VIDEO. Autorităţile îşi bat joc şi de romi şi de români. Istoria sângerosului conflict interetnic de la Hădăreni

0
192

 

În satul maramureşean Ponorâta părinţii îşi ţin copiii în pielea goală şi pun pe foc orice le cade la îndemână. La cină au doar câteva bucăţi de pâine şi mere pădureţe. Şi aşa se culca. Copii plâng de foame până adorm.
 

Toţi au venit pe acest deal acum câţiva ani. Au locuit jos în sat. La începutul anilor ’90, un rom a violat şi omorât o româncă. Românii s-au revoltat şi le-au dat foc la case. Au trăit prin păduri ani de zile până s-au stabilit în cele din urmă pe acest deal, departe de sat. Nu au acte pe teren, nu au acte pe colibele ridicate. Nu au nimic.

La Hadareni, Guvernul i-a furat şi pe romi, şi pe români

La începutul anilor ’90, 13 oameni au murit şi 300 de case au fost incendiate în conflictele dintre romi şi neromi în toată ţara. De departe cel mai cunoscut a fost cel de la Hadareni. În 20 septembrie 1993, trei romi aici din acest sat au ucis un roman. Romanii i-au alergat pe romi până când aceştia s-au refugiat într-o casă. Au dat foc la casă. Unul dintre romi a murit în incendiu. Alţi doi au încercat să iasă şi romanii i-au linşat pe uliţa satului. În total, 18 case au fost incendiate

În 2003, romii au câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului daune de 500 de mii de euro de la statul român şi promisiunea că li se vor reface casele. Guvernul Tariceanu a alocat 1,5 milioane de dolari pentru proiectul Hadareni. 6 case au fost reabilitate în 2007, de ochii lumii. Lucrările, prost făcute, s-au ridicat la 10 mii de dolari pentru fiecare casă. Banii au intrat în buzunarele celor care s-au ocupat de reconstrucţie. Statul român s-a angajat în faţa Curţii Europene să facă la Hadareni o fabrică în care să angajeze oameni, o grădiniţă care să funcţioneze şi pe timpul verii şi multe altele.
Programul Hadareni a fost evaluat în toamna anului trecut de o echipă venită de la Bucureşti. Concluzia raportului: programul este un eşec. Din 33 de măsuri stabilite în 2006 doar 4 au fost indeplite în totalitate iar 17 măsuri nu au fost îndeplinite deloc. Erau măsuri care ar fi trebuit să îi facă pe romii de aici să se înţeleagă mai bine cu românii. Şi acum, după 20 de ani, conflictul dintre români şi romi mocneşte, la Hadareni.

 

PARTEA I


 

 

PARTEA II


 

 

PARTEA III


Satul în care nimeni nu vrea să stea

La Rotunda, în judeţul Bacău, 205 case construite de guvern pentru romi stau părăsite. În 2005, casele romilor din comună au fost luate de ape iar statul le-a construit pe un vârf de deal case la cheie. Romii au stat în ele doar o iarnă, după care au luat ce-au apucat şi-au plecat. Spun că din start au anunţat că ei nu vor locui acolo. În timp ce ei se mutau, guvernul Tariceanu le clădea case pe dealul Rotundă. În total 2 milioane şi jumătate de euro s-au investit degeaba.

Încă din 2001 a fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Romi. O instituţie care toacă în fiecare an milioane de lei pe bunuri, servicii şi personal. Şi mai puţin pentru rezolvarea situaţiei în care se găseşte o bună parte dintre romi. Ani la rând nu a existat o şedinţă de guvern în care să se dezbată problematica romilor iar directorul Agenţiei nu a fost invitat niciodată la Palatul Victoria.

Şi totuşi, avem o strategie. Un document asumat de Guvernul României: Strategia privind incluziunea cetăţenilor romi. Zeci de pagini în care se arata măsurile necesare pentru educarea şi integrarea lor în societate şi pe piaţa muncii. În 10 ani, nu s-a implementat nimic din ea.

 

 

 

(Sursa: stirileprotv.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentOpt mituri despre consumul de carne
Articolul următor10 sfaturi pentru a face poze de calitate cu telefonul mobil
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments