Fără semnal la mobil în 25 de penitenciare din ţară

0
63

 

În 25 de penitenciare din ţară vor fi instalate sisteme de bruiaj, în cel mult un an. Măsura vine după ce autorităţile au ajuns la concluzia că pur si simplu nu pot stopa intrările de telefoane mobile în inchisori. Numai anul trecut, peste 11 mii de deţinuţi au fost prinşi folosind ilegal telefoanele mobile.
 

De obicei, mobilele nu sunt folosite în închisori pentru alinarea dorului de familie, ci, mai curând, pentru coordonarea „afacerilor” de dincolo de gratii.

Un sistem de bruiaj ar urma să rezolve această problemă. Pare a fi singura soluție. Gardienii nu reușesc să împiedice introducerea telefoanelor înspre cei închiși. Aparatul care va anula comunicațiile mobile va fi instalat într-o cameră special amenajată a penitenciarului. De aici, va emite unde radio menite să întrerupă orice semnal al vreunui telefon aflat în închisoare.

 

„Sunt chestiuni tehnice ce trebuiesc clarificate. În scurt timp sper să fie operațional”, a declarat ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

Tehnica de bruiaj va fi instalată în 25 din cele aproximativ 40 de penitenciare din România. Criteriul de amplasare: numărul incidentelor în care deţinuţii primeau telefoane mobile prin diferite metode.

Suspectaţi că i-ar ajuta pe deţinuţi să primească telefoanele sunt şi angajaţii acestor închisori.

„Cinci ani se asigură finanțare. E vorba de 10 milioane de lei anual din bugetul ANCOM-ului, pentru care ei îl percep pentru anumite unde”, a explicat directorul general al Administrației penitenciarelor, Cătălin Bejan.

 

Nu este pentru prima dată când se propune aplicarea unei astfel de măsuri în închisorile din România. La Timişoara, directorul penitenciarului din oraş a experimentat pe propria institutie tehnica bruiajului. Doar că, după ce sistemul a fost instalat, au fost afectate și telefoanele mobile ale locuitorilor din zonă.

Moda telefoanelor mobile în rândul deţinuţilor nu mai uimeşte pe nimeni. Mai mulţi condamnaţi, printre care şi Sile Cămătaru, au reuşit de-a lungul anilor să transmită mesaje rivalilor de după gratii, inclusiv prin rețelele sociale accesate din celule, cu ajutorul telefoanelor inteligente. 

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments