Inventatorul-şomer: „Eu am descoperit perpetuum mobile”. În brevet scrie: „Nu am loc de muncă”, dar mintea îi merge brici la motoare cu consum zero

0
8271

Epopeea lui Dumitru Gavrilaş este de pomină: a schimbat cinci meserii, a lucrat în mai multe ţări din Europa, s-a ocupat cu comerţul. A inventat turbina electrică mobilă, o pui în rucsac şi ai curent oriunde te-ai afla. Cel mai important brevet: motorul electric la care acumulatorii nu se consumă niciodată. Caută finanţator dar nu găseşte.

 

Ideea asigurării independenţei energetice a ţării pare a fi înfăptuită deja de un moldovean. Dumitru Gabriel Gavrilaş susţine că a creat un dispozitiv care produce energie din nimic şi, mai mult, că a inventat maşina care nu are nevoie de alimentare. Din păcate, Gavrilaş nu are şi banii necesari pentru a-şi promova invenţiile.

 

A făcut de toate, s-a oprit la inventică

Inventatorul moldovean este originar din Neamţ, dar s-a stabilit la Oneşti. Nimic din trecutul său nu pare însă să-l indice drept românul care ar putea revoluţiona lumea şi ar schimba bazele fizicii. A lucrat la combinatul petrochimic Borzeşti ca pompagiu, mecanic de întreţinere şi operator chimist. Apoi a devenit fierar-betonist şi a lucrat la Casa Poporului. A ajuns la fabrica Letea din Bacău, unde a devenit înălbitor de celuloză.

După Revoluţie, atras de mirajul Vestului, a plecat în străinătate. „Am plecat în Germania, unde am lucrat ce am găsit, adică în agricultură, lăcătuş mecanic etc. Întors în patrie, am deschis un SRL şi am făcut comerţ. Apoi am plecat la Istanbul, unde am lucrat comisionar”, povesteşte Dumitru Gabriel Gavrilaş.

 

Rotiţele din mintea lui Dumitru Gavrilaş (medalion) se învârt continuu. Nu are loc de muncă dar e deja la a treia invenţie

 

Spălătoriile auto inspiră geniul creator

Până la statutul de inventator, Gavrilaş a mai parcurs câteva etape. A mai făcut comerţ o perioadă, după care a devenit taximetrist în Oneşti şi Bacău. Pentru că în ţară nu-i mai mergea nimic bine, a plecat din nou în străinătate. „Am plecat în Italia, unde am lucrat pe stunguri, freze, maşini automate de debitat, lăcătuş mecanic şi, ultima oară, la o spălatorie auto de unde m-am inspirat pentru prima invenţie”, explică inventatorul.

Prima sa invenţie, cea inspirată de spălarea maşinilor italienilor, a căpătat contur în 2012 şi a fost înregistrată anul trecut la OSIM. Gavrilaş susţine că proiectul este realizabil, dar că nu găseşte finanţatori care să realizeze măcar prototipul dispozitivului ce poate schimba lumea.

 

 

Citește și Clienţii Hachi Motors rămân cu ţeapa. Importatorul Honda în România, anunţă oficial: nu datorăm nimic păgubiţilor

 

 

Independenţa energetică, prima ţintă

Invenţia în cauză este „o instalaţie de generare a energiei electrice care foloseşte apa în circuit închis, cu presiune de aer”. Principiul utilizării unei forţe pentru a genera energie electrică, fie ea şi apa, este vechi, dar Gavrilaş spune că sistemul său este revoluţionar. „Eu doar am găsit altă modalitate de a crea presiunea necesară apei, pentru a reuşi să acţioneze turbina hidraulică. Trebuie ştiut faptul că această instalaţie poate fi construită pe diverse mărimi sau forme şi, la nevoie, poate fi dezasamblată şi dusă la munte, la mare, în Spania etc.”, susţine Dumitru Gavrilaş. Aşadar, ideea venită în spălătoria italiană a fost aceea de a crea o turbină electrică la purtător, adică de a oferi independenţă energetică.

 

Ideea primei invenţii i-a venit lui Gavrilaş când spăla maşini în Italia

Maşina care-şi produce propria energie de consum

După ce a rezolvat problema energiei electrice, Gavrilaş s-a orientat spre zona transporturilor şi a identificat modalitatea prin care nu vom mai fi afectaţi de creşterea preţurilor la benzină: maşina care îşi produce singură energie. „A doua invenţie se referă la o instalaţie de alimentare pentru autovehicule, care creează autonomie totală, mai precis nu mai e nevoie să treci pe la benzinărie sau pe la priza de curent electric. Pe scurt, autovehiculul îşi produce singur energia de care are nevoie pentru a putea să circule”, explică inventatorul.

Şi această descoperire revoluţionară a fost înregistrată la OSIM iar în Buletinul instituţiei sunt dezvăluite şi amănunte. Instalaţia se foloseşte de un electromotor, alimentat de un generator care alimentează, în acelaşi timp, şi un acumulator.

 

 

Citește și Milionar în euro pe cadavrul CFR. Firma lui Anchidin a primit de trei ori mai mulţi bani decât compania de stat, falimentară

 

 

Dacă ar avea bani, ar schimba lumea

Aşadar, un adevărat perpetuum mobile care nu ia în calcul nici măcar faptul că energia produsă este mai mică decât cea consumată. Inventatorul moldovean susţine însă că merge, iar singurul lucru care-l împiedică să dea o lovitură cruntă furnizorilor de hidrocarburi este lipsa banilor pentru a construi prototipul.

Pasiunea pentru inventică l-a determinat pe Gavrilaş să meargă mai departe, tot pe hârtie, şi să-şi imagineze sisteme revoluţionare care n-au mai trecut nimănui prin cap. „A treia invenţie va fi publicată în februarie anul viitor şi funcţionează tot cu apă şi aer în circuit închis, doar că soluţiile tehnice sunt mai variate. Dacă prima conţinea doar 5 desene, aceasta din urmă conţine 12. O variantă constructivă poate folosi o soluţie chimică pentru a crea presiunea necesară apei pentru a acţiona turbina hidraulică. O altă variantă foloseşte o butelie de azot”, explică Dumitru Gavrilaş.

 

De la începutul revoluţiei industriale, au existat mai multe încercări de perpetuum mobile. Aceasta e maşina cu magnet

Acumulatorii lui Gavrilaş nu se descarcă niciodată

Conform invenţiei înregistrate la OSIM, motorul electric inventat de Dumitru Gavrilaş funcţionează ca unul obişnuit, cu diferenţa că electromotorul alimentează permanent acumulatorul şi acesta nu se descarcă niciodată. Maşinile electrice din prezent au nevoie de o încărcare la priză, iar cele hibride se încarcă în timpul mersului, cu energia produsă de motorul termic.

Fiind atât de simplu, Gavrilaş a rezolvat o problemă a cărei soluţii omenirea o caută de cel puţin 500 de ani. Dacă cineva i-ar finanţa producerea motorului în se
rie, ar deveni primul miliardar în euro din România.

 

Urmează turbina cu aer

Aşadar, peste un an fiecare va putea să renunţe la serviciile E.On şi să-şi facă propria instalaţie electrică cu apă şi azot în sufragerie. Soluţia e simplă şi a găsit-o oneşteanul Dumitru Gavrilaş încă de pe vremea în care spăla maşini în Italia.

Dar, întos în ţară, Gavrilaş şi-a dat seama că încă lipseşte ceva. De aceea, lucrează la o nouă invenţie. Şi aceasta, a patra la număr, vizează tot obţinerea independenţei energetice şi este dusă aproape de perfecţiune. „Foloseşte doar aer şi va fi publicată în martie, anul viitor, conţinând, la rândul ei, alte şapte variante constructive”, se mândreşte inventatorul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments