Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, rămâne în arest, au hotărât judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia este definitivă. După gratii rămân şi fostul şef al Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu. Cei trei au fost arestaţi preventiv pe 4 aprilie.
Adrian Duicu este acuzat că ar fi intervenit la Guvern şi la şeful Poliţiei Române pentru a-l ajuta pe fostul inspector-şef al IPJ Mehedinţi să îşi păstreze funcţia, iar ulterior să fie promovat.
La rândul său, Ştefan Ponea urma să îl scape pe Adrian Duicu de un proces cu Agenţia Naţională de Integritate.
Din motivarea de arestare preventivă reiese că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi primit sfaturi juridice de la judecătorul Norel Popescu, membru CSM. Potrivit legii, un judecător sau un procuror nu are voie să acorde asistenţă juridică. Norel Popescu este în prezent cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară a CSM.
Procurorii spun că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-a folosit influenţa pentru ca două terenuri din Orşova să ajungă la familia lui Ştefan Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi, în schimbul unor servicii pe care i le făcea acesta. Adrian Duicu i-ar fi promis comisarului șef şi menținerea în funcție și chiar o avansare la București. La rândul său, Ștefan Ponea s-ar fi arătat dispus să intervină la Curtea de Apel Craiova, unde șeful Consiliului Județean se luptă cu Agenţia Naţională de Integritate într-un proces de conflict de interese.
Schema corupției din Mehedinți
Relația dintre cei doi, spun anchetatorii, a căpătat o latură penală anul trecut, în martie. Procurorii susțin că Ioan Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea intervenții la Ministerul de Interne și la IGPR. Însă anchetatorii nu precizează și dacă acesta a mers până la capăt.
Pentru mutarea polițistului la București ar fi fost nevoie ca șeful Poliției, chestorul Petre Tobă, să înainteze această propunere ministrului de atunci, Radu Stroe. Coincidență sau nu, potrivit unor surse din MAI, în primăvara anului trecut se știa că Ștefan Ponea urma să ajungă la București, director adjunct la Direcția de Ordine Publică din IGPR. Locul era liber după ce Mihail Pruteanu – acum șef al Poliției Capitalei – fusese transferat la IPJ Olt.
Mai mult decât atât, Adrian Duicu ar fi promis și că va interveni la Guvern pentru ca soția polițistului, procurorul Elisabeta Ponea, să ajungă într-o funcție de conducere la Ministerul Public. În acea perioadă, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, intenționa să o propună pe aceasta șef al Secției Judiciare a DNA, însă, susțin surse judiciare, și-ar fi schimbat opțiunea în ultimul moment.
Nici Ștefan Ponea nu ar fi rămas dator, spun anchetatorii. Acesta i-ar fi promis președintelui Consiliului Județean că îl va scăpa de dosarul pe care acesta îl avea cu ANI. Sora polițistului, Adina Ponea, este judecător la Curtea de Apel Craiova, acolo unde se judecă procesul. Șeful CJ Mehedinți a câștigat în primă instanță războiul cu ANI.
Adrian Duicu este acuzat de procurorii de comiterea a șapte fapte penale, unele dintre ele foarte rar întâlnite în dosarele DNA. De exemplu, anul trecut, în decembrie, ar fi obligat toți primarii din județ să cotizeze la televiziunea sa locală. În schimbul a 600 de lei, edilii urmau să primească dreptul de a transmite un mesaj de felicitare de sărbători adresat localnicilor.
Președintele Consiliului Județean ar fi încercat, de asemenea, să compromită o asistentă de la Spitalul Județean Mehedinți, care i-ar fi afectat afacerile cu spitalul. Procurorii susțin că acesta a trimis angajații postului de televiziune să îi ofere mită și să o filmeze cu o cameră ascunsă. Asistenta a refuzat însă de fiecare dată banii.
Terenuri contra favoruri
Procurorii anticorupţie mai spun că 11 membri ai Consiliului Local Orşova au îndeplinit ordinele preşedintelui CJ Mehedinţi, atunci când acesta le-a cerut scoaterea din domeniul public şi concesionarea a două suprafeţe de teren. Adrian Duicu şi-ar fi transmis cererile prin intermediul liderului PSD Orşova, Constantin Popescu, iar terenurile au ajuns la familia şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea.
Unul dintre terenurile obținute de familia Ponea, prin hotărâre de Consiliu Local, este situat chiar lângă cabinetul de farmacie veterinară al lui Constantin Ponea. Are o suprafață de 133 de metri pătrați și a fost concesionat pentru 7 euro /mp.
„Nu știu cu cât l-a luat, dar aici începe de la 30-40 în sus. E la baltă, nu e terenul efectiv, e accesul la lac”, spune expertul imobiliar Ion Drăghicescu.
Terenurile figurau în cartea funciară ca fiind ale statului şi procurorii spun că nu puteau fi înstrăinate.
„Susținem că aceste hotărâri ale Consiliului Local sunt legale, au fost date spre verificare organelor abilitate”, spune însă viceprimarul din Orșova, Constantin Negulescu.
Adrian Duicu este acuzat de comiterea a şapte fapte penale. Procurorii verifică şi legătura dintre firma preşedintelui CJ Mehedinţi, Spitalul judeţean şi Casa de Asigurări de Sănătate. Firma lui Adrian Duicu are un contract de servicii medicale cu CAS, fapt sancţionat de Agenţia Naţională de Integritate care îl acuză pe şeful CJ Mehedinţi de conflict de interese.
„Firma Romrad Rmn a fost una dintre firmele care a vrut să intre în contract cu CAS, îndeplinind toate condițiile”, spune Radu Barbu, purtător de cuvânt al CAS Mehedinţi.
Spitalul din Severin apare în două capete de acuzare la adresa grupului anchetat de DNA, pentru decontarea de servicii și pentru achiziția de aparatură pentru blocul materno-infantil.
Procurorii suspectează că Adrian Duicu a măsluit contractul de achiziţie de aparatură, astfel încât acesta să fie câştigat de firma unui apropiat.
(Sursa: digi24.ro)