În 2005, Colegiul Medicilor a luat cea mai dură decizie posibilă: excluderea din lumea medicală a doctorului Adrian Ciornei, de la Spitalul de Neurochirurgie. Acesta nu descoperise o infecţie în urma căreia a murit un om. Numai că unul din membrii Comisiei de Disciplină a votat pentru excludere prin telefon. Judecătorii l-au repus în drepturi şi i-au acordat despăgubiri de 180.000 de lei.
Din cauza unei decizii eronate, Colegiul Medicilor este obligat să plătească despăgubiri de 181.191 lei către Spitalul de Neurochirurgie ”N. Oblu”. Aceasta pentru că, în 2005, spitalul a fost nevoit să-l concedieze pe medicul Adrian Ciornei pentru malpraxis. Decizia a fost luată în baza unei hotărâri luate de comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor. Şi pentru că medicul a fost despăgubit de spital, conducerea unităţii spitaliceşti s-a îndreptat împotriva Colegiul Medicilor. În urmă cu câteva luni, Judecătoria Iaşi a admis cererea de despăgubire. Însă, hotărârea nu este definitivă, existând cale de atac.
Directorul spitalului „N. Oblu” spune că s-a greşit cu formalităţile şi nu pe fond
A murit un primar
Măsura luată de comisie a reprezentat o premieră în lumea medicală. Medicul Adrian Ciornei de la Spitalul de Neurochirurgie a fost acuzat de moartea lui Dănuţ Boghiu, primar al oraşului Nicoreşti din judeţul Galaţi. Totul a început în luna decembrie a anului 2005. Acesta suferise un traumatism craniocerebral în urma unui accident rutier ce a condus la pierderea vederii. Atunci a fost preluat de medicul Ciornei. După patru zile de internare, pe data de 9 decembrie, Boghiu a fost externat.
Dar, pentru că se simţea rău, primarul a revenit la Iaşi pe data de 5 februarie 2006. Şi pentru că starea pacientului se înrăutăţea, a fost trimis la Spitalul I.C Parhon. Aici, medicii au descoperit o infecţie intracraniană ce ar fi trebuit observată mult mai devreme. Însă, era prea târziu pentru primar, acesta decedând.
La presiunea rudelor pacientului, comisia a hotărât ca Adrian Ciornei să fie exclus din lumea medicală. Între timp, Ciornei a fost reabilitat de către instanţă.
Astărăstoae spune că nu ştie
Contactat telefonic, preşedintele Colegiului Medicilor din România s-a arătat neştiutor, precizând totuşi că în cazul unei hotărâri definitive va acorda despăgubirile. ”Nu ştiu. Ţine de Comisia de Disciplină. Vom vedea… Dacă hotărârea este definitivă ne vom conforma. Da, comisia ţine de Colegiul Medicilor. Vom ataca dacă este cazul”, a declarat Vasile Astarastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Adrian Ciornei a primit 180.000 de lei despăgubiri pentru concediere, deşi i-a murit pacientul
S-a votat cu picioarele
Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, a precizat că în acest caz s-a greşit pentru că procedura de demitere a comisiei nu a fost respectată. Acesta a mai spus că este obligat de lege să încerce să câştige daunele materiale.
”Este o poveste mai veche. I s-a desfăcut contractul de muncă lui Adrian Ciornei. După aceea a câştigat reîncadrarea în instanţă. Analizând dosarul, s-a greşit pe chestiuni procedurale. Un membru al comisiei nu a fost prezent, a votat prin telefon. Noi am plătit despăgubirile cerute. Regret că s-a ajuns aici. Spitalul s-a supus deciziei comisiei. Legea ne obligă să recuperăm suma de la Colegiul Medicilor. Spitalul a desfăcut contractul de muncă în baza deciziei luate de comisie”, spune Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Alt caz: i-a tăiat sfincterul
Alt caz răsunător de malpraxis a fost dat publicităţii în vara lui 2004. O profesoară din Rădăuţi a fost mutilată de medicul Dumitru Drăgoi. Acesta i-a tăiat sfincterul când profesoara a venit la spital să nască. A reuşit să nască o fetiţă sănătoasă dar urmările au fost groaznice. ”Nu vreau să treacă nici cel mai mare duşman al meu prin ce am trecut eu atunci când mi-am revenit după operaţie. În partea stângă, jos, aveam o gaură cu un diametru de circa 20-25 de cm, pe unde îmi vedeam toate intestinele, apoi foloseam o pungă pentru necesităţi”, a povestit profesoara.
În acest caz, Colegiu Medicilor l-a sancţionat blând pe medicul sucevean: a fost obligat să urmeze cursuri de perfecţionare. Magistraţi suceveni au hotărât că medicul şi moaşa se fac vinovaţi de vătămare corporală, dar instanţele superioare au hotărât achitarea.