Cea mai scumpă investiţie din infrastructura ieşeană a început să fie furată metru cu metru. Primul care a dispărut este gardul de protecţie montat la pădurea de la ieşirea din Uricani.
Gardul de protecţie al Şoselei de Centură a fost montat imediat după inaugurarea investiţiei care a costat peste 80 de milioane de euro. Realizat din grilaj metalic, cu înălţimea de doi metri, gardul are rolul de a împiedica animalele sălbatice să pătrundă pe asfalt.
Furt în masă
„Primele două plase au dispărut înainte de sărbători. Sunt plase de 2 metri lungime. Am făcut reclamaţie la Poliţia Miroslava”, explică Ovidiu Laicu, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi. Structura metalică se întindea pe mai bine de un kilometru, dar acum au rămas în picioare doar câteva sute de metri. „Noi am numărat mai bine de 100 de plase lipsă. Am sesizat din nou Poliţia Miroslava, dar şi Poliţia Judeţeană”, adaugă Ovidiu Laicu.
Hoţii au făcut prăpăd prin gardurile Regionalei de Drumuri şi Poduri Iaşi
Risc major de accident
Gardul continuu arată acum ca o babă fără dinţi. Unele plase au fost smulse cu tot cu stâlpii de susţinere, altele au fost tăiate. „Gardul ăla nu putea fi tăiat şi să te plimbi cu el în spate ca să-l duci la fier vechi. L-au furat ca să-şi facă oamenii gard la casă, eu asta cred”, acuză Laicu. Valoarea în sine a prejudiciului nu este mare, dar oficialii de la drumuri susţin că furtul gardului poate duce la producerea unor accidente grave. „Nu e problema că intră oamenii în pădure să facă grătare, deşi nici asta nu e în regulă. Dar pot intra pe Centură animale sălbatice”, spune şeful DRDP. Ca valoare, o plasă furată costă circa 60 de lei, ceea ce înseamnă că gardul poate fi înlocuit cu mai puţin de 1.000 lei.
Au dispărut şi parazăpezile
Gardul furat de la Uricani nu este singura pagubă produsă DRDP în care oficialii au făcut plângere la poliţie. În luna decembrie, regionala Iaşi a cumpărat câţiva kilometri de parazăpezi pe care i-a montat în zonele cu risc. De câteva săptămâni însă, au dispărut. „La Botoşani ne-au furat vreo doi kilometri, iar la Ruginoasa peste 150 de metri. I-au interesat stâlpii, ţăruşii, că ăştia se puteau vinde la fier vechi”, acuză Laicu. Parazăpezile cumpărate în decembrie sunt din material plastic şi portocalii tocmai pentru a fi uşor de recunoscut şi a descuraja hoţii.
S-au furat şi camere de supraveghere
În urmă cu mai bine de doi ani, DRDP Iaşi a instalat în toată Moldova mai multe camere de supraveghere a traficului, care puteau fi accesate online de pe site-ul instituţiei. La doar câteva săptămâni după instalarea sistemului, a fost furată o cameră amplasată în apropiere de Siret, judeţul Suceava. Directorul de atunci al DRDP, Dănuţ Pilă, declara la acea dată că hoţii au confundat sistemul video cu cel pentru roviniete.