Documentul care a dat Justiţia peste cap: instanţele îşi trimit dosare de la una la alta, puşcăriaşii vor să fie eliberaţi, cei judecaţi calculează toate probabilităţile. Noul Cod Penal a adus o speranţă pentru VIP-urile ieşene judecate în dosare care au făcut vâlvă în ultimii zece ani. Documentul prevede deseori pedepse mai blânde sau cere procurorilor dovezi în plus. Fondatoarea Grupului Conex, Tereza Prisecaru, rectorul Vasile Astărăstoae şi fostul procuror Radu Moisescu par cei mai avantajaţi. În schimb, fostul prefect Radu Prisăcaru şi medicul Paul Botez nu pot profita de noul Cod, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi.
Faptul că noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie, prevede pedepse mai mici pentru mai multe infracţiuni a provocat o emoţie generală în rândul celor care sunt judecaţi sau se află în faza de urmărire penală. Nume mari din Iaşi au trăit această emoţie, au căutat cu mişcări tremurânde articolele din noul Cod care îi incriminau, au socotit cu atenţie şi, dacă au avut nelămuriri, au pus mâna pe telefon şi şi-au întrebat avocaţii: „Da’ la mine, cu cât scade? Da’ poate că s-au scos pedepsele de tot?”
Într-un demers în premieră în presa locală, 7EST a pus faţă în faţă pedepsele pe care le riscau VIP-urile Iaşului conform vechiului Cod cu cele prevăzute în noul Cod. Pentru unii, spectrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi şi vecinătatea cu Relu Fenechiu rămâne, pentru alţii parcă mijeşte mai clar libertatea.
E bine, dar poate fi rău
Multe dintre dosarele penale care au zguduit Iaşul în ultimii ani încă nu au fost soluţionate de magistraţi. Sunt împrăştiate prin ţară, la instanţele bucureştene mai cu seamă, partea leului fiind însă, la Iaşi. Inculpaţii speră că intrarea în vigoare a noului Cod Penal îi va scăpa de puşcărie, dar specialiştii avertizează că, deşi la o primă vedere, legea pare mai blândă, lucrurile nu stau chiar aşa. „E adevărat că, în principiu, privit ca lege penală mai favorabilă, noul Cod Penal aduce unele beneficii pentru cei implicaţi în procesele în curs – apariţia mai rapidă a prescripţiei, dezincriminarea unor fapte, pedepse substanţial mai mici etc. În schimb, atunci când va fi folosit pentru faptele săvârşite sub imperiul său, vor apărea consecinţe mai grave pentru cei judecaţi. De exemplu, aici s-ar încadra situaţia celor aflaţi în concurs de infracţiuni pentru care se va da câte un spor de pedeapsă de câte o treime”, a avertizat Marius Striblea, decanul Baroului ieşean.
În toate situaţiile de mai jos calculele sunt valabile doar dacă cei judecaţi vor fi găsiţi vinovaţi.
Radu Prisăcaru, aici în momentul reţinerii, se află în prezent în Marea Britanie. Va trebui să se întoarcă dacă va fi condamnat
Radu Prisăcaru: cam la fel
Fostul prefect al judeţului Iaşi, Radu Prisăcaru, a fost arestat în 2006 deoarece ar fi cerut mită 3 hectare de teren de la familia Dorin şi Norina Forna pentru a-i elibera un titlu de proprietate. Instanţa inferioară l-a condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare. Acum, Prisăcaru este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform noului Cod, riscă între 3 şi 10 ani de puşcărie, faţă de vechiul Cod, care impunea o pedeapsă de la 3 la 12 ani. Cum specialiştii spun că judecătorii dau greu sentinţe maxime, Prisăcaru poate spera, ca până acum, la achitare sau pedeapsă cu suspendare.
Coţofanu-Şipote: a dat lovitura
Carmen Barbalată, preşedintele Fundaţiei ProWomen, este judecată pentru fals în declaraţii, înşelăciune şi folosirea de acte false sau incomplete pentru obţinerea de fonduri europene. Neregulile au condus la un prejudiciu de 1,7 milioane lei. Conform legii, Barbălată risca şi riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani.
Cu fondurile europene s-a jucat şi Constantin Coţofanu, fost primar al comunei Şipote. Conform DNA, acesta, împreună de alţi angajaţi, au prezentat în 2010 documente care atestau faptul că lucrările din cadrul unui proiect european derulat în comună au fost finalizate. În realitate, lucrările nu erau terminate, dar primarul a vrut să primească şi ultima tranşă de bani, de aproximativ 33.000 de euro. Acum este judecat pentru înşelăciune şi fals intelectual. Poate primi o pedeapsă de la 1 la 5 ani, faţă de 10-20 de ani înainte de 1 februarie.
Vasile Astărăstoae este printre principalii beneficiari ai intrării în vigoare a noului Cod Penal
Astărăstoae: în cel mai rău caz, tot cu suspendare
Şi Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, tremură în această perioadă. El are un dosar pentru fapte de corupţie, după ce, în decembrie 2011, DNA l-a trimis în judecată împreună cu alte 18 persoane. Procurorii spun că Astărăstoae şi ceilalţi au trucat o licitaţie privind implementarea unei platforme de e-learning, realizată din fonduri europene. Prejudiciul adus Universităţii ar fi de 6,1 milioane lei.
Pentru aceste fapte, Astărăstoae riscă o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani, faţă de un maximum de 20 de ani, cum prevedea vechiul Cod. Deşi a clamat deseori că este nevinovat, n-ar fi exclus ca rectorul să fi tresărit de bucurie şi să fi aşezat noul Cod lângă cartea sa cea mai dragă, de Anatomie.
Moisescu, speranţe de achitare
Specialiştii consultaţi de 7EST au analizat şi cazul fostului procuror Radu Moisescu. Acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă deoarece ar fi intervenit pentru scoaterea de sub sechestru a unui autovehicul aflat în custodia autorităţilor. Între timp, cel care ar fi beneficiat de acest favor a murit.
Specialiştii cred că fostul procuror va fi achitat după ce, în primă fază, a primit 2 ani cu suspendare. Motivul: în conformitate cu noul Cod, traficul de influenţă este dovedit doar în momentul în care o persoană promite că va interveni pentru rezolvarea unei probleme. Vechiul Cod nu stipula acest detaliu.
Primarul Sabaiduc din Dumeşti, trimis în judecată pentru tunuri imobiliare
Sabaiduc riscă un cumul de pedeapsă
Şi primarul comunei Dumeşti a intrat
în vizorul procurorilor. Mihai Sabaiduc împreună cu fostul director de la Cadastru, Orest Oanea au fost trimişi în judecată într-un dosar ce viza mai multe afaceri cu terenuri, afaceri considerate ilegale. Acuzaţiile au fost de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Conform procurorilor DNA, Sabaiduc a pus la acale afacerea în perioada 2005-2006. Acuzaţii cumpărau terenuri la preţuri mici fără potenţial imobiliar şi cu documente false schimbau amplasamentele după care le vindeau la preţ mult mai bun.
Prejudiciul s-a ridicat la 400.000 de euro. Pentru infracţiunea mai gravă inculpaţii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. La aceasta se mai adaugă, conform noului Cod Penal, şi cîte o treime din pedepsele pentru fiecare infracţiune în parte.
Avocaţii: unul scapă, altul ba
Urmăriţi de lege sunt şi doi avocaţi cunoscuţi din Iaşi. Este vorba de Ciprian Mitoşeriu şi Remus Moraru. DNA îl acuză pe primul de înşelăciune şi uz de fals, în timp ce al doilea este judecat pentru instigare la infracţiune de mărturie mincinoasă, instigare la infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participare improprie la infracţiunile de spălare de bani, fals intelectual şi uz de fals. Au fost acuzaţi că au încercat să obţină cu acte false mai multe terenuri în valoare de 1,7 milioane de euro.
Specialiştii spun că Mitoşeriu are şanse să scape pentru că faptele se prescriu, conform noului Cod. Nu acelaşi lucru s-ar întâmpla şi cu Moraru, deoarece are acuzaţii de spălare de bani pentru care termenul de prescripţie este de 15 ani.
Gelu Teodorescu a fost achitat în prima instanţă
Teodorescu: mai bun era vechiul Cod
Aşteaptă cu emoţie sentinţa judecătorilor şi Gheorghe Teodorescu, actualmente director al Bibliotecii Centrale Universitare. Este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată împreună cu liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea şi patronul InterAgro, Ioan Niculae. Aceştia sunt implicaţi în dosarul „Mită la PSD” prin care s-ar fi finanţat ilegal campania electorală din 2009, a lui Mircea Geoană, cu suma de 1 milion de euro.
În acest caz, Teodorescu era avantajat de vechiul Cod, unde putea primi o pedeapsă de la 3 luni la 2 ani. Noul Cod este mai aspru, cu o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani. În primă instanţă, Teodorescu a fost achitat.
Doctorul Botez a încasat 250.000 de euro de la pacienţi într-o lună
Paul Botez: operaţia e mai dificilă
Anul trecut, cunoscutul medic Paul Botez a fost săltat după ce un pacient i-a făcut denunţ, nemulţumit pentru că i s-a cerut o sumă de bani pentru a fi operat. Cunoscutul medic ieşean este judecat în libertate pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Medicul riscă un maximum de 12 ani de detenţie, faţă de 10 în trecut.
”Conform noului Cod sunt prevederi juridice mai favorabile. Oricum, noi vom cere achitarea pentru că este vorba de o activitate susţinută cu bună credinţă. Prescripţiile se aplică doar la faptele minore. Aici nu este cazul. Aţi văzut un caz celebru în care să se aplice prescripţia?”, Daniel Atasiei, apărătorul lui Remus Moraru
VIP-urile: ce riscă acum şi ce riscau înainte de 1 februarie
În prezent În trecut
Radu Prisăcaru 3-12 ani 3-10 ani
Carmen Barbălată 3-15 ani 3-15 ani
C. Coţofanu 1-5 ani 10-20 ani
Vasile Astărăstoae 1-5 ani 5-20 ani
Radu Moisescu 2-7 ani 2-10 ani
Ciprian Mitoşeriu 1-5 ani 10-20 ani
Remus Moraru 3-12 ani 3-12 ani
Gh. Teodorescu 0,6-3 ani 0,3-2 ani
Paul Botez 3-12 ani 3-10 ani
Moisescu: „Eu nu sunt vinovat. Noul Cod mă ajută”
Fostul procuror Radu Moisescu speră la o achitare: ”Din punctul meu de vedere, justiţia se face în sala de judecată. Apreciez că noul Cod Penal este favorabil în sensul că pentru realizarea elementului constitutiv ale laturii obiective a infracţiunii este necesar a se dovedi şi acţiunea concretă de promitere din partea făptuitorului, a intervenţiei faţă de funcţionar, condiţii care nu se îndeplinesc în această speţă. Eu nu sunt vinovat, neprimind şi nici pretinzând o sumă de bani de la Catargiu Gheorghe, cu care nu am avut nici o relaţie directă sau indirectă”