A XXII-a ediţie a târgului de carte organizat de Sedcom Libris a dat tuturor participanţilor şi publicului senzaţia unui succes total. După cinci zile în care cartea s-a aflat, la Iaşi, în centrul atenţiei, Librex 2014 şi-a închis porţile şi senzaţia publicului şi a tuturor celor implicaţi a fost de succes total. Găzduirea la Palas a celei de-a XII-a ediţii a celui mai important târg de carte din Moldova s-a dovedit inspirată, afluxul de public depăşind toate aşteptările. Marele premiu al acestei ediţii, pentru cel mai valoros program editorial, a fost acordat editurii RAO, din Bucureşti.
Leonard Radu, directorul economic al Sedcom Libris, compania ieşeană care sprijină şi dă valoare culturală Iaşului de câteva decenii, afirmă că această ediţie a întrunit mai multe ecouri decât ediţiile precedente, reuşind să se impună ca eveniment cultural de marcă în România.
Număr record de evenimente culturale
– Care sunt ecourile după Târgul de Carte LIBREX 2014?
– Ecourile venite atât din partea publicului/cititorilor, cât şi din partea editurilor sunt foarte favorabile, peste 75% dintre aceştia apreciind că LIBREX 2014 a fost un succes din toate punctele de vedere: imagine rebranduită, ofertă editorială diversă, preţuri foarte bune, reduceri numeroase, agendă culturală complexă (lansări de carte, conferinţe, mese rotunde, întâlniri cu autori, piese de teatru, muzică clasică, filme, expoziţii de artă), atmosferă prietenoasă, familiară, caldă.
– Ce a câştigat Iaşul prin organizarea acestui eveniment la Iaşi, al doilea ca mărime din ţară în acest domeniu?
– Zeci de edituri şi difuzori de carte românească şi străină porniţi din toate colţurile ţării şi din Republica Moldova pe un „drum al cărţii” cu destinaţia precisă: Iaşi. Zeci de autori care au străbătut sute de kilometri pentru câteva ore de lectură şi întâlniri literare în această „cetate a cărţilor” ridicată peste noapte în „oraşul din inima Iaşului”, mii de volume care au rămas în bibliotecile ieşenilor, mii de oameni fericiţi în compania lecturilor preferate, iar o carte, după cum bine se ştie, are capacitatea de a dezvolta, în mod unic, personal şi profesional cititorul. În câteva cuvinte: mai multă notorietate, prestanţă şi vizibilitate culturală pentru Iaşi.
– Cum a fost locaţia? Palas este o zonă agreată de public? Ce arată datele statistice din acest an privind prezenţa la târg: public, autori, edituri, lansări etc.?
– Atât pentru public, cât şi pentru expozanţi, locaţia este apreciată într-o proporţie mare ca fiind una ideală, răspunzând într-o mare măsură criteriilor de spaţialitate, poziţionare, atmosferă, confort şi trafic. Din punct de vedere statistic, ediţia LIBREX 2014 marchează un număr record de evenimente culturale: peste 300!, peste 130 de expozanţi, zeci de autori şi critici literari angrenaţi în evenimentele din cele două „pieţe din cărţi” – Agora ex libris I şi II, precum şi în zona de întâlniri literare: „Clubul de lectură EX LIBRIS” şi „De vorbă cu autorii”, mii de cititori care au intrat plini de curiozitate în această lume şi, ca într-o joacă, s-au trezit purtaţi pe aripile deschise ale cărţilor către un alt modus vivendi – mai spiritual, mai incitant, câştigând cu fiecare carte citită o altă viaţă, o altă experienţă, o altă identitate.
La Atrium Palas Mall, Librex a devenit „oraşul din inima Iaşului”
Reduceri de preţ spectaculoase
– Cum a fost simţit din partea organizatorului principal, Sedcom Libris, interesul pentru carte din partea publicului? Care a fost feedback-ul din partea invitaţilor?
– Dintotdeauna, interesul pentru carte la Iaşi a fost unul foarte mare, aspect determinat, în bună măsură, de dimensiunea universitară a urbei noastre. Pentru edituri, interesul este mai vizibil şi în funcţie de oferta de carte prezentată în târg. La această ediţie, oferta a fost, de departe, una foarte generoasă, dublată fiind de reduceri de preţ spectaculoase (până la 75%!), aprecierile din partea publicului fiind, în acest context, pe măsură.
