Crin Antonescu: „Dacă PNL obţine sub 20% la europarlamentare, demisionez”

0
52

Sâmbătă, la ora la care USD-ul îşi lansa în Capitală candidaţii la europarlamentare, sub deviza „USL trăieşte!”, peste munţi, la Braşov, baronii locali liberali – peste 1400 de primari şi consilieri locali, în frunte cu cei 13 şefi de consilii judeţene, plus parlamentarii şi candidaţii PNL pentru Parlamentul European – ascultau învăţăturile mobilizatoare ale lui Crin Antonescu. Totul sub promisiunea demisiei din funcţia de preşedinte dacă PNL obţine sub 20% la europarlamentare, spune Gândul.
 

Conclavul de început de campanie al Ligii Aleşilor Locali PNL a fost precedat, vineri, de o şedinţă a Biroului Politic, urmată de o alta a Delegaţiei Permanente, la care singura decizie „de interes public” a fost depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului la mijlocul lunii viitoare, chiar în toiul campaniei electorale.

 

Antonescu: „PNL este cea mai importantă forţă politică de dreapta”

Ca de fiecare dată, punctul forte al întrunirii de la Braşov l-a constituit cuvântarea lui Crin Antonescu – o seamă de învăţături pentru uzul participanţilor, împănate, spre exemplificare, cu atacuri la adresa tuturor foştilor aliaţi politici, de la Băsescu şi PDL la Ponta, Constantin, PSD şi PC.

Prima învăţătură a venit sub forma unui postulat tipic antonescian: „Aleşii locali liberali sunt diferiţi de ceilalţi aleşi locali, pentru că lucrează pentru cetăţeni, dumneavoastră înşivă ca primari, de exemplu, nu lucraţi pentru PNL, lucraţi pentru cetăţeni. Dar lucraţi şi prin intermediul PNL pe care l-aţi ales şi care este structura politică ce vă poate susţine, prin legislaţie, prin finanţare şi prin politici administrative, când are posibilitatea fiind la guvernare.” Apoi, în scop mobilizator, în perspectiva prezidenţialelor din toamnă: „Cifrele din sondaje arată că astăzi PNL nu este doar a doua forţă politică a ţării, ci este şi cea mai importantă forţă de dreapta. Dacă rezultatul de la alegerile europarlamentare nu arată acest lucru, e degeaba tot ce am făcut. Dar dacă acest rezultat arată acest lucru, atunci e foarte limpede, pentru toată societatea românească – şi nu numai pentru ea – că PNL se consacră şi este în următorii ani, definitiv, punctul tare al dreptei româneşti, locul în care cine mai e, dacă mai e, de dreapta trebuie să vină sau are de venit. Ca să terminăm, în fine, cu aceşti zece ani ai lui Băsescu şi ai PDL-ului şi să mergem spre viitor şi nu spre 2003-2004.”

 

„Rezultatul de la europarlamentare va permite totodată conturarea unei alternative solide la PSD în jurul nostru, pentru bătălia alegerilor prezidenţiale.”, a concluzionat  Antonescu, reamintind scorul de 25% din voturi asumat pentru scrutinul din 25 mai a.c. Un remember urmat imediat de reiterarea făgăduielii demisiei de la conducerea PNL în cazul unui scor sub 20%. 

 

„În ipoteza – pe care nici n-o iau în calcul, dar care a tot fost vehiculată – că am obţine sub 20%, îmi depun mandatul de preşedinte, adică demisionez, nu îl depun ca să mi-l daţi înapoi. Doar suntem oameni serioşi, la noi onoarea e individuală, nu e colectivă cum ne-a anunţat dl. Ponta că e la PSD”, a spus el.  Întrebat ulterior, la conferinţa de presă, dacă această promisiune va fi urmată din nou de oarece „nuanţări”, liderul liberal a replicat: „Acele nunaţări le-am făcut, la momentul respectiv, dar nici n-a trebuit să le fac eu. Pentru că, dacă veţi vedea de exemplu declaraţiile domnului Ponta sau ale fruntaşilor PSD de atunci, nici n-am apucat eu să zic ceva şi au interpretat corect. Dar sigur, faptul că acuma unii dintre ei, în orice caz geambaşii lor din propagandă, mă acuză şi încearcă să arate că nu mi-am respectat cuvântul, asta nu-i nimic de mirare. Că domnul Băsescu, care, vai de mine, numai în campania aia câte a zis, la interval de numai două zile, iarăşi n-are importanţă. Eu cred însă că pentru orice om care are înţelesul cuvintelor, nu există nici un dubiu, eu nici n-am vrut să repet chestiunea asta faţă de colegii mei, pentru că nu e nevoie să o repet, eu am vrut să o explic, atâta tot”.

 

Tăriceanu – „majordom la casa Sârbu”

În continuare, Antonescu şi-a transferat învăţăturile în zona teoretizării  politice, împănate cu exemplificări ad-hoc: „Unii aleg să fie în politică într-un fel, iată, dl. Tăriceanu, din preşedinte al acestui partid – nu al unui partid oarecare, al acestui partid – a ales să fie în politică majordom la casa Sârbu. Asta este, e în politică, dar nu face politică!”. Următoarele exemple – „oamenii care vin cu vaporul şi pleacă cu barca”: „Cineva spunea că trebuie să evităm oamenii care vin cu vaporul şi pleacă cu barca. Eu ştiu la cine s-a referit, doar sunt originar din Tulcea! Omul care a venit cu vaporul – cu care noi am fost aliaţi şi la care am contribuit serios ca să-l facem preşedinte – i-a minţit pe români şi ne-a minţit şi pe noi, şi ne-am despărţit de omul acela şi de partidul lui când a trebuit, şi n-am mai acceptat nci un compromis, chair dacă asta ne-a costat patru ani de opoziţie. Apoi am făcut un compromis cu omuleţul cu bărcuţa – omuleţ, omuleţ, dar partidu-i mare, nu-i chiar barcă! – l-am făcut nu cu uşurinţă, dar l-am făcut cu responsabilitate, pentru o perspectivă şi o schimbare a acestei ţări, aşa cum am făcut-o şi cu Băsescu. Şi când am văzut că-i mint şi pe oameni, şi pe noi, am rupt-o, şi cum n-am refăcut-o vreodată cu Băsescu, n-o vom reface nici cu ei.”

De tirul lui Antonescu n-a scăpat nici Daniel Constantin, proaspăt reales preşedinte al PC, taxat drept „un caraghios ridicol” pentru afirmaţia că „PNL este prizonierul unui mic grup de interese din jurul lui Crin Antonescu”.

 

„Băsescu a plagiat de la noi temele de campanie”

În finalul conferinţei de presă ce a urmat învăţăturilor oferite baronilor locali liberali, Crin Antonescu a comentat şi ieşirea publică de vineri a lui Traian Băsescu. „Nu e normal ca domnul Băsescu să fixeze teme şi să ameninţe că intră în dezbatere. Păi, când a ieşit?Toată ziua e în dezbatere, în mod declarat, numai că nu stă cu un măr în mână, sau nu-şi pune un măr pe pupitru. Este agentul declarat – nu ştiu dacă şi la Fisc, pentru impozit  – agentul declarat, agent electoral de campanie al unui partid, l-a anunţat de atâtea ori. Nu-l acuz eu de ceva, doar constat că asta-i neconstituţional, ştim cu toţii, că e nepotrivit, iarăşi ştim toţi. Cât despre temele sugerate de el, sunt interesante, poate că e doar o potrivire că la câteva ore după ce noi am deschis această campanie anunţând teme care în opinia noastră sunt importante, domnul Băsescu le-a reluat în intervenţia domniei-sale. Dar asta ar fi, să zicem aşa, un plagiat neoficial, într-o ţară în care nu ne scandalizăm foarte tare la lucr
uri de-astea, însă ameninţarea cu intervenţia în dezbatere e caraghioasă”, a spus Antonescu.

 

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments