EXCLUSIV 7EST. FABULOS: femeia care a murit săracă, dar cu 1 milion de dolari în bancă (TEXT INTEGRAL)

0
528

Un caz „Hagi Tudose” la Iaşi: Iolanda Teitler a murit fără să cheltuiască nimic din cei 650.000 de dolari din contul personal. Nici dobânda nu şi-a ridicat-o. Iolanda Teitler n-a avut moştenitori şi toate rudele au emigrat demult, pierzându-şi urma. A vândut în 2005, un teren în centrul Iaşului, alegându-se cu o avere, de care însă nu s-a atins. A continuat să trăiască în sărăcie. Comunitatea Evreiească a îngropat-o, cheltuind doar 100 de lei. Depozitul şi casa ar putea ajunge în proprietatea statului. În ultimii ani de viaţă, Iolanda Teitler putea face de cinci ori turul lumii şi putea trăi în lux, sau putea dona banii săracilor sau copiilor cu boli grave.

 

Un asemenea caz nu s-a mai pomenit la Iaşi. Bâtrâna Iolanda Teitler a murit în mizerie lăsând în urmă circa 1 milion de dolari neatinşi. A făcut una dintre cele mai spectaculoase tranzacţii din Iaşi în anii boom-ului imobiliar, vânzând 1.000 mp la Fundaţie pe 650.000 de dolari. Nu s-a atins de niciun ban, ba, mai mult, ceea ce i-a şocat pe toţi, nu s-a dus să-şi ridice nici măcar dobânda, timp de 6 ani adunându-se peste 200.000 de dolari. “Primea 8.000 de lei lunar, la fiecare două luni îşi putea cumpăra o maşină”, spun cei de la banca la care avea depozitul.

 

A trăit în mizerie până în ultima clipă şi cunoscuţii din comunitatea evreiească spun că în ultimii 20 de ani nu mai gândea limpede, neavând discernământ. Cerşea câte un covrig de la cei cu care se întâlnea şi îl suna pe liderul PDL Gabriel Surdu, care intermediase tranzacţia din 2005, să-i dea bani ca să-şi încarce cartela telefonică.

A murit lăsând în urmă o avere neatinsă. Numai casa de pe Sf. Sava valorează lejer 200.000 de euro, terenul fiind o comoară. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu depozitul, dobânzile şi proprietăţile. 1 milion de dolari stau îngropaţi în mijlocul Iaşului.

 

Iolanda Teitler, în 2005, imediat după ce a primit 650.000 de dolari. Nu primea pe nimeni în casă şi trăia într-o sărăcie cruntă

Din bogata familie Himelbrand

Iolanda Teitler era doar o fetiţă în timpul Holocaustului când, povestea ea, a făcut parte, alături de bunicul său, bogatul evreu Simon Himelbrand, din convoiul morţii. În arhiva electronică a Autorităţii pentru Comemorarea Victimelor şi Eroilor Holocaustului din Israel este menţionat numele unui anume Simon Himelbrand, din Iaşi, mort în 1940. Bunicul său deţinea, la acea vreme, un conac boieresc la Fundaţie, amplasat pe terenul pe care mai târziu s-a făcut Piaţa Dimitrov, dar şi casa de pe strada Sfântul Sava, în care a trăit bătrâna până la moarte.

În 1951, autorităţile comuniste au confiscat toată averea familiei Himelbrand şi i-au îngrămădit pe toţi membrii familiei într-o casă. Iolanda Teitler a fost căsătorită cu un inginer, care a murit de cancer, şi nu a avut copii. A fost medic, dar a spus mereu că a terminat două facultăţi: Medicină şi Franceză-Engleză. Toate rudele sale ori au murit, ori au emigrat în Israel şi li s-a pierdut urma. Din acest motiv, banii pe care i-a obţinut pe terenul de la Fundaţie nu şi-au găsit un moştenitor.

 

Retrocedare în 1998

Pensionara s-a judecat, din anul 1992, cu Primăria Iaşi pentru a-i fi dat înapoi terenul de 1.000 mp pe care fusese conacul bunicului său. Pe locul respectiv era, în 1992, când a început procesul, fosta Piaţă Dimitrov. După şase ani, în 1998, Iolanda Teitler a obţinut dreptul de proprietate asupra terenului, iar Piaţa Dimitrov a fost demolată.

După retrocedare, au urmat şapte ani în care bătrâna pensionară a fost căutată de zeci de oameni interesaţi să cumpere terenul. Fire suspicioasă, nu a vândut nici unuia dintre ei. Printre reprezentanţii ei s-a numărat inclusiv controversatul Alecu Chitaru, dar bătrâna a renunţat la serviciile sale.

Abia în aprilie 2005, tranzacţia pe acel teren s-a făcut, cumpărători fiind un afacerist insraelian şi ieşeanul Gabriel Surdu. Femeia a fost înduplecată de către evreul Nahman Eliahu, care i-a vorbit de la prima întâlnire în idiş. Chiar după ce s-au înţeles, femeia a încercat să rupă înţelegerea, când a aflat, la notar, că asociatul evreului cu care se înţelesese este Gabriel Surdu. „A rupt foile în faţa notarului, s-a ridicat şi a plecat”, povesteşte avocatul Dragomir Tomaşeschi, cel care l-a reprezentat pe afaceristul evreu.

 

Casa de pe Sf. Sava necesită reparaţii, dar are peste 300 mp şi o curte mare în spate. Terenul valorează enorm

O Dacie zidită

Pînă la urmă, femeia a acceptat, după alte negocieri, să vândă terenul celor doi afacerişti intetersaţi, iar aceştia au vizitat-o, alături de avocat, acasă. “M-am speriat când am ajuns acolo. Pe lângă faptul că avea foarte multe pisici, ce m-a şocat a fost că avea o Dacia 1300, nou-nouţă, zidită în casă. Verde, din 1974. Fusese o curte pe care o zidise apoi şi maşina rămăsese în casă”, ne-a povestit Dragomir Tomaşeschi.

„Au fost dificile discuţiile cu bătrâna. Ţin minte că era atât de zgârcită că i-am cumpărat eu cartele de telefon ca să vorbim cu ea. De fiecare dată când termina cartela, chiar după ce-i intraseră banii în cont, venea la mine la birou să-i dau alta. I-am şi spus o dată că are foarte mulţi bani şi îşi permite cartele de telefon. S-a făcut că nu înţelege”, şi-a amintit Gabriel Surdu.

 

 

Citește și: Cireaşa de pe tortul Aeroportului. Cu 10 luni înainte de inaugurarea pistei noi, CJ Iași mai dă 1,2 milioane de euro pentru pista veche

 

 

Viaţă în mizerie

Deşi a dat o lovitură imensă, intrând în contul ei 650.000 de dolari, Iolanda Teitler a continuat, şi după tranzacţie, să fie la fel de strânsă la pungă. “Din ce ştiu eu, nu a cheltuit nici măcar un leu din sumă. Mai mult, nu a cheltuit absolut nimic din dobânzi, deşi erau consistente”, ne-a spus Gabriel Surdu.

Practic, Iolanda Teitler şi-a înmulţit suma iniţială de 650.000 de dolari cu cel puţin 250.000 de dolari, în cei 8 ani ani de la vânzarea terenului. În acest fel, este posibil ca acum să fie în conturile ei cel puţin 900.000 de dolari, la care se adaugă şi valoarea imensei case de pe strada Sfântul Sava. “Nu ştiu cât poate costa acum casa aceea, dar este zonă centrală. Chiar şi cu reparaţii necesare poate că trece de 100.000 de dolari”, ne-a spus Dragomir Tomaşeschi. Nici măcar banii din pensie nu şi-i cheltuia, preferând să nu-şi cumpere cele necesare decât să scape vreun leu din casă. Cei care au intrat în casă au povestit că peste tot erau cutii goale, din carton, şi cutii goale de medicamente. Peste tot erau împrăştiaţi saci cu haine vechi, nu se ştie de unde le aduna.

 

 

Ce se întâmplă cu banii?

Soarta banilor deţinuţi de Iolanda Teitler este un mister ce va fi lămurit în următoarea perioadă. Şi asta pentru că, dacă nu apare un moştenitor misterios şi bătrâna nu a făcut vreun act de donaţie Comunităţii Evreieşti, suma va intra în proprietatea statului român. Chiar dacă există un act prin care Iolanda Teitler ar fi oferit dreptul de administrare a banilor Comunităţii Evreieşti, organizaţia va trebui să renunţe la un milion de dolari, în favoarea statului român.

„Aşa este legea. Dacă o persoană moare şi nu a lăsat averea altcuiva sau nu există moştenitori legali, aceasta intră în proprietatea statului român, în urma unei acţiuni în Justiţie. Dacă însă a făcut un act de donaţie către Comunitatea Evreiască din Iaşi, aceasta devine proprietarul sumei”, ne-a mai spus Dragomir Tomaşeschi. Reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Iaşi au refuzat să ofere răspunsuri legate de soarta banilor. Au spus doar că s-au ocupat de înmormântare, a doua zi după deces. “A fost ceva foarte simplu, o cutie de lemn, o pânză şi câteva lumânări, aşa sunt îmormântările la noi”, au spus reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Iaşi.

Surse din cadrul aceleaşi organizaţii susţin că bătrâna nu ar fi făcut nici un act de donaţie către Comunitate, astfel că banii ar urma să fie luaţi de stat. “Nu se joacă nimeni cu aceste lucruri, pentru că oricând pot apărea pretendenţi şi rişti să fii nevoit să dai toţi banii înapoi. Să rămână îngropaţi acolo unde sunt”, au spus evreii din Iaşi.

 

A coborât în tezaur să atingă banii

Bătrâna a fost mereu foarte suspicioasă cu toţi cei care încercau să negocieze cumpărarea terenului din centrul Iaşului. Toţi cei care au avut contact cu ea au povestit că nu primea pe nimeni în casă, niciodată. Era atât de greu de convins că nu vrea nimeni s-o păcălească încât cei care au participat la trecerea a 650.000 de dolari, preţul terenului, din contul celor doi afacerişti în contul ei îşi amintesc că voia să plece şi să nu mai semneze nimic. “Nu credea că banii pot fi sub formă electronică. A cerut să vadă că acei bani există şi că poate pune mâna pe ei. La insistenţele noastre şi ale ei, directorul băncii a dus-o în tezaur, la subsol, şi a lăsat-o să atingă pachetul imens de bancnote. Abia după aceea a avut puţină încredere să semneze”, ne-a spus Dragomir Tomaşeschi.

 

Cel mai valoros teren din Iaşi, la KM 0, a rămas un maidan, din cauza crizei. Bătrâna a murit, banii au rămas îngropaţi

Donaţie de boarfe vechi

Femeia care a avut în conturi un milion de dolari s-a lăudat, înainte de a-i fi retrocedat terenul, că va face donaţii fie copiilor sărmani, fie unui azil de bătrâni. Nu a spus însă în ce vor consta acele donaţii. S-a ţinut de cuvânt, doar că în felul ei. A donat bătrânilor câţia saci cu hainele vechi, pe care nu le mai purta.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCurând, accidentele vor fi înregistrate de ,,cutiile negre” din maşini
Articolul următor10 persoane reținute în dosarul cărnii alterate. Părinții Soranei Cârstea, audiați la DIICOT. Aproape 14 tone de carne de pui expirată, într-un depozit de lângă Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments