Încercarea de marți a consilierilor județeni PSD de a-l schimba pe vicele liberal Victor Chirilă a eșuat. Deși susținuți de PPDD, social-democrații nu au reușit să formeze o majoritate. În plus, președintele Adomniței le-a pregătit și o surpriză: nu s-a prezentat la ședința convocată de el, lăsându-i pe consilieri fără pârghiile legale de a-și putea duce la îndeplinire lovitura de palat.
„USL are la Iaşi mari probleme de funcţionare. Ce ne-am propus noi a fost să configurăm o altă majoritate, una funcţională, şi tocmai de aceasta am iniţiat proiectul de eliberare din funcţie a vicepreşedintelui. Uşa ar fi rămas oricum deschisă pentru colaborarea cu PNL“, a explicat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, citat de Ziarul de Iași.
Cele 18 semnături ale consilierilor PSD şi PPDD erau suficiente pentru a forţa introducerea pe ordinea de zi a proiectului vizând înlocuirea lui Chirilă. În cazul Iaşului, erau necesare 19 voturi, votul suplimentar putând proveni de la un membru PDL. Liderul filialei judeţene a PDL, Gabriel Surdu, le-a cerut consilierilor partidului să se retragă de la şedinţă. Totuşi, din cei şase consilieri PDL prezenţi la ședință, doar 5 s-au retras: Cătălin Moroşanu a rămas în sală. Ulterior, a venit şi Liliana Romaniuc, care întârziase. Cu votul unuia dintre cei doi, vicepreşedintele Chirilă putea fi schimbat.
Preşedintele CJ l-a acuzat ulterior pe Moroşanu că ar fi fost „cumpărat“ de PSD cu promisiunea de a fi desemnat şef al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport.
„Nu cred că este aşa de uşor influenţabil Cătălin încât să cedeze pentru promisiunea unei funcţii. Cred că a fost o neconcordanţă, o greşeală de comunicare a mesajelor partidului. Nu se va repeta“, a comentat Surdu pentru Ziarul de Iași.
Contraofensiva liberală nu s-a lăsat așteptată. Preşedintele CJ nu s-a prezentat la şedinţă, iar consilierii liberali au părăsit sala. Conform legii, şedinţele în plen pot fi conduse şi de un vicepreşedinte, desemnat însă prin dispoziţie de preşedintele CJ. Or, o astfel de dispoziţie nu a mai fost dată de Adomniţei. Practic, deşi cei 20 de consilieri care semnaseră de prezenţă erau suficienţi şi pentru a exista cvorum, şi pentru a-l schimba pe Chirilă, nu exista o persoană care să conducă şedinţa. „Este o situaţie atipică. Preşedintele nu este prezent şi nici vreun vicepreşedinte delegat să conducă şedinţa. În aceste condiţii, declar lucrările acestei şedinţe închise“, le-a spus consilierilor secretarul CJ, Lăcrămioara Vernică.
Deşi „lovitura de palat“ a fost împiedicată de preşedintele CJ, amânarea transferului de teren către ROMATSA a pus Aeroportul într-o situaţie delicată.
„Proiectul era foarte urgent. De asta am şi solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare. Acum va trebui să aşteptăm şedinţa ordinară, ceea ce ne poate da peste cap. Aeroportul va fi închis în perioada 15-19 august. Companiile au vândut deja bilete pentru 20, 21 august şi mai departe. Joi aveam programată o întâlnire cu ROMATSA, la care trebuia să prezint şi hotărârea CJ, ca ei să poată da drumul la procedurile lor pentru instalarea echipamentelor de navigaţie. Fără ele, pista va fi la fel de bine dotată ca un aerodrom înierbat. Adică, se va putea ateriza pe lumină şi în condiţii bune. Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu“, a precizat pentru Ziarul de Iași directorul Aeroportului, Marius Bodea.
De cealaltă parte, Adomniţei s-a declarat ieri pregătit pentru negocierea unei majorităţi în CJ şi în CL cu celelalte partide, respectiv PDL şi PPDD. „Dacă toată lumea ar fi etică în partidele lor, s-ar putea crea o majoritate PNL-PDL-PPDD la nivelul CJ şi CL. Acest lucru ar însemna înfrângerea aroganţei şi a sentimentului că îţi permiţi să faci orice. Dacă nu, atunci ieşenii trebuie să ştie clar că avem PSD şi, eventual, asociaţii, dar îi avem şi pe cei care se opun acelor metode demne de perioada 2000-2004, de ameninţare a consilierilor şi a oamenilor doar pentru a satisface proiectele politice. Această perioadă a trecut. România s-a modernizat de atunci. PSD nu. Aştept PPDD, şi pe domnul Aivănoaei, să aleagă dacă vor merge cu PSD sau dacă vin de partea poporului. PDL de la Iaşi, cu domnul Surdu, cu doamna Dobre, cu domnul Oprea şi domnul Blaga cred că va rezista în faţa tentaţiilor PSD“, a spus Adomniţei. Liderii ieşeni ai PDL şi PPDD s-au arătat dispuşi la negocieri cu liberalii. „PDL rămâne acelaşi partid serios de dreapta. La nivelul judeţului, toate dorinţele pe care le au celelalte partide de a ne uni rămân la nivel de discuţii. Vrem să vedem care este cea mai bună cale de urmat pentru ca partidul nostru să obţină un scor cât mai bun la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European“, a spus Surdu. O poziţie similară a fost adoptată şi de Aivănoaei, care a precizat că următoarele două zile vor fi dedicate negocierilor. „Să fim serioşi. Funcţia de vicepreşedinte CJ va fi o funcţie de ascuţit creioane. Pe noi ne interesează şi ce se întâmplă în judeţ. Avem 112 consilieri şi viceprimari. Vrem să vedem unde pot fi schimbate majorităţi prin votul nostru, unde putem obţine o funcţie de viceprimar“, a spus liderul PPDD.
(Sursa: ziaruldeiasi.ro)