Aproximativ un milion şi jumătate de oameni au fost așteptați la urne, duminică, în Crimeea, ca să decidă dacă vor alipirea de Rusia sau dacă rămân alături de Ucraina. 93% dintre participanți au votat pentru prima variantă.
Referendumul este unul contestat de comunitatea internaţională şi de conducerea de la Kiev, care au denunţat scrutinul ca fiind unul ilegitim şi au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele consultării populare. În Crimeea, orice adunare publică a fost interzisă până la ora închiderii secţiilor de votare.
Controversatul referendum din Crimeea s-a încheiat în urmă cu puţin timp, iar prezenţa la urne depăşise 73 la sută la ora 18.00. Este o prezență de aproape două ori mai mare decât cea înregistrată la în octombrie 2012 la alegerile pentru adunarea regională din Crimeea.
Autorităţile din republica autonomă nu au nici o emoţie cu privire la rezultatul consultării populare. Sondajele făcute arată că populaţia susţine în număr covârşitor alipirea la Rusia. Potrivit unui exit-poll publicat de Russia Today, 93% dintre alegători au votat în favoarea unirii cu Rusia.
Singura problemă este recunoaşterea internaţională a referendumului. Deja Uniunea Europeană a anunţat că scrutinul este considerat ilegal şi ilegitim.
Nici o organizație internațională majoră nu a monitorizat scrutinul, dar un grup de observatori din 23 de țări – un amestesc de ideologi antioccidentali și politicieni europeni de extremă-dreapta – au venit din proprie voință și au susținut o conferință de presă, sâmbătă seara, la Simferopol, scrie The Guardian.
Printre ei s-a numărat și un membru Jobbik, Bela Kovacs, care a spus că tot ce a văzut sâmbătă a fost conform cu standardele internaționale. El a spus că se așteaptă ca votul de vineri să fie corect și liber. Mulți dintre observatori s-au raliat împotriva Occidentului și au spus că prin recunoașterea independenței Kovoso, Vestul a deschis o cutie a Pandorei și trebuie să accepte rezultatul din Crimeea.
(Sursa: digi24.ro)