Poeta Nina Cassian a murit, astăzi, la vârsta de 89 de ani, la New York, unde locuia din 1985, când a emigrat în Statele Unite.
Nina Cassian a murit în urma unui stop cardiac. Ea a decedat „liniştită”, în reşedinţa ei, potrivit unor surse apropiate familiei acesteia, citate de Mediafax.
Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală), la Riverside Memorial Chapel din New York. Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian, a venit pe lume pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, şi trăia de mai mulţi la New York (SUA).
S-a născut într-o familie de origine evreiască (tatăl Ninei, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut); avea apoi să se mute pe rând cu familia la Braşov, unde Nina Cassian intră la Liceul Principesa Elena, şi la Bucureşti, unde urmează cursurile Institutului Pompilian. Frecventează cercuri intelectuale de stânga şi intră la vârsta de 16 ani în organizaţia Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate.
După cum a declarat mai târziu, pe vremea aceea visa „să mântui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc.”
În paralel, primele ei încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânara poetă.
În 1940, Tudor Arghezi spunea despre ea „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri.
Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă“ abia în 1945, care a şcocat prin stilul său, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“.
Primul volum, „La scara 1/1“, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“.
Criticul literar Alex. Ştefănescu a găsit, poate, cel mai frumos oximoron care o poate descrie pe Nina Cassian. În „Istoria literaturii române contemporane“, Ştefănescu o descrie drept „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română“.
În 1943, Nina Cassian s-a căsătorit cu Vladimir Colin, autor de basme pentru copii, însă a divorţat de el trei ani mai târziu. La 22 de ani, pe când încă era căsătorită cu Colin, l-a cunoscut pe poetul Ion Barbu şi i-a devenit acestuia muză. A devenit „nespus de alba Nina“.
În acelaşi an în care a divorţat de Colin, Nina Cassian s-a căsătorit cu Al. I. Ştefănescu, care îi va fi devotat toată viaţa, în ciuda comportamentului săi de Don Juan feminin, care contrasta puternic cu apariţia ei. Nina Cassian l-a avut şi pe Marin Preda. Doar pentru ea. „L-am cunoscut la Sinaia, la Casa de Creaţie, la “Creatorium”, cum îi spuneam noi în batjocura. Era foarte tânăr. Şi eu la fel. Eu aveam 24 şi el avea 26. Am fost fascinată de prezenţa lui şi se pare că a fost reciproc. Fără sex, m-a iubit, am fost atrasă. Dar eu eram fericita cu Ali. În 1953, am devenit iubiţi. Tot la Sinaia: într-o seară mi-a spus, referindu-se la prima noastră etapă sinaiotă, ca el e ars pe dinăuntru, că nu mă mai poate iubi. Şi eu m-am dus la el la uşă şi l-am sărutat şi el a fost surprins. «Mi-a plăcut», mi-a spus. Şi relaţia s-a reluat, adâncindu-se.“
Nina Cassian a fost căsătorită şi pentru a treia oară, cu Maurice Edwards: „Îmi dovedeşte că se poate începe o viaţă nouă chiar şi la vârste crepusculare“, spunea poeta despre soţul său.
(Sursa: adevarul.ro)