecând uşor.
Acoperim cu capac şi stingem focul.
După 20-30 minute adăugăm esenţa de rom, scorţişoara şi coaja rasă de portocală şi lămâie.
La final adăugăm şi nuca măcinată.
Servim reci sau calzi după preferinţe.
(Sursa: gandul.info)