Europarlamentarii cer sancțiuni urgente pentru RUSIA. Referendumul din Crimeea a fost respins

0
72

 

Deputații europeni au cerut, azi, o reacție puternică față de Rusia, într-o dezbatere privind implicarea militară a rușilor în Ucraina. Aceștia au respins referendumul din Crimeea asupra independenței, pe care îl consideră contrar dreptului internațional și ucrainean.
 
UE ar trebui să sprijine Ucraina și să continue eforturile către o rezolvare pașnică a conflictului, au mai spus deputații.

Vorbind în numele Consiliului, ministrul adjunct de externe elen, Dimitris Kourkoulas, a spus că situația din Ucraina este „cea mai gravă criză din Europa din ultimii ani și că Uniunea Europeană este pregătită să ajute poporul ucrainean la nivel economic, financiar și tehnic.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a precizat că situația din Ucraina este un test pentru Uniunea Europeană, care va avea consecințe geopolitice pentru statele membre. Ucraina nu trebuie să devină o graniță între vecini care nu își mai vorbesc, susține Barroso.

 „Trebuie să respingem clar referendumul din Crimeea, este nelegitim, ilegal”, a spus José Ignacio Salafranca (PPE, Spania). El a citat-o pe Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, spunând că „Rusia va merge atât de departe cât i se va permite” și a cerut acțiune fermă, altfel conflictul nemaiputând fi evitat.

Hannes Swoboda (președintele S&D, Austria) a afirmat că referendumul nu este legitim. „Toate referendumurile pe care le-am văzut în trecut au fost complet diferite. Au avut o bază legală, cu observatori internaționali, fără presiune militară asupra adunării naționale”, a adăugat el.

Hans van Baalen (ALDE, Olanda) a cerut sancțiuni pentru Rusia, care va anexa Crimeea, după referendum. „45% din comerțul Rusiei este cu UE”, a spus Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania), arătând că Europa nu este neputincioasă. „Nu trebuie să intrăm într-un conflict militar. Trebuie să clarificăm faptul că, dacă Rusia dorește să se izoleze, acest lucru chiar se va întâmpla”, a explicat ea.

Ryszard Antoni Legutko (Polonia, CRE) a arătat, însă, că nu trebuie să ne așteptăm la prea multe lucruri din partea UE, care „nu are nici instrumente, nici o politică externă comună”,.

„Putin a spus că cea mai mare tragedie a secolului XX a fost căderea URSS. Acum reconstruiește imperiul, întâi a fost Georgia, acum Ucraina”, a arătat Jacek Olgierd Kurski (Polonia, EFD).

 
 
(Sursa: evz.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments