Au făcut lucrări de sute de mii de lei la primării din judeţ care n-au niciun ban să-i plătească. În Dobrovăţ, Mironeasa, Mogoşeşti Siret, dar şi-n alte locuri, edilii au demarat investiţii mari pentru care nu aveau nicio acoperire bugetară. Sperau să „pice ceva” de la Guvern, dar speranţele au fost deşarte. Sunt firme care aşteaptă de trei ani banii şi au ajuns în colaps. Primăriţa Curcudel, din Mironeasa, replică sec: „Mai sunt remedieri de făcut”.
Criza şi subţierea resurselor au produs efecte catastrofale, efectul fiind cauzat şi de lipsa de echilibru a unor primari de comune. Exaltaţi de promisiunile conform cărora vor primi bani pentru diferite investiţii în comunităţile pe care le conduc, mai mulţi edili au organizat licitaţii şi după o vreme au rămas fără bani. Mâna întinsă către „cei de sus” a rămas în aceeaşi poziţie, fiind vânată pentru a fi întoarsă la spate de firmele păgubite.
„Am împrumutat de la cămătari ca să mă descurc. Am sunat-o de o mie de ori (pe primăriţa din Mironeasa – n.r.). M-a băgat în rahat”, Dumitru Mazdrag, patron SC Ştefemi Construct SRL. Primărița Elena Curcudel n-are complexe: „Să aştepte”
„M-a băgat în rahat”
Nemulţumit de faptul că nu a primit banii din contract, administratorul societăţii ieşene Ştefemi Construct SRL a dat în judecată Primăria Mironeasa. Societatea are de recuperat 682.007 lei, în baza unui contract din decembrie 2009. Constructorul era obligat să execute un pod de beton armat peste pârâul Urşiţa din comună şi 27 de podeţe. Primăria a recunoscut facturile, dar nu a mai făcut plăţile, aşa că administratorul societăţii îl acuză pe primar.
Păgubitul afirmă că a ajuns să împrumute bani de la cămătari pentru a face faţă în economia de piaţă. ”Am câştigat licitaţia şi m-am apucat de treabă. Când m-am dus cu facturile, le-au acceptat, dar nu au făcut plăţile. Mi-a spus doamna primar că «Domnule, nu avem bani şi că Guvernul nu dă bani». Am sunat-o de o mie de ori. M-a băgat în rahat. Pe alt contract m-a pus să fac stadionul. Trebuie să-mi dea 100.000 de lei, dar nu vrea. Am făcut însămânţarea, tribuna şi am construit o clădire. Este foarte greu. Cu societatea sunt în pragul falimentului. Am împrumutat bani de la cămătari ca să mă descurc. Prefabricatele de la podeţe le-am luat de la Ceramica cu bani împrumutaţi. S-a făcut expertiză la poduri şi i-am spus să-mi dea banii. În situaţia mea sunt cinci firme care au lucrat pentru comuna Mironeasa”, spune Dumitru Mazdrag, administrator Ştefemi Construct SRL.
În replică, primarul susţine că lucrările nu au fost recepţionate din cauză că nu au fost executate o serie de remedieri. ”Legiuitorul va spune cine are dreptate. Domnul Mazdrag îşi cere drepturile, eu cer legalitatea lucrărilor. Trebuie făcute remedieri”, a declarat edilul-şef Elena Curcudel.
Primarul din Dobrovăţ recunoaşte că trage de timp în problema datoriilor
La Dobrovăţ se va face împrumut
Alt ieşean are de recuperat aproape 100.000 de lei de la primăria comunei Dobrovăţ. Prin societatea Ircos Company SRL, Costel Irimia a executat lucrări în 2008 la Şcoala „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Conducerea şcolii, subordonată primăriei Dobrovăţ, a recunoscut debitul, şi atât. ”În comuna Dobrovăţ am făcut lucrări la şcoală. Au fost lucrări de amenajare, de recompartimentare, de arhitectură. Noi am dat Consiliul Local în judecată, pe scară ierarhică. Ministerul Educaţiei trebuia să dea bani primăriei. Suntem mulţi constructori care trebuie să recuperăm datorii care datează de prin 2008. La Mironeasa am reuşit să mi se facă o plată acum câteva săptămâni. Am avut o hotărâre judecătoarească. Altfel, nu poţi”, a declarat Costel Irimia.
Primarul comunei Dobrovăţ a precizat că ştie despre datorie, dar că nu are bani să le achite. Mai mult, crede că firma va câştiga în instanţă şi va fi nevoit să acceseze un împrumut pentru a plăti debitul. Edilul dă vina pe Guvern, care nu mai suportă costurile acestor lucrări. ”Aşa este… Este o situaţie generală. Sunt lucrări din programul Guvernului. În cursul anului trecut s-a decis ca aceste sume să le plătească primăriile. Se va câştiga peste tot în instanţă. Clar, nu avem fonduri disponibile în acest moment. Nu am bani, trag şi eu de timp. Mi se pare incorect să plătim datoriile Guvernului”, spune Cătălin Martinuş.
Primăria din Mogoşeşti Siret e modernă acum, dar pe datorie.
Comună pe cale de a intra în colaps
Cea mai dramatică situaţie este la Mogoşeşti Siret. Pentru o datorie, lichidatorul firmei In Situ SRL a depus la Tribunal o acţiune în care cere intrarea în insolvenţă a Unităţii Teritorial Administrative. Procesul va începe în luna aprilie. In Situ este o firmă de arhitectură care a intrat la rândul ei în insolvenţă pentru datorii la bugetul de stat.
ANINOASA este prima localitate din România care a intrat în insolvenţă
Alte comune cu datorii
Comuna Lespezi – 10.000 de lei debit şi 3.650 lei penalităţi către HLG Construct SRL Iaşi (sentinţă 2012);
Comuna Ciurea – 84.904,03 lei contravaloare lucrări şi 88.242 lei penalităţi către Ted Construct (sentinţă 2013);
Comuna Golăeşti – 193.094 lei către Zest DP SRL (sentinţă 2013);
TVI Construct versus Primăria Mirceşti – proces pe rol.