– Care sunt punctele forte ale acestui eveniment?
– Tradiţia, valoarea, dinamica expoziţională şi a evenimentelor literare
– Dar cele slabe, unde ar mai trebui îmbunătăţit?
– Ne propunem ca de la următoarea ediţie să avem mai bine reprezentat domeniul cărţilor de specialitate şi al celor străine.
Radu Leonard, director economic Sedcom Libris
Cel mai longeviv târg de carte românesc
– Sprijinul oferit de autorităţi sau de alte instituţii private a fost esenţial sau era loc de şi mai bine?
– Autorităţile ieşene, conform tradiţiei, au sprijinit moral acest eveniment, iar acolo unde fondurile au făcut posibil acest lucru, chiar şi material. Este cazul Consiliului Judeţean Iaşi care a sprijinit, alături de Sedcom Libris şi alte edituri generoase (RAO Bucureşti şi Adenium şi Demiurg Iaşi) Concursul de Interpretare artistică „Micul Prinţ”, ediţia a II-a.
– Care a fost ţinta organizării acestui târg? A fost atinsă?
– LIBREX-ul este un târg de tradiţie care, deşi are încă o vârstă tânără – 22 de ani –, a adunat multă experienţă şi valoare în timp. Amploarea şi expansiunea expoziţională şi evenimenţială mereu în autodepăşire sunt câteva caracteristici constante ale acestui târg pe care sperăm să avem şansa de a le îndeplini an de an cu tot mai mult profesionalism. Prezentarea către public a unei oferte editoriale bogate, într-un cadru organizat, modern şi plăcut, a unei agende culturale pline şi diverse, focusate pe mai multe puncte de desfăşurare a acţiunilor culturale, precum şi a unui evantai de întâlniri literare cu autori ieşeni şi nu numai, toate acestea, pe fundalul continuităţii celui mai longeviv târg de carte românesc, au constituit obiectivele principale ale organizării ediţiei LIBREX 2014. Dacă le-am atins, doar citi
torii LIBREX ne-o pot însă spune.
Financiar, producerea cărţilor rămâne în zona de interes redus
– Editarea de carte mai poate fi considerată o afacere?
– Ca în business, în general, totul depinde de afacerea în sine şi de managementul acesteia. Aşa se întâmplă şi în domeniul editorial: succesul depinde de cartea aleasă, de intuiţia selectării acesteia şi introducerii în programul editorial, ca şi de marketingul şi promovarea ei. Sunt cărţi de cultură foarte bune care se vând foarte prost, aşa cum sunt şi cărţi scrise prost care se vând foarte bine! Ca afacere, editarea, producerea cărţilor rămâne în zona de interes redus şi cota cea mai mică, sub aspectul rezultatului financiar.
„Contrar opiniei generale, tinerii citesc foarte mult”
– Ce trebuie făcut pentru ca publicul din Iaşi şi din ţară, în general, să revină la „vechiul” obicei de a citi cărţi de bună calitate?
– Dacă vom căuta mai atent în jurul nostru, vom avea cu toţii surpriza să observăm că oamenii şi mai ales tinerii citesc – şi chiar foarte mult! Nu citesc cu toţii, e adevărat, dar în nicio epocă oamenii nu au avut cu toţii aceleaşi preocupări pentru citit sau lectură. Unii citesc pentru şcoală, alţii pentru formarea profesională, unii citesc online, alţii îşi procură cărţile de la prieteni sau de la bibliotecă, unii citesc doar din obligaţie, dar şi mai mulţi din plăcere – iar aceştia nu sunt, cu siguranţă, puţini!
Dovadă stau miile de volume vândute de editori doar în aceste cinci zile de LIBREX. Cu siguranţă, mai avem însă multe de făcut pentru a intensifica această plăcere atât de benefică formării şi dezvoltării neuronale, personale, umane şi profesionale. Lăsăm în acest sens deschisă discuţia noastră pentru multe alte proiecte pe care le pregătim pentru iubitorii de carte din Iaşi şi nu numai